Камембер/Камамбер (меко френско сирене)
Камамбер е вид меко френско сирене с бяла плесен. Произвежда се в разфасовки по 250 грама, като за направата на всяка опаковка са необходими не по-малко от 2,5 литра свежо прясно мляко. В състава на продукта влизат само натурални съставки, спазва се традиционна технология при приготвянето му, което е гаранция на неговите качество и вкус.
Сиренето съдържа незаменими аминокиселини и витамини, нужни на човешкия организъм. Плесента увеличава полезните свойства на млечното изделие. В нея има вещества, които допринасят за производството на меланин, предпазващ кожата от слънчеви изгаряния.
Рекордни са количествата калций и фосфор във френския специалитет, а това от своя страна го превръща в подходяща храна при счупвания или по време на интензивно формиране на костната система.
Други макроелементи в състава: магнезий, калий, натрий. Микроелементите са представени от желязо, мед, манган, селен, цинк.
Редовната консумация на Камембер действа благоприятно върху работата на нервната система, предпазва от появата на кариес и подобрява състоянието на зъбния емайл.
Френското сирене се препоръчва на хора, които полагат тежък физически и умствен труд.
В продукта не се съдържа лактоза, което го прави подходящ за тези, които имат индивидуална непоносимост към съставката, респективно към обикновено прясно мляко и изделия от такова.
Противопоказания
Сирене Камембер не се препоръчва за консумация от бременни жени и деца под 7-годишна възраст, поради риска от заразяване с листериоза (млякото не е пастьоризирано - това е основен момент в приготвянето на продукта).
Хората с повишени нива на холестерол (над средното) да се въздържат от употреба на сиренето, това се отнася и страдащите от хипертония, за тези, които имат индивидуална непоносимост към някоя от съставките на Камембер, както и за хората със затлъстяване.
vkusnoblog.net; queen-time.ru; syrodelkin.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 21 гр. |
Мазнини | 23 гр. |
Калории | 291 кал. |
Витамини и минерали
калций и фосфор |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Тутманик
- Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Мус от крема сирене с краставици и копър
- Пилешко филе с плънка от прошуто и сирене крема
- Селска салата
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Плосък хляб със сирене и чесън
Коментари към Камембер/Камамбер (меко френско сирене)