Калций - ползи и хранителни източници

Калцият е минерал, от който се нуждаят всички живи организми, включително и хората. Той е най-разпространеният микроелемент в тялото и е жизненоважен за здравето на костите, тъй като се намира в основата на костната тъкан. Участва в процесите на сърдечно-съдовата и нервно-мускулната системи.
Полезни свойства на калция
Здрави кости и зъби
Калцият е важен структурен елемент за развитието, растежа и поддържането на здрави костите и зъбите. Освен това забавя загубата на костна плътност, което е естествена част от процеса на стареене.
За здравето на костите и усвояването на калция е необходим и витамин D. Той може да се набави от рибеното масло, обогатените млечни продукти и при излагане на слънчева светлина.
Помага за свиването на мускулите
Минералът влияе върху свиването на мускулите. Когато нервът стимулира мускула, тялото освобождава калций, който помага на протеините в мускулите да извършват свиване. Когато тялото изпомпва калций от мускула, той се отпуска.
Здраво сърце
Калцият има важна роля в съсирването на кръвта. Минералът координира сърцебиенето, действайки върху сърдечния мускул. Отпуска гладката мускулатура, която обгражда кръвоносните съдове. Заедно с магнезия, натрия и калия регулира кръвното налягане. Укрепва и имунната система.
Важен е за дейността на ензимите
Калцият е кофактор на много ензими. Без него някои ключови ензими не могат да работят ефективно. Той е необходим за предаването на нервни импулси, активизирайки действието на ензимите, които участват в синтеза на невротрансмитерите.
Допринася за синтезирането и активирането на множество ензими и хормони, които участват в преработката на храната, синтеза на слюнката, мастния обмен и метаболизма на енергията.
Влияе върху пропускливостта на клетъчните мембрани, необходим е за транспортирането на хранителни вещества и други съединения през тях.
Дневен прием калций
Количеството калций в организма е 1,4% за 1000 г на 70 килограма телесно тегло. Новородените имат 30 г от микроелемента, като с възрастта се увеличава количеството му и достига до 1000-1200 г. Затова е необходимо ежедневно да си набавяме чрез храната по 100-150 мг калций.
Максимумът се достига в периода на полова зрялост: 280 мг при мъжете и 200 мг - за жените. След това започва намаляване на дневния прием с 10-30 мг на ден.
Организмите на мъжете след 65-годишна възраст и на жените след менопауза губят способността да поддържат определеното ниво.
Дневна доза калций в организма е 800-1250 мг, а максимално допустимо количество - 2500 мг.
По време на бременност и кърмене необходимостта от елемента се увеличава.
Храни, богати на калций:
- мляко и млечни продукти (сирена, извара, мляко, сметана) - най-голямо количество от елемента се съдържа в тях (снабдяват организма с 4/5 от нужната доза);
- зеленчуци: цветно зеле, броколи, хрян, кресон, лук, спанак, магданоз;
- ябълки, круши, сушени кайсии;
- бобови и зърнени култури;
- соева извара, соево мляко, тофу;
- риба и морски дарове (сардини, сьомга);
- ядки, семена, сладък бадем;
- царевично брашно и царевични тортили;
- обогатени с калций хранителни продукти (зърнени закуски, мляко, плодови сокове и други).
За най-добри хранителни източници на калций по отношение на усвояването му се смятат:
- морски продукти, черен дроб на риба;
- бобови;
- суров яйчен жълтък;
- целина, зеле, спанак, магданоз;
- кайсия, грозде, касис, ананас, портокал;
- извара.
Освен калций, всички те съдържат и витамини D, C, B и фосфор.
В тъмнозелените листни зеленчуци се съдържа много от елемента, но неговото абсорбиране е затруднено от наличието на оксалова киселина в тези растения. Добри източници на калций, в които киселината е в незначителни количества са: ряпа, бяло зеле, броколи.
При калциев дефицит в организма се развиват:
- чревна малабсорбция;
- хипертензия (хипертония, повишено кръвно налягане);
- саркоидоза и хиперпаратиреоидизъм и други.
Симптоми при недостиг на калций:
- слабост и отпадналост;
- мускулни спазми;
- костни болки, нарушена походка;
- уролитиаза;
- нарушена работа на имунната система;
- алергии и други.
При излишък на калций в организма се наблюдават и развиват:
- потисната възбудимост на нервните влакна и скелетната мускулатура;
- намаляване на тонуса на гладката мускулатура;
- повишени нива на калций в кръвта;
- повишена киселинност на стомашния сок, развитите на язви и гастрити;
- сърдечни заболявания (стенокардия, брадикардия);
- подагра;
- повишено количество калциеви соли в урината;
- бъбречно-каменна болест;
- повишено кръвосъсирване;
- увеличаване на риска от развитието на заболявания на щитовидната и паращитовидната
- жлези и други.
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
АРСЕЛМЕД ДЕРМАЛЕН ТОНИК СПРЕЙ 200 мл.
ЕКВИЛИБРА КАЛИЙ + МАГНЕЗИЙ саше * 20
ПАСТА ЗА ЗЪБИ ДЕНТИСИМО КИДС 2 - 6 г. С НАТУРАЛЕН АРОМАТ НА КАРАМЕЛ 50 мл
ПАСТА ЗА ЗЪБИ СПЛАТ ДЖУНИЪР С ВКУС НА ДЪВКА ЗА ДЕЦА ОТ 6 ДО 11 ГОД. 55 мл
КАЛЦИЙ, МАГНЕЗИЙ И ЦИНК таблетки * 30 ЕКОФАРМ
БИОТЕЧ КОРАЛ КАЛЦИЙ + МАГНЕЗИЙ таблетки * 100
НовСЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- Домашни и натурални средства срещу остеопороза
- Калциеви антагонисти
- E282 Калциев пропионат
- Изследване на калций (Ca) в кръвта
- Добавки за облекчаване на предменструален синдром (ПМС)
- Лечение при остеопороза
- Терапия с блокери на калциевите канали
- Изследване на електролити
- Хранителни добавки при менопауза
- Морски копър
Коментари към Калций - ползи и хранителни източници