Фосфор - роля в организма и хранителни източници
Фосфорът е вторият по съдържание минерал в човешкото тяло, първият е калцият. Организмът ни се нуждае от фосфор, за да изпълнява важни функции, като пречистване на отпадъци и възстановяване на тъкани и клетки. Повечето хора получават необходимото количество от минерала чрез диетата си.
Фосфорът е макроелемент с киселинен характер. В организма има 500-800 грама от него. До 85% от количеството се съдържа в костите и зъбите.
Фосфорът, както и калцият, влиза в състава на костната тъкан. Освен това той участва в енергийния обмен, съставна част е на протеините и нуклеиновите киселини.
Каква роля има фосфорът в човешкото тяло?
Фосфорът има следните роли в тялото:
- помага за движението на мускулите;
- намалява мускулната болка след тренировка;
- поддържа костите здрави и силни;
- помага в производството на енергия;
- участва в изграждането на здрави зъби;
- пречиства отпадъците от бъбреците;
- участва в растежа, поддържането и възстановяването на тъканите и клетките;
- участва в производството на ДНК и РНК.
Храни, богати на фосфор
Повечето храни съдържат фосфор. Тези, които са богати на протеини, също са отлични източници на елемента. Това са:
- сирена (топено сирене, бяло саламурено сирене; извара) и други млечни продукти;
- риба (камбала, сардина, риба тон, скумрия, есетра, сафрид, калмари, скариди);
- яйца;
- месо и птици.
Други източници на фосфор са:
- хляб;
- фасул, грах;
- ечемик, овес;
- картофи;
- чесън;
- сушени плодове;
- газирани напитки.
Фосфорът в ядките, семената и зърнените култури е свързан с фитат, който се абсорбира слабо.
Основното количество от елемента получаваме от млякото и хляба.
Дневна необходимост
Дневната нужда на човек от фосфор зависи от възрастта. Препоръчителната доза за деня е следната:
- за възрастни (над 19 години) - 700 мг;
- деца (9-18 години) - 1250 мг;
- деца (4-8 години) - 500 мг;
- деца (1-3 години) - 460 мг;
- кърмачета (7-12 месеца) - 275 мг;
- кърмачета (0-6 месеца) - 100 мг.
Повечето хора могат да си набавят необходимата дневна доза фосфор само чрез храната, която ядат.
Потребността от фосфор нараства при:
- интензивни спортни дейности (нараства до 1500-2000 мг);
- недостатъчно постъпление на белтъчини в организма.
Усвояване
В растителните продукти фосфорът е представен като фитинови съединения, затова неговото усвояване от такива храни е затруднено. В този случай за целта помага накисването във вода на зърнените и бобовите култури.
Излишъкът на фосфор и магнезий в тялото може да влоши усвояването на фосфора.
За правилното хранене е от значение да се обръща внимание на съотношението на калций и фосфор в ястията, защото излишъкът на фосфор може да лиши костите от известно количество калций; а излишъкът на калций да доведе до развиването на уролитиаза. Съотношението калций:фосфор трябва да бъде 1:1,5.
Полезни свойства на фосфора и влиянието му върху организма
Фосфорът влияе върху умствената и мускулната дейност. Заедно с калция придава здравина на зъбите и костите - участва в образуването на костната тъкан, помага за осъществяването на всяка една химична реакция в организма, участва в производството на енергия, в синтеза на протеините, в обмена на въглехидратите, мазнините и белтъчините, влиза в състава на ДНК и РНК.
Този минерал е изключително важен за децата. Благодарение на него, пълноценно се развиват нервната и кръвоносната система, клетките на главния мозък.
Взаимодействие с други елементи
Фосфорът, заедно с магнезия, поддържа структурата на костите.
Ако в хранителното меню има много фосфор, то калцият образува с него соли, неразтворими даже във вода.
Признаци на недостиг на фосфор
- загуба на апетит;
- умора, слабост;
- нарушена чувствителност на крайниците;
- болки в костите;
- усещане за изтръпване и мравучкане;
- неразположение;
- тревога и чувство на страх.
Защо се появява фосфорен дефицит?
Намалено съдържание на фосфор в кръвта е възможно при хиперфосфатурия (повишено отделяне на елемента с урината), която може да се наблюдава при левкемия, хипертиреоидизъм, натравяния със соли на тежките метали, фенол и производни на бензола.
Фосфорен дефицит се появява изключително рядко, тъй като веществото се съдържа в множество продукти, по-разпространено е от калция.
Недостатъчното количество фосфор води до остеопороза, наблюдава се намаляване на интелектуалните способности на човека, спад в общата работоспособност. При много голям недостиг има опасност от нарушения на паметта, стигащи дори до краткотрайна загуба на същата, намалява желанието за живот, човек бързо се изморява и от малки натоварвания.
edaplus.info; healthline.com
Снимка: flickr.com
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
БИОХЕРБА МИНЕРАЛНА СОЛ № 2 КАЛЦИУМ ФОСФОРИКУМ таблетки * 230
НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г
НовБИОХЕРБА МИНЕРАЛНА СОЛ № 3 ФЕРУМ ФОСФОРИКУМ таблетки * 230
ЦЕНТРУМ SILVER 50+ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30
БИОХЕРБА МИНЕРАЛНА СОЛ № 5 КАЛИУМ ФОСФОРИКУМ таблетки * 230
БИОХЕРБА МИНЕРАЛНА СОЛ № 9 НАТРИУМ ФОСФОРИКУМ таблетки * 230
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Лечение на косопад след раждане
- Силиций и силициева вода в полза на здравето
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Полезно ли е да се консумира злато и в кои храни се съдържа
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Полезни свойства на цинк
- Значение и обмяна на калция и фосфатите в организма
- Лиций, Годжи Бери
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
Коментари към Фосфор - роля в организма и хранителни източници