Хлор - въздействие върху организма и хранителни източници
Хлорът е един от около 90-те основни градивни химични елемента на материята. Представлява жълто-зелен газ с остра, дразнеща миризма, подобна на белина. В комбинация с други елементи и съединения се използва в производството на множество продукти - от дезинфектанти за питейна вода до соларни панели и заместители на коленни и тазобедрени стави. Поради химическата си реактивност, рядко присъства в природата като елементарен хлор. Съществува свързан с други елементи под формата на химични съединения. Пример за такова съединение е натриевият хлорид (готварската сол).
Хлорът допринася за общественото здраве и безопасност, модерните технологии, хранене, сигурност и транспорт. Използва се в промишлеността и в състава на продукти за почистване.
Приложения на хлора
Хлорът помага да се осигури безопасна и качествена храна, като предпазва земеделските култури от вредители. Поддържа кухненските плотове и други повърхности, контактуващи с храни, дезинфекцирани, унищожавайки E. coli, салмонела и множество други хранителни микроби.
Използва се и като избелващ агент в производството на хартия и платове, почистващи продукти (белина, която представлява хлор, разтворен във вода).
Хлорът е част от процеса на саниране на канализацията и промишлените отпадъци. Помага за запазване на реакционните води, като унищожава водните патогени, които могат да доведат до диария, кожни обриви и други.
За пречистване на водата в нея често добавят хлор, което позволява да се избегне заразяване с някои заболявания като коремен тиф и хепатит. При варене на водата веществото се изпарява, благодарение на което вкусът на течността се подобрява.
Храни, богати на хлор
Хлорът се съдържа в състава на следните храни:
- риба (скумрия, каракуда, шаран, мойва, хек, риба тон, камбала, стрида);
- готварска сол (основен източник на хлор);
- млечни продукти (в твърдите сирена има 1000-2500 мг от веществото в 100 грама продукт);
- субпродукти (бъбреци, език, мозък - 100-255 мг на 100 грама продукт);
- хлебни изделия (520-950 мг на 100 грама);
- кокоши яйца;
- грах;
- ориз;
- елда.
Дневна необходимост от хлор
Дневното количество хлор, необходима на организма, е 4-6 гр, покрива се от храната, която приемаме. Безопасната дневна доза е 5-7 г. Съдържанието на хлор в организма е до 1 грам и е концентрирано главно в кожата.
Усвояване на хлора
Хлорът се извежда добре от организма чрез потта и урината, като отделяното количество е колкото приетото.
Полезни свойства и въздействие на хлора върху организма
Хлорът участва активно в поддържането и регулирането на водния баланс в тялото. Той е необходим за протичане на нормалната нервна и мускулна дейност. Участва в образуването на стомашния сок и във формирането на кръвна плазма. Подпомага храносмилането и извеждането на вещества, замърсяващи организма. Регулира редица ензими и подобрява функцията на черния дроб. Участва в производството на специални вещества, които разграждат мазнините. Нужен е за нормалната дейност на главния мозък.
Взаимодействие на хлора с други есенциални елементи
Хлорът, заедно с калия и натрия, е един от трите нутриента, необходими на човека в големи количества. При животните и хората йоните на хлора участват в поддържането на осмотичното равновесие. Хлоридният йон има оптимален радиус през мембраната на клетките. Точно с това се обяснява неговото съвместно участие с йоните на натрия и калия в създаването на постоянно осмотично налягане и регулирането на водно-солевия и киселинно-алакалния баланс.
Признаци на недостиг на хлор:
- отпуснатост;
- мускулна слабост;
- сухота в устата;
- загуба на апетит.
Продължителният недостиг на хлор е съпроводен от:
- понижено артериално налягане;
- учестен сърдечен ритъм;
- загуба на съзнание.
Малко вероятно е да се наблюдава недостиг на елемента в организма, тъй като количествата хлор в хранителните продукти и водата е достатъчно голямо. И все пак е възможен при обилно потене, продължително повръщане.
Признаци на излишък на хлор
Наблюдават се изключително рядко и се изразяват в задържане на вода в организма.
Вреден ли е хлорът?
Хлорът има антибактериални свойства, което означава, че убива и предотвратява растежа на бактериите. В резултат на това той се използва в много ниски концентрации за пречистване на питейната вода и дезинфекцията на басейни. Въпреки че количеството хлор в басейните обикновено е минимално, поглъщането на твърде много вода в басейна може да доведе до отравяне с хлор. Концентрацията на елемента в обществената питейна вода е изключително ниска и не вреди на човешкото здраве.
Съдържащите хлор индустриални и домакински уреди, са безопасни за човек, ако се използват правилно. Хлорът е отровен и при поглъщане или вдишване на продукти, съдържащи го, може да причини вреди на организма. При навлизане в тялото реагира с водата в него и образува вредни киселини.
Смесването на продукти, които съдържат хлор, с други химикали може да доведе до отделяне на опасни газове. Винаги четете внимателно инструкциите и използвайте подходящо предпазно оборудване, преди да боравите с продукти, съдържащи хлор.
Симптоми на отравяне с хлор
Видът и тежестта на симптомите при отравяне с хлор зависят от няколко фактора, включително:
- количеството хлор;
- вида на експозицията;
- продължителността на излагане.
Симптомите могат да бъдат незабавни и тежки след излагане на опасни количества хлор. Те включват:
- затруднено дишане;
- кашлица и хрипове;
- стягане в гърдите;
- замъглено зрение и сълзящи очи;
- болка в корема;
- болка или парене в носа, устата или очите;
- гадене и повръщане;
- кървави изпражнения или повръщане;
- резки промени в кръвното налягане;
- дразнене на кожата и мехури;
- белодробен оток, представляващ натрупване на течност в белите дробове.
Диагностицирането на отравяне с хлор обикновено е лесно, тъй като симптомите се развиват бързо след поглъщане или вдишване на химикала.
Какво да правите при натравяне с хлор?
Ако отравянето се дължи на хлорен газ, незабавно напуснете района и се преместете на място с чист въздух.
Ако хлорът е попаднал върху кожата или дрехите, свалете дрехите и измийте цялото тяло със сапун и вода.
При изгаряне на очите или замъглено зрение изплакнете добре очите с чиста вода и отстранете контактните лещи, ако носите такива.
При поглъщане на хлор не трябва да се пият течност и да се правят опити за повръщане.
След изпълване на тези стъпки, задължително трябва да се потърси медицинска помощ, преди да се предприемат допълнителни действия.
medicalnewstoday.com; edaplus.info
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
ОРТОМОЛ СПОРТ * 30 дневни дози
Безплатна доставка за България!БАБУШКА АГАФИЯ МАСКА ЗА КОСА - ИНСТАНТНА 100 мл
БИО НАТУРАЛ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МЕД И МЛЯКО 250 мл
ХИП БИО 1 КОМБИОТИК 350 г
ЖИВИ ВИТАМИНИ капсули 680 мг * 30 ВИТАСЛИМ ИНОВЕ
ЦЕНТРУМ A - Z МЪЖЕ таблетки * 30
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- Изследване на електролити
- E926 Хлорен диоксид
- Барий - значение за организма и хранителни източници
- Алуминий - полезен или вреден е за консумация
- Изследване на хлориди (Cl) в кръвта
- Полезен ли е никелът и кои са хранителните му източници
- Йоден недостиг и природни източници на йод
- Физиологично значение на макроелементите
- E925 Хлорин/хлор
- Кобалт - влияние върху организма и хранителни източници
Коментари към Хлор - въздействие върху организма и хранителни източници