Козе сирене
Козето сирене е спечелило репутацията си на един от най-здравословните избори. То осигурява здравословни мазнини, по-лесно смилаемо е, отколкото кравето, и е с по-ниско съдържание на калории и мазнини, в сравнение с други сирена.
Хранителна стойност
В 100 грама меко козе сирене се съдържат 262 калории, 0,7 грама въглехидрати, 18 грама протеин, 20 грама мазнини, 250 милиграма фосфор, 480 милиграма витамин А, 136 милиграма калций, освен това съдържа още витамин В2, мед, желязо, витамин В6.
Здравословни ползи
Осигурява полезни мазнини
Въпреки че наситените мазнини са спечелили репутацията си на нездравословни и опасни за сърцето, има много доказателства, че това не е така. Например във Франция се консумира изключително много сирене и масло, но французите нямат по-високи нива на сърдечни заболявания в сравнение с други страни, които консумират по-малко.
Здравословните мазнини са важна част от всяка диета, тъй като те помагат на усвояването на хранителните вещества, производството на хормони, защитават неврологичното здраве и други.
В сиренето е открита каприлова киселина, която притежава антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Консумирането й може да бъде полезно за борбата с гъбични инфекции, като кандида, инфекции на пикочните пътища, акне, храносмилателни проблеми и други.
Добър източник на протеини и калций
Като други млечни продукти, козето сирене е чудесен източник на калций. В 100 грама от козето сирене има около 50% от дневните ви нужди от калций, така че не пренебрегвайте консумацията му.
Калцият е основен минерал, който подпомага изграждането на костите, поддържа силна скелетната система и зъбите. Комбинацията на калций и витамин D, може да регулира метаболизма, предпазва от диабет и сърдечни заболявания. Минералът също подпомага за балансирането на нивата на други минерали, като магнезий, фосфор и калий. Те работят заедно за да регулират телесните течности, сърдечния ритъм, нервната и мускулна функция, кръвното налягане и нивата на холестерол.
В 100 грама козе сирене има 18 грама, което прави сиренето добро допълнение към салати и печени зеленчуци.
Съдържа пробиотици
В много храни добавят изкуствено пробиотици, за да увеличат тяхното количество, докато във ферментиралите храни, те се зараждат естествено, чрез процеса на ферментация. Козето сирене се подлага на процес на ферментация, за да се втвърди, което го прави с високо съдържание на пробиотици. Предимствата от консумирането на храни, богати на пробиотици включват подобряване на здравето на червата, повишаване на имунитета, помагат за намаляване на алергиите и възпаленията.
Осигурява витамини, мед, фосфор
Заедно с протеините и мазнините, козето сирене осигурява фосфор, мед, витамини от вида В6 и малко желязо. Комбинацията от протеини, калций и желязо спомага заздравяването на костите и усвояването на някои минерали.
Може да си осигурите около 60% от необходимото дневно количество мед само от 100 грама сирене. Приемането на достатъчно мед е важно за поддържането на високи нива на енергия. Медта е третият най-разпространен минерал в тялото и играе роля в здравето на скелета, производството на хормони, червени кръвни телца хемоглобин.
Фосфорът е вторият необходим елемент за човешкото здраве. Ползите от него включват подобряване на метаболизма, контролира мускулните контракции.
Храносмила се по-лесно
За хората с чувствителност към млечни продукти, козето сирене може да е добър избор, тъй като се усвоява по-лесно от тялото, в сравнение с кравето сирене. Някои експерти смятат, че козето сирене е безопасно да се консумира от хора, които са алергични към кравето мляко. Една от причините е по-ниското съдържание на лактоза.
Повечето хора, които имат непоносимост към кравето мляко, всъщност имат непоносимост към казеин А1.
Козето мляко съдържа А2 казеин, който е по-малко възпалителен и е по-малко вероятно да причини непоносимост.
Може да помогне за понижаване на апетита и чувството на глад
Тъй като козето сирене осигурява полезни мазнини и протеини, то може да помогне за контролирането на глада, защото увеличава чувството на ситост. Вкусът му от друга страна, спомага за това, да се избегне търсенето на допълнителни сосове и закуски, тъй като доставя нужното удовлетворение след хранене. Вместо да се опитвате да намалите калориите си, като консумирате нискомаслени преработени сирена, много специалисти препоръчват да отслабвате, като консумирате истинска пълномаслена храна и просто да наблюдавате размера на порциите си.
Противопоказания
Ако имате алергия към кравето мляко или лактозна непоносимост, включете в диетата си козе сирене постепенно, за да сте сигурни, че нямате отрицателна реакция. Въпреки че съдържа по-малко алергени, отколкото кравето мляко, все пак не е възможно да се получи реакция.
Не консумирайте козе сирене и млечни продукти, ако имате симптоми като треска, изпотяване, диария, коремна болка и подуване.
Бременните жени трябва да внимават с консумацията на сурови сирена, тъй като има риск от замърсяване, най-добре е да избягвате приема на сурови сирена по време на деликатния период.
draxe.com; thexart.club;omniboo.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Вина и сирена - кое с какво?
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
- Рецепти за сирене пане
Коментари към Козе сирене