Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Как се прави котидж сирене и за какво е полезно

Как се прави котидж сирене и за какво е полезно

от 28 март 2019г., обновено на 19 окт 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Как се прави котидж сирене и за какво е полезно - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Котидж сиренето е бяло, меко и кремообразно сирене със зърнеста структура. То е нискокалоричен млечен продукт, подобен на изварата. Смята се за прясно сирене, тъй като не преминава през процес на зреене, за да промени вкуса си. В резултат на това има много мек и нежен вкус в сравнение с отлежалите сирена. Популярността му нараства през последните няколко десетилетия и често се препоръчва като част от здравословната диета. То е с високо съдържание на протеини и е богато на полезни хранителни вещества. Поради тази причина се използва широко от спортисти и хора, целящи отслабване. В съдържанието си има различно количество мазнина и може да се намери в няколко разновидности, като най-популярно е нискомасленото сирене котидж.

Как се прави домашно сирене котидж?

Как се прави домашно котидж сирене.

Котидж сиренето се произвежда от топло пастьоризирано краве мляко, към което се добавя киселина (сок от лайм или оцет), която го пресича. Когато киселинността на млякото се повиши, се отделя казеин от суроватката (течната част на млякото). Получава се продукт, подобен на извара, който се втвърдява, нарязва на парчета и готви, докато се отдели влагата. След това се измива, за да се премахне киселината, и се отцежда от влагата. Крайният продукт има зърнеста структура, която лесно се троши. Може да се овкуси с различни подправки, билки, сметана и други.

Хранителна стойност на сиренето котидж

В една чаша (226 грама) нискомаслено котидж сирене се съдържат:

  • 163 калории
  • 6,1 грама въглехидрати
  • 28 грама протеин
  • 2,3 грама мазнини
  • 303 милиграма фосфор (около 30% от дневната нужда)
  • 20,3 микрограма селен (29% от дневната доза)
  • 1,4 милиграма витамин В12 (24% от дневната доза)
  • 0,4 милиграма рибофлавин (22% от дневната доза)
  • 138 милиграма калций (14% от дневната доза)
  • 0,2 милиграма витамин В6
  • 27,1 микрограма фолат
  • 129 милиграма калий

Котидж сиренето съдържа прилични количества холин (витамин B4), цинк и мед. Съдържанието на въглехидрати е около 3%. Състои се от лактоза (млечна захар), към която някои хора са непоносими. Протеините представляват над 70% от калориите в млечния продукт.

Здравни ползи от консумацията на котидж сирене

Здравните ползи от консумацията на котидж сирене са много.

Съдържа витамин В12

Не е трудно човек да си набави витамин В12. Някои млечни продукти помагат да си осигурите добро количество от него. Вегетарианците често страдат от липса на витамина, затова сиренето котидж е един добър вариант за тях. Витамин В12 спомага за работата на мозъка, правилното функциониране на нервните и кръвни клетки и много други.

Подпомага здравето на костите

Високото съдържание на фосфор в комбинация с калций в котидж сиренето помага за изграждането на здрави кости. Изследванията показват, че двата минерала работят винаги заедно. Липсата им повишава риска на остеопороза, особено при жените.

Подпомага пречистването на тялото и осигурява енергия

Фосфорът не само участва в изграждането на здрави кости. Той също така помага на тялото ни да поддържа здравословни нива на киселинност в организма. Според изследване, проведено в Университета на Мериленд, фосфорът е вторият най-разпространен минерал в тялото, изключително важен, защото помага на изчистването на тялото от отпадъци.

Фосфорът влияе върху начина, по който тялото се справя с енергията и минимизира болката в мускулите след натоварване. Той помага за абсорбцията на витамини от група В, които са ключови за производството на енергия. Без фосфор ще се чувстваме слаби и апатични, което води до синдром на хроничната умора.

Насърчава загубата на тегло

Съдържанието на протеини в котидж сиренето го прави добра закуска и подходяща храна за спортисти. По този начин може да намалите консумацията на вредни храни, защото протеините дават чувство за ситост. Те участват в изграждането на мускулите, което помага за изгарянето на калории. Освен това продуктът е нискокалоричен. В комбинация с тренировка и диета, включваща храни с високо съдържание на протеини, може да увеличите мускулната си маса.

Казеинът представлява 80% от съдържанието на протеини в котидж сиренето и се усвоява бавно. Той е също толкова ефективен, колкото суроватъчния протеин, за изграждане на мускулна маса. Казеинът насърчава продължителната абсорбция на аминокиселини, което е свързано с повишен капацитет на изграждане на мускули. Консумирането на котидж сирене или извара преди сън води до продължително освобождаване на аминокиселини в кръвта и мускулите през нощта, което намалява разграждането на мускулна маса.

Предотвратява инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност може да доведе до развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Смята се, че калцият в млечните продукти като котидж сиренето може да я понижи.

Как да добавите котидж сирене към диетата?

Сандвич с котидж сирене.

Меките вкус и текстура на котидж сиренето го правят лесен за включване в много ястия и рецепти. Ето няколко креативни начина да консумирате млечния продукт:

  • Добавете го в сместа за палачинки или гофрети като заместител на млякото.
  • За допълнителен протеин поръсете салатата си с котидж сирене.
  • Смесете го с плодове като горски плодове, банани, праскови, мандарини или пъпеш за лека междинна закуска.
  • Консумирайте котидж сирене с гранола и мед за вкусна и полезна закуска.
  • Използвайте го като заместител на заквасената сметана.
  • Добавете го като заместител на млякото в сосове.
  • Пригответе смути с котидж сирене, мляко и плодове.
  • Направете си сандвич, богат на протеини, като намажете върху препечени филийки котидж сирене и добавите няколко резена зеленчуци по избор.
  • Добавете го в рецептите за мъфини, торти, сладки изделия или хляб.
  • Използвайте като заместител на майонезата.
  • Сервирайте с бъркани яйца за допълнителна доза протеин.
  • Добавете в лазанята като заместител на сиренето рикота.

Противопоказания на котидж сиренето

Противопоказанията от консумацията на котидж сирене са свързани именно с нетолерантността към лактоза, тъй като, като всеки млечен продукт, и сиренето котидж съдържа лактоза. За тези от вас, които имат проблем с консумацията на млечния протеин, е добре да избягват и това сирене. При консумация на продукти, съдържащи лактоза, хората с непоносимост към нея, могат да изпитат храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове, диария и болки в стомаха.

Котидж сиренето съдържа казеин и суроватка, два вида протеин в кравето мляко, към които някои хора са алергични. Ако сте проявили алергична реакция, към който и да е млечен продукт, може да изпитате отново същия дискомфорт след консумацията на котидж сирене.

Източник:

draxe.com; healthline.com
Снимка: pixabay.com; freepik.com

Още по темата:
  • Козе сирене Козе сирене
  • Синьо сирене Синьо сирене
  • Камембер/Камамбер (меко френско сирене) Камембер/Камамбер (меко френско сирене)
  • Как се прави краве сирене и какви ползи има Как се прави краве сирене и какви ползи има
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

Коментари към Как се прави котидж сирене и за какво е полезно

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
    www.framar.bg 
    на 27 February 2021 в 05:27
    Коментирайте "Как се прави котидж сирене и за какво е полезно"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Мляко и млечни продукти
  • Печено сирене Халуми с билкова коричка
  • Мус от крема сирене с краставици и копър
  • Бирена панировка за кашкавал и сирена
  • Гьозлеме (гюзлеми) със сирене, чесън и магданоз
  • Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
  • Запечено сирене в гювече с яйца и домати
  • Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
  • Рецепти за сирене пане
  • Печено тофу с чесън и сусам
  • Кои са шестте най-полезни сирена

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 47 дни, 7 часа и 14 мин.

Кафяви петна по тялото - на какво може да се дължат?

преди 254 дни, 17 часа и 9 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 1 дни, 16 часа и 13 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 8 дни, 17 часа и 52 мин.

Пъпка и сърбеж в зоната на бикини линията

преди 22 дни, 8 часа и 4 мин.

Nexavar - къде мога да го открия в България

преди 24 дни, 16 часа и 40 мин.
Всички

АНКЕТА

Трябва ли да има аптеки в селата и малките населени места?

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах