Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Калций

Калций

Калций - изображение

Калцият е основата на костната тъкан. Участва в процесите на сърдечно-съдовата и нервно-мускулната системи.

Елементът:

  • е важен структурен елемент за поддържането на здрави кости и зъби;
  • влияе върху свиването на мускулите; координира сърцебиенето, действайки върху сърдечния мускул;
  • необходим е за предаването на нервни импулси, активизирайки действието на ензимите, които участват в синтеза на невротрансмитерите;
  • заедно с магнезия, натрия и калия регулира кръвното налягане;
  • влияе върху пропускливостта на клетъчните мембрани, необходим е за транспортирането на хранителни вещества и други съединения през тях;
  • укрепва имунната система;
  • допринася за синтезирането и активирането на множество ензими и хормони, които участват в преработката на храната, синтеза на слюнката, мастния обмен и метаболизма на енергията.

Дневната норма
Количеството калций в организма е 1,4% за 1000 г на 70 килограма телесно тегло. При новородените микроелементът е 30 г, като с възрастта се увеличава и достига до 1000 - 1200 г. Затова е необходимо ежедневно да си набавяме чрез храната по 100 - 150 мг калций. Максимумът се достига в периода на полова зрялост: 280 мг при мъжете и 200 мг - за жените. След това започва намаляване с 10 - 30 мг на ден.
Организмите на мъжете след 65-годишна възраст и на жените след менопауза губят способността да поддържат определеното ниво.

Дневна доза калций в организма - 800 - 1250 мг, максимално допустимо количество - 2500 мг.

По време на бременност и кърмене необходимостта от елемента се увеличава.

Калцият в хранителните продукти

  • мляко и млечни продукти (сирена, извара, мляко, сметана) - най-голямо количество от елемента се съдържа в тях (снабдяват организма с 4/5 от нужната доза);
  • спанак, магданоз;
  • зеленчуци, боб, цветно зеле, броколи, хрян, лук, соева извара;
  • ябълки, круши, сушени кайсии;
  • сокове;
  • риба;
  • ядки, семена, сладък бадем.

За най-добри източници на калций по отношение на усвояването му се смятат:

  • морски продукти, черен дроб на риба;
  • бобови;
  • суров яйчен жълтък;
  • целина, зеле, спанак, магданоз;
  • кайсия, грозде, касис, ананас, портокал;
  • извара.

Освен калций, всички те съдържат и витамини D, C, B и фосфор.

В тъмнозелените листни зеленчуци се съдържа много от елемента, но неговото абсорбиране е затруднено от наличието на оксалова киселина в тези растения. Добри източници на калций, в които киселината е в незначителни количества са: ряпа, бяло зеле, броколи.

При калциев дефицит в организма се развиват:

  • чревна малабсорбция;
  • хипертензия (хипертония, повишено кръвно налягане);
  • саркоидоза и хиперпаратиреоидизъм и други.

Симптоми при недостиг на калций:

  • слабост и отпадналост;
  • мускулни спазми;
  • костни болки, нарушена походка;
  • уролитиаза;
  • нарушена работа на имунната система;
  • алергии и други.

При излишък на калций в организма се наблюдават и развиват:

  • потисната възбудимост на нервните влакна и скелетната мускулатура;
  • намаляване на тонуса на гладката мускулатура;
  • повишени нива на калций в кръвта;
  • повишена киселинност на стомашния сок, развитите на язви и гастрити;
  • сърдечни заболявания (стенокарадия, брадикардия);
  • подагра;
  • повишено количество калциеви соли в урината;
  • бъбречно-каменна болест;
  • повишено кръвосъсирване;
  • увеличаване на риска от развитието на заболявания на щитовидната и паращитовидната
  • жлези и други.

 

3.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияХранене при...ЛюбопитноЗаболявания (МКБ)Здравни съветиСнимкиФизиологияАлт. медицинаИсторияИзследванияЕ-тата в хранитеНормативни актовеБотаникаЛеченияКлинични пътеки