Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Какви са ползите и вредите от консумацията на леща

Какви са ползите и вредите от консумацията на леща

от 08 яну 2013г., обновено на 13 апр 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Какви са ползите и вредите от консумацията на леща - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Лещата е растение от семейство Бобови, което произхожда от Азия и Северна Америка. Тя е чудесен начин за набавяне на хранителни вещества, полезни за човешкото здраве. Зърната на варивото съдържат протеини и мазнини, хранителни влакна, естествени захари, нишесте, наситени мастни киселини, но най–много са въглехидратите. Лещата се състои от над 25% протеин, което я прави отлична алтернатива на месото. Освен това е добър източник на желязо – минерал, който обикновено липсва в диетите на вегетарианците.

Видове леща

Видовете леща се различават по цвят: кафява, зелена, жълта, червена и черна (белуга).

  • Кафява леща. Кафявата леща е най-често консумираният вид. Има земен вкус, запазва формата си при готвене. От него може да се приготвят вкусни яхнии и супи.
  • Зелена леща – нейният вкус е пиперлив.
  • Жълта и червена леща – и двата вида се готвят се лесно, имат леко сладък и ядков вкус.
  • Черна леща (белуга). Зърната на черната леща са съвсем мънички, използват се като основа за топли салати.

Всички видове имат свой собствен уникален състав от антиоксиданти и фитохимикали.

Хранителен състав на лещата

Лещата е богат растителен източник на протеин.
Една чаша (198 грама) сготвена кафява леща обикновено съдържа:

  • калории – 230;
  • въглехидрати – 39,9 грама;
  • протеин – 17, 9 грама;
  • мазнини – 0,8 грама;
  • фибри – 15,6 грама;
  • витамини (в % от дневната необходимост): тиамин – 22% , ниацин – 10%, витамин B6 – 18%, фолат – 90%, пантотенова киселина – 13%, бета-каротин, А, Е, РР и други от група В;
  • макроелементи (в % от дневната необходимост): калий – 21%, фосфор – 36%, сяра, калций, магнезий, хлор, натрий;
  • микроелементи (в % от дневната необходимост): желязо – 37%, магнезий – 18%, цинк – 17%, мед – 25%, манган – 49%, силиций, титан, алуминий, бор, никел, молибден, селен, кобалт, флуор, хром, йод.

Лещата е с високо съдържание на фибри, което подпомага редовното движение на червата и растежа на полезните чревни бактерии. Освен това тя съдържа широк спектър от полезни растителни съединения, наречени фитохимикали, много от които предпазват от хронични заболявания на сърцето и диабет тип 2.

Полезни свойства на лещата

Полезните свойства на лещата са много.
В една порция леща се съдържат до 90% от дневната нужда на човек от фолиева киселина, затова растението е полезно за консумация от бременни жени. Каша от варивото стабилизира имунитета, нормализира работата на пикочно-половата система и обмяната на веществата, укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Кашата влияе благоприятно при язви на стомаха и дванадесетопръстника, при колити.

Някои сортове помагат за намаляване на захарта в кръвта и са полезни за хора с диабет. Отвара от това бобово растение се пие при наличие на камъни в бъбреците и нервни разтройства. Брашното от леща, смесено с масло, се използва за лечение на изгаряния и дерматити.

Лещата се бори с възпалението в тялото

Лещата е богата на полифеноли. Това са категория фитохимикали, които насърчават здравето. Известно е, че някои от тях, намиращи се във варивото, като процианидин и флаваноли, имат мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и невропротективни свойства. Полифенолите в лещата спомагат за понижаване на нивата на кръвна захар.

Целулозата в продукта подобрява храносмилането. В лещата има изофлавони – вещества, които спадат към групата на фитоестрогените и имат антиоксидантни свойства.

Лещата действа благоприятно върху работата на сърцето

Консумацията на леща намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, тъй като има положителни ефекти върху няколко рискови фактора. Проучване сред хора с наднормено тегло или затлъстяване, страдащи и от диабет тип 2, установява, че приемът на 60 грама леща всеки ден повишава нивата на добрия (HDL) холестерол и значително намалява нивата на лошия (LDL) холестерол и триглицеридите.

Протеините в лещата могат да блокират действието на ангиотензин I-конвертиращия ензим (ACE), който обикновено предизвиква свиване на кръвоносните съдове и по този начин повишава кръвното налягане. Това прави лещата подходяща храна за понижаване на кръвното налягане.

Високите нива на аминокиселината хомоцистеин са друг рисков фактор за сърдечни заболявания. Те могат да се увеличат, когато приемът на фолиева киселина е недостатъчен. Тъй като лещата е чудесен източник на фолиева киселина, се смята, че тя може да помогне за предотвратяване на натрупването на излишен хомоцистеин в тялото.

Наднорменото тегло увеличава риска от сърдечни заболявания, но консумацията на варивото може да помогне за намаляване на общото количество приета храна, тъй като ястията от него са засищащи. Освен това лещата е подходяща за отслабване, защото е диетичен продукт.

Вреди от консумацията на леща

Лещата съдържа антинутриенти, които могат да влошат абсорбацията на някои хранителни вещества.

  • Лещата съдържа антинутриенти, които могат да повлияят на усвояването на други хранителни вещества.
  • В растението има и лектини – вещества, които не се абсорбират в човешкия организъм, а се свързват с други хранителни вещества, предотвратявайки тяхното усвояване. Освен това, лектините могат да се свързват с въглехидратите на чревната стена. Ако се консумират в прекомерни количества, лектините могат да нарушат чревната бариера и да увеличат чревната пропускливост. Това състояние е известно още като пропускливи черва.
  • В състава на лещата влизат танини, които могат да се свържат с протеините и да попречат на усвояването на някои хранителни вещества.
  • Фитиновата киселина или фитатите в лещата са в състояние да свързват минерали като желязо, цинк и калций, намалявайки тяхната абсорбция. Съобщава се обаче, че фитиновата киселина има силни антиоксидантни и противоракови свойства. Въпреки че лещата, както всички бобови растения, съдържа някои антинутриенти, важно е да се отбележи, че олющените видове и варенето на зърната значително намаляват съдържанието на тази киселина.

След термична обработка повечето ценни вещества в бобовата култура се съхраняват непроменени. Приготвянето й е лесно, а времето за сваряване на лещата зависи от вида й.

Източник:

healthline.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Бобови култури Бобови култури
4.8/5 6 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода14.0 мл.
Белтък24.8 гр.
Мазнини1.1 гр.
Въглехидрати53.7 гр.
Калории310 кал.

Витамини и минерали

витамини: А, Е, РР, В, бета - каротин; калий, фосфор, сяра, калций, магнезий, хлор, натрий, силиций, желязо, цинк, манган, мед, титан, алуминий, бор ,никел, молибден, селен, кобалт, флуор, хром, йод

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл
11.40лв.

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл

Коментари към Какви са ползите и вредите от консумацията на леща

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 09:22
    Коментирайте "Какви са ползите и вредите от консумацията на леща"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Бобови
  • Как да сварим правилно лещата
  • Как да отслабнем с леща (примерно меню)
  • Консумирането на леща държи нивата на кръвната захар под контрол
  • Бобови култури
  • Леща
  • Яхния с коприва и леща
  • Запеканка от червена леща с яйца и сусам
  • Къри с червена леща, нахут и спанак
  • Пикантна яхния от леща и нахут
  • Леща с картофи и свински ребра
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Имам червена леща, как да я приготвя?

преди 2972 дни, 19 часа и 51 мин.

Какви по-различни ястия от леща мога да приготвя?

преди 3676 дни, 19 часа и 53 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 21 часа и 26 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 12 часа и 26 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 12 часа и 38 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 12 часа и 45 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Леща Леща

Леща

от 19 юли 2023г. Прочети повече
4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане 4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане

4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане

от 14 май 2021г. Прочети повече
Как да отслабнем с леща (примерно меню) Как да отслабнем с леща (примерно меню)

Как да отслабнем с леща (примерно меню)

от 13 апр 2021г. Прочети повече
Съхранявайте червен пипер, ориз, боб и леща със скилидки чесън Съхранявайте червен пипер, ориз, боб и леща със скилидки чесън

Съхранявайте червен пипер, ориз, боб и леща със скилидки чесън

от 20 окт 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival