Как се прави краве сирене и какви ползи за здравето има
Акценти
|
Кравето сирене е най-разпространеното саламурено сирене. То е традиционна българска храна, която е любима на малки и големи. Вкусът на сиренето е изчистен и достатъчно солен. Продуктът се характеризира със специфична мекота и умерена плътност. Бялото саламурено сирене се приема за най-полезното сред сирената. То е богато на витамини от група В, А, Е, цинк, фосфор, калиеви и калциеви соли и соли на флуора. Освен това е незаменим източник на протеин. Сиренето, приготвено от мляко на 100% хранени с трева животни, е с най-високо съдържание на хранителни вещества и също така съдържа омега-3 мастни киселини и витамин K2.
Как се прави домашно краве сирене?
Сиренето се приготвя от краве мляко, което се подквасва със сиренарска закваска (сирищна мая) и съхранява в саламура. Закваската, която се влага за производството на бяло саламурено сирене, е Lactobacillus lactis и Lactobacillus casei.
Прясното мляко за приготвянето на домашно краве сирене трябва да бъде с масленост поне 3,6%. След като се издои от кравата, се прецежда през цедка или тензух. След това се загрява до 40 градуса. В чаша се разрежда сирищната мая с хладка вода. Разбъркват се и оставят настрана за няколко минути, след което се изсипват към прясното мляко при непрекъснато разбъркване. Оставя се да престои за 1-2 часа при температура около 20-30 градуса, след което се излива отделилата се течност и сиренето се реже с нож. След около още 1 час се прецежда през голям тензух и закача над съд, за да се отцеди добре. Оставя се да престои така една нощ. На следващия ден се прави саламурата, като отделилата се вода се излива в голям съд и се посолява. Сиренето се нарязва на парчета, поставя се в съда, посолява се и се притиска с тежест, за да се доизцеди. Така остава за няколко часа или ден. Сиренето е готово, когато е станало достатъчно твърдо.
Състав и полезни свойства на кравето сирене
Твърдите сирена са полезни за организма. Те са питателен продукт, тъй като в по-голямата си част се състоят от мазнини. Съдържанието на мазнини в бялото саламурено сирене е по-ниско, а протеините, необходими на организма – повече. Според начина, по който се приготвя, кравето сирене може да съдържа от 10 до 30% белтъчни вещества и също толкова мазнини, спрямо общата маса. Богато е на незаменимите аминокиселини лизин, валин, метионин, цистеин, левцин, изолевцин, фениланин, треонин, тирозин и триптофан.
По съдържание на калций, който е необходим за костите и зъбите на всеки човек, това сирене надминава напълно изварата и млякото. Трябва да се отбележи, че калцият, съдържащ се в него, се усвоява напълно от организма, затова 70-100 грама от продукта са достатъчни за набавянето на необходимото дневно количество.
Сиренето подобрява храносмилането и потиска развитието на чревни бактерии. Освен това регулярната му консумация помага на кожата да запази своите свежест, мекота и еластичност.
Проучвания установяват, че консумацията на сирене и млечни продукти предпазват зъбите от образуване на кариес.
Конюгираната линолова киселина (CLA) е полезна мазнина, която се съдържа в продуктите от мляко на крави, овце и кози, хранещи се с трева. Тази мазнина помага за понижаване на телесните мазнини и изграждане на чиста мускулна маса. Има жизненоважна роля за подсилване на имунната система, подобряване на костната маса, регулиране нивата на кръвна захар и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Сиренето, приготвено от пасищни крави, е с високо съдържание на конюгирана линолова киселина. Когато кравите имат целогодишен достъп до прясна трева, съдържанието на CLA в сиренето, приготвено от млякото им, е по-високо.
>>> Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения
Противопоказания и вреди от консумацията на кравето сирене
Недостатък на сиренето е неговата соленост, която може да провокира някои проблеми с артериалното налягане или хипертонични кризи. Поради тази причина продуктът е противопоказен за хора, страдащи от бъбречни заболявания, проблеми с кръвообращението, задстомашната жлеза, стомаха, нервната система, също проблеми с черния дроб и жлъчния тракт. Количеството сол може да се намали, като сиренето се изкисне във вода. Има и начини на приготвяне, при които не се използва сол. Добавянето й е с цел да се удължи срокът на годност.
Сиренето съдържа лактоза – захар, която не може да бъде усвоена от някои хора, тъй като в телата им липсва ензимът, който я разгражда. Тези хора изпитват непоносимост към лактозата. В такъв случай приемането на големи количества продукти, съдържащи дизахарида, може да доведе до храносмилателни проблеми, включително газове и подуване на корема. Има сирена, които са с много ниско съдържание на тази захар и някои хора може да са в състояние да ги понесат. Едно от тези сирена е пармезанът.
Някои хора са алергични към казеина – един от основните протеини, намиращи се в млякото. Тези хора трябва да избягват консумацията на сирене, дори такова с ниско съдържание на лактоза.
Сиренето не съдържа фибри и прекомерният прием на пастьоризирани млечни продукти може да причини запек.
Идеи за употреба на кравето сирене в кулинарията
• Кравето сирене може да се сервира самостоятелно, овкусено с подправки, билки и растителна мазнина.
• Натрошено сирене се поръсва върху зеленчукови салати за добавяне на допълнителен протеин.
• От продукта може да се приготвят много специалитети – топли и студени предястия.
• Любима на много поколения закуска е тази от спагети, макарони или кускус със сирене, както и попара със сирене и чай.
• Пилешко месо с няколко вида сирена е добре познато ястие на българската трапеза.
• Комбинацията от яйца със сирене, зеленчуци и подправки под формата на омлет или бъркани яйца, е много добър вариант за поднасяне на бърза закуска, обяд или вечеря.
• Много хора обичат да комбинират през лятото диня със сирене за вечеря.
• Може да си приготвите панирано краве сирене, сервирано с домашно сладко. Друг вариант са малките сиренови хапки.
• Сиренето се използва и като пълнеж за приготвянето на чушки бюрек, пълнени домати, гъби или друг вид зеленчук.
• Сиренето е основна съставка за приготвянето на традиционната българска баница. Добавя се и за пълнеж в много тестени закуски – кифлички, кроасани, тутманик, гюзлеми и други.
• Всички ние сме любители на пържените картофи със сирене. Ако желаете да се храните по-здравословно, изпечете картофите и ги сервирайте с плочка сирене.
• Освен това може да си приготвите десерт от печено сирене със сладко по избор (смокини или друго) или мед и орехи.
healthline.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 52.0 мл. |
Белтък | 17.9 гр. |
Мазнини | 20.1 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 260 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, А, Е, калций |
Други
Други полезни | протеин |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ТОГЕДЪР ХЕЛТ КАЛЦИЙ ОТ МОРСКИ ВОДОРАСЛИ капсули * 60
БАЗИКА КОМПАКТ таблетки * 120
СУИДИШ НУТРА КОСА, КОЖА И НОКТИ течна формула 500 мл
ТЕН КАЛЦИЙ + МАГНЕЗИЙ + ЦИНК капсули * 30 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ
ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ МАГНЕЗИЙ + КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D3 + МЕД + МАНГАН таблетки * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Домашни и натурални средства срещу остеопороза
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- E509 Калциев хлорид
- Калциеви антагонисти
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Изследване на калций (Ca) в кръвта
- Изследване на електролити
- E282 Калциев пропионат
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
Коментари към Как се прави краве сирене и какви ползи за здравето има