Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Сирене Котидж

Сирене Котидж

Сирене Котидж - изображение

Сиренето котидж е зърнено сирене, подобно на изварата. Приготвя се чрез добавянето на киселина към прясното мляко. В съдържанието си има различно количество мазнина и може да се намери в няколко разновидности, като най-популярно е нискомасленото сирене котидж.

Хранителна стойност

В нискомасленото сирене котидж в 226 грама (1 чаена чаша) се съдържат:

  • 163 калории
  • 6,1 грама въглехидрати
  • 28 грама протеин
  • 2,3 грама мазнини
  • 303 милиграма фосфор (около 30% от дневната нужда)
  • 20,3 микрограма селен (29% от дневната доза)
  • 1,4 милиграма витамин В12 (24% от дневната доза)
  • 0,4 милиграма рибофлавин (22% от дневната доза)
  • 138 милиграма калций (14% от дневната доза)
  • 0,2 милиграма витамин В6
  • 27,1 микрограма фолат
  • 129 милиграма калий

Здравни ползи

Съдържа витамин В12

Макар че не е трудно да се сдобие тялото с витамин В12, то и някои млечни продукти помагат да си осигурите добро количество от него. Вегетарианците често страдат от липса на витамина, затова сиренето котидж е един добър вариант за тях.

Витамин В12 спомага за работата на мозъка, правилното функциониране на нервните и кръвни клетки и много други.

Подпомага здравето на костите

Високото съдържание на фосфор в комбинация с калций помага за изграждането на здрави кости. Изследванията показват, че двата минерала работят винаги заедно. Липсата им повишава риска на остеопороза, особено при жените.

Подпомага пречистването на тялото и осигурява енергия

Фосфорът не само участва в изграждането на здрави кости. Той също така помага на тялото ни да поддържа здравословни нива на киселинност в организма. Според изследване, проведено в Университета на Мериленд, фосфорът е вторият най-разпространен минерал в тялото, изключително важен, защото помага на изчистването от отпадъци на тялото.

Фосфорът влияе върху начина, по който тялото се справя с енергията и минимизира болката в мускулите след натоварване. Той помага за абсорбцията на витамини от група В, които са ключови за производството на енергия. Без фосфор ще се чувстваме слаби и апатични, което води до синдром на хроничната умора.

Насърчава загубата на тегло

Съдържанието на протеини в сиренето го прави добра закуска. По този начин може да намалите консумацията на вредни храни, защото протеините дават чувство за ситост. Те участват в изграждането на мускулите, което помага за изгарянето на калории.

Противопоказания

Като цяло, противопоказанията са свързани с нетолерантността към лактоза, тъй като, като всеки млечен продукт, и сиренето котидж съдържа лактоза. За тези от вас, които имат проблем с консумацията на млечния протеин, е добре да избягват и това сирене.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: draxe.com
Снимка: pixabay.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиДиетиСпорт