Синьо сирене
Синьото сирене е с много силен мирис и специфичен вид, който се дължи на плесени, които съдържат бактерия, която стартира стареенето, като по този начин придава на сиренето характерния нюанс.
Има различни видове синьо сирене - Рокфорд, Горгонзола, Стълтън. Всички са с малко калории и са богати на полезни за тялото ни свойства.
Хранителна стойност
В 100 грама синьо сирене се съдържат 353 калории, 28,74 грама за мазнини, 2,34 грама въглехидрат и 21,4 грама протеини. Витамин A, фосфор, магнезий, желязо, калций също влизат в състава на синьото сирене.
Здравни ползи
1. Сърдечно здраве
Включването на синьо сирене към ежедневното ви хранене понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Проучвания сочат, че хората, които консумират млечния продукт редовно намаляват риска от болести на сърцето. То понижава нивата на лошия холестерол, предотвратява възпалението на артериите и предпазва от образуването на тромби.
2. Борба с артрит
С възрастта сме застрашени от повече здравни проблеми, а артритът е един от често срещаните. Сиренето помага за намаляването на възпалението и облекчаване на артритната болка. Следователно, прибавяйки синьо сирене към редовната си диета, вие ще намалите риска от артрит и ще си помогнете в борбата с него, ако вече страдате от заболяването.
3. Намалява риска от развитие на остеопороза
Остеопорозата състояние, при което костите стават толкова крехки, че могат да се счупят и при съвсем лек удар - от това състояние по-често страдат дамите. Сиренето е много добър източник на калций, който е важен елемент за здравето на костите. Около 30 грама сирене съдържат 150 милиграма калций, което ще ви помогне в борбата със заболяването.
4. Подобрява паметта
Консумирането на синьо сирене подобрява функцията на мозъчните клетки, паметта и стимулира като цяло мозъчната дейност. Ако забравяте и сте по-разсеяни, синьото сирене може да ви помогне да се справите с този проблем.
5. Източник на фосфор
Фосфорът е важен елемент за здравето на костите и на зъбите. Недостигът на елемента се свързва с проблеми с костите, като рахит. Освен здрави кости и зъби, той също така участва в много важни функции на тялото.
6. Млечен протеин
Ако страдате от непоносимост към лактоза, може да си позволите консумацията на синьо сирене, тъй като в зрелите сирена този ензим почти не се сърдъжа, и все пак може да се сдобиете необходимия за тялото млечен протеин.
7. Укрепва имунната система
Проучвания показват, че консумацията на синьо сирене стимулира имунитета. То осигурява редица важни витамини и минерали, включително витамин А, D, калий, натрий и цинк. Синьото сирене играе важна роля за предотвратяване на заболяванията, като укрепва имунната система.
8. Противовъзпалителни свойства
Възпалението е проблем, от който страдат много хора, а пренебрегването му може да има сериозни последствия и дори да довете до летален край. Свойствата на синьото сирене помагат за борбата с различните възпаления в тялото.
Противопоказания
Синьото сирене в противопоказно за бременни и кърмачки, а високото съдържание на мазнини се твърди, че увеличава телесното теглото. Хората с непоносимост към млечни продукти трябва да консумират сиренето с повишено внимание.
По статията работи: Данна Панджарова
Източник: stylecraze.com
Снимки: invorma.com; parisbymouth.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Вина и сирена - кое с какво?
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
- Рецепти за сирене пане
Коментари към Синьо сирене