Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Запеканка от просо и леща със зеленчуци

Запеканка от просо и леща със зеленчуци

Запеканка от просо и леща със зеленчуци - изображение

Необходими продукти:

  • 1/2 чаена чаша просо
  • 1/2 чаена чаша леща (зелена)
  • 1 глава кромид лук
  • 2 чаени лъжици настърган джинджифил (пресен)
  • 1/2 чаена лъжица куркума
  • 1 чаена лъжица кимион (смлян)
  • 2 супени лъжици растително олио
  • 1 морков
  • 2 домата
  • 1/2 чаена лъжица черен пипер (смлян)
  • 2 супени лъжици сусамови семена
  • 1 чаена лъжица смлян сладък червен пипер
  • 1 чаена лъжица магданоз (сушен)
  • 1 чаена лъжица кимион (семена)


Начин на приготвяне:

Измийте лещата и я оставете да престои във вода 10 часа.

леща

Просото също измийте и сложете във вода, но само за 10 минути.

просо

Пригответе на пара лещата.

леща

Просото сварете на водна баня за 15 минути, като съотношението му с вода да бъде 1:2.

просо

Следва направата на соса.

сос

Сгорещете 1 супена лъжица олио в тиган и в него изпържете сухите подправки за минута.

подправки

Добавете моркова, лука и джинджифила.

лук

Две минути по-късно при тях изсипете доматите и сусамовите семена.

домат

Смесете продуктите в подходящ съд, изсипете лещата и просото, затворете с капак.

леща

Поставете за 20 минути във фурната при температура от 190 градуса.

просо

Готовото ястие поднесете горещо.

запеканка

Добър апетит!

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияДиетиРецептиЛюбопитноЗдравни съветиБотаника