Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Фосфор

Фосфор

Фосфор - изображение

Фосфорът, както и калцият, влиза в състава на костната тъкан. Освен това, той участва в енергийния обмен, съставна част е на протеините, нуклеиновите киселини. В рибата има много от този елемент, също в месото, хляба и сиренето. Още по-голямо количество има във фасула, граха, ечемика, овеса. В растителните продукти, фосфорът е под формата на трудноусвоимата фитинова киселина, затова и самият елемент се преработва по-трудно. Основното количество от елемента получаваме от млякото и хляба. Необходима дневна доза - 1200 мг. За правилното хранене е от значение да се обръща внимание на съотношението на калций и фосфор в ястията, защото излишъкът на фосфор може да лиши костите от известно количество калций; а излишъкът на калций да доведе до развиването на уролитиаза. Съотношението калций:фосфор трябва да бъде 1:1,5.

Фосфорът влияе на мускулната и умствената дейности, заздравява зъбите и костите, помага за осъществяването на всяка една химична реакция в организма, участва в производството на енергия, в синтеза на протеините, в обмена на въглехидратите, мазнините и белтъчините, влиза в състава на ДНК и РНК.

Този минерал е изключително важен за децата. Благодарение на него, пълноценно се развиват нервната и кръвоносната системи, клетките на главния мозък.

Недостатъчното количество фосфор води до остеопороза, наблюдава се намаляване на интелектуалните способности на човека, спад се общата работоспособност. При много голям недостиг има опасност от нарушения на паметта, стигащи дори до краткотрайна загуба на същата, намалява желанието за живот, човек бързо се изморява и от малки натоварвания, появява се раздразнителност, необяснима тревожност, треперене и изтръпване на ръцете.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЛеченияЛюбопитноЗаболявания (МКБ)Здравни съветиЕ-тата в хранитеХранене при...ИзследванияКлинични пътекиБотаникаСъставкиТестовеЛайфстайлСпортАлт. медицинаСнимкиИсторияНормативни актовеХрани и ястияПроизводители