Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
Котидж сиренето е бяло, меко и кремообразно сирене със зърнеста структура. То е нискокалоричен млечен продукт, подобен на изварата. Смята се за прясно сирене, тъй като не преминава през процес на зреене, за да промени вкуса си. В резултат на това има много мек и нежен вкус в сравнение с отлежалите сирена. Популярността му нараства през последните няколко десетилетия и често се препоръчва като част от здравословната диета. То е с високо съдържание на протеини и е богато на полезни хранителни вещества. Поради тази причина се използва широко от спортисти и хора, целящи отслабване. В съдържанието си има различно количество мазнина и може да се намери в няколко разновидности, като най-популярно е нискомасленото сирене котидж.
Как се прави домашно сирене котидж?
Котидж сиренето се произвежда от топло пастьоризирано краве мляко, към което се добавя киселина (сок от лайм или оцет), която го пресича. Когато киселинността на млякото се повиши, се отделя казеин от суроватката (течната част на млякото). Получава се продукт, подобен на извара, който се втвърдява, нарязва на парчета и готви, докато се отдели влагата. След това се измива, за да се премахне киселината, и се отцежда от влагата. Крайният продукт има зърнеста структура, която лесно се троши. Може да се овкуси с различни подправки, билки, сметана и други.
Хранителна стойност на сиренето котидж
В една чаша (226 грама) нискомаслено котидж сирене се съдържат:
- 163 калории
- 6,1 грама въглехидрати
- 28 грама протеин
- 2,3 грама мазнини
- 303 милиграма фосфор (около 30% от дневната нужда)
- 20,3 микрограма селен (29% от дневната доза)
- 1,4 милиграма витамин В12 (24% от дневната доза)
- 0,4 милиграма рибофлавин (22% от дневната доза)
- 138 милиграма калций (14% от дневната доза)
- 0,2 милиграма витамин В6
- 27,1 микрограма фолат
- 129 милиграма калий
Котидж сиренето съдържа прилични количества холин (витамин B4), цинк и мед. Съдържанието на въглехидрати е около 3%. Състои се от лактоза (млечна захар), към която някои хора са непоносими. Протеините представляват над 70% от калориите в млечния продукт.
Здравни ползи от консумацията на котидж сирене
Съдържа витамин В12
Не е трудно човек да си набави витамин В12. Някои млечни продукти помагат да си осигурите добро количество от него. Вегетарианците често страдат от липса на витамина, затова сиренето котидж е един добър вариант за тях. Витамин В12 спомага за работата на мозъка, правилното функциониране на нервните и кръвни клетки и много други.
Подпомага здравето на костите
Високото съдържание на фосфор в комбинация с калций в котидж сиренето помага за изграждането на здрави кости. Изследванията показват, че двата минерала работят винаги заедно. Липсата им повишава риска на остеопороза, особено при жените.
Подпомага пречистването на тялото и осигурява енергия
Фосфорът не само участва в изграждането на здрави кости. Той също така помага на тялото ни да поддържа здравословни нива на киселинност в организма. Според изследване, проведено в Университета на Мериленд, фосфорът е вторият най-разпространен минерал в тялото, изключително важен, защото помага на изчистването на тялото от отпадъци.
Фосфорът влияе върху начина, по който тялото се справя с енергията и минимизира болката в мускулите след натоварване. Той помага за абсорбцията на витамини от група В, които са ключови за производството на енергия. Без фосфор ще се чувстваме слаби и апатични, което води до синдром на хроничната умора.
Насърчава загубата на тегло
Съдържанието на протеини в котидж сиренето го прави добра закуска и подходяща храна за спортисти. По този начин може да намалите консумацията на вредни храни, защото протеините дават чувство за ситост. Те участват в изграждането на мускулите, което помага за изгарянето на калории. Освен това продуктът е нискокалоричен. В комбинация с тренировка и диета, включваща храни с високо съдържание на протеини, може да увеличите мускулната си маса.
Казеинът представлява 80% от съдържанието на протеини в котидж сиренето и се усвоява бавно. Той е също толкова ефективен, колкото суроватъчния протеин, за изграждане на мускулна маса. Казеинът насърчава продължителната абсорбция на аминокиселини, което е свързано с повишен капацитет на изграждане на мускули. Консумирането на котидж сирене или извара преди сън води до продължително освобождаване на аминокиселини в кръвта и мускулите през нощта, което намалява разграждането на мускулна маса.
Предотвратява инсулиновата резистентност
Инсулиновата резистентност може да доведе до развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Смята се, че калцият в млечните продукти като котидж сиренето може да я понижи.
Как да добавите котидж сирене към диетата?
Меките вкус и текстура на котидж сиренето го правят лесен за включване в много ястия и рецепти. Ето няколко креативни начина да консумирате млечния продукт:
- Добавете го в сместа за палачинки или гофрети като заместител на млякото.
- За допълнителен протеин поръсете салатата си с котидж сирене.
- Смесете го с плодове като горски плодове, банани, праскови, мандарини или пъпеш за лека междинна закуска.
- Консумирайте котидж сирене с гранола и мед за вкусна и полезна закуска.
- Използвайте го като заместител на заквасената сметана.
- Добавете го като заместител на млякото в сосове.
- Пригответе смути с котидж сирене, мляко и плодове.
- Направете си сандвич, богат на протеини, като намажете върху препечени филийки котидж сирене и добавите няколко резена зеленчуци по избор.
- Добавете го в рецептите за мъфини, торти, сладки изделия или хляб.
- Използвайте като заместител на майонезата.
- Сервирайте с бъркани яйца за допълнителна доза протеин.
- Добавете в лазанята като заместител на сиренето рикота.
Противопоказания на котидж сиренето
Противопоказанията от консумацията на котидж сирене са свързани именно с нетолерантността към лактоза, тъй като, като всеки млечен продукт, и сиренето котидж съдържа лактоза. За тези от вас, които имат проблем с консумацията на млечния протеин, е добре да избягват и това сирене. При консумация на продукти, съдържащи лактоза, хората с непоносимост към нея, могат да изпитат храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове, диария и болки в стомаха.
Котидж сиренето съдържа казеин и суроватка, два вида протеин в кравето мляко, към които някои хора са алергични. Ако сте проявили алергична реакция, към който и да е млечен продукт, може да изпитате отново същия дискомфорт след консумацията на котидж сирене.
draxe.com; healthline.com
Снимка: pixabay.com; freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Вина и сирена - кое с какво?
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Тутманик
- Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Рецепти за сирене пане
- Картофени гофрети със сирене и чесън
Коментари към Как се прави котидж сирене и за какво е полезно