4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане
Лещата е може би най-подценяваната и непозната откъм ползи спортна храна. Тя е несправедливо пренебрегвана, защото е една от суперхраните, на които можете да заложите без никакви притеснения за възстановяване след дълги бягания. Лещата е голямото оръжие на атлетите, защото е сложен въглехидрат, който в същото време е много богат на протеини.
Какво означава всичко това? С подходящите рецепти вие можете да направите така, че след дълги тренировки или участие в състезание на 10 километра, полумаратон, маратон или ултрамаратон да презаредите тялото си с достатъчно хранителни вещества, които да ускорят възстановяването му след продължителното натоварване.
Предлагаме ви 4 изпитани рецепти с леща, малко познати у нас, но пък достатъчно вкусни, интересни и богати на хранителни вещества – все неща, важни за всеки бегач на дълги дистанции.
4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане
Ливанска салата от леща
Тази веган салата ще възстанови и поддържа за дълго време енергийните ви нива, благодарение на фибрите, на които е богата лещата, а заедно с това ще стабилизира кръвната ви захар.
Хранителна информация:
- Порции – 1
- Енергийна стойност – 423 ккал
- Мазнини – 35 грама
- Протеини – 8 грама
- Въглехидрати – 24 грама
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
- 1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 2 супени лъжици лимонов сок;
- ½ супена лъжица ябълков оцет;
- ½ чаени лъжици млян кимион;
- ¼ чаена лъжица млян бахар;
- 70 грама варена зелена или кафява леща;
- 70 грама печени и белени тиквени семки;
- 35 грама свежа мента, ситно нарязана;
- 35 грама магданоз, ситно нарязана;
- 50 грама тофу (ако не сте вегани, може да използвате обикновено сирене или фета);
- сол и малко черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне на ливанската салата с леща:
- Сварете лещата до пълна готовност.
- В малък тиган загрейте 1 супена лъжица от зехтина на слаб огън. Добавете чесъна и леко го задушете, без да го допускате да покафенее (около 7-8 минути). Изключете котлона.
- Междувременно пригответе дресинга, разбивайки лимоновия сок, остатъка от зехтина, ябълковия оцет, кимиона и бахара.
- Включете котлона на умерена температура и добавете лещата, тиквените семки и дресинга към задушения чесън, като разбърквате внимателно.
- След като съставките леко се задушат и вкусовете им се комбинират, свалете сместа от котлона и добавете ментата, магданоза и сиренето. Подправете при сервирането със сол на вкус и по желание малко черен пипер.
Овчарски пай от сладък картоф и леща
С тази рецепта, освен че ще се възстановите бързо, ще повишите и имунитета си, понеже сладкият картоф осигурява селен, който намалява оксидативния стрес в организма.
Хранителна информация:
- Порции – 6
- Енергийна стойност – 231 ккал
- Мазнини – 3 грама
- Протеини – 9 грама
- Въглехидрати – 44 грама
Необходими продукти:
- 4 средни по размер сладки картофа;
- 70 грама моркови, нарязани на кубчета;
- 70 грама лук, нарязан на дребни кубчета;
- 70 грама целина, нарязана на дребни кубчета;
- 1 супена лъжица зехтин;
- 3 скилидки чесън, нарязани ситно;
- 280 грама варена кафява леща;
- 850 грама домати, нарязани на кубчета;
- 1 супена лъжица ситно нарязан пресен босилек;
- 70 грама нарязан спанак;
- 2 супени лъжици соев сос;
- 2 супени лъжици обезмаслено кисело мляко;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне на овчарски пай от сладък картоф и леща:
- Сварете лещата до пълна готовност. Нарежете сладките картофи на четвъртинки и варете около 15-20 минути, докато омекнат.
- Сложете морковите, лука и целената в касерола, налейте зехтина и задушете под капак на умерен огън за 10 минути или докато омекнат. Добавете чесъна, отново затворете съда с капака и задушете зеленчука за около минута. След това добавете лещата и оставете сместа върху котлона за още 3 минути. Междувременно включете фурната да загрява на 220 градуса.
- Изсипете в тава доматите заедно със сока им, босилека, спанака и соевия сос. Сложете съда във фурната и оставете сместа да къкри 10-15 минути.
- След като сладките картофи омекнат, отцедете ги от водата, обелете ги и ги намачкайте. Добавете им сол, черен пипер и обезмасленото мляко и бъркайте до получаването на пюре.
- Смесете картофите и лещата, добавете ги към доматите и останалите съставки в тавата, след което запечете във фурната за 20 минути.
- При сервирането можете да поръсите с малко пресен босилек.
Сагети с веган кюфтета от леща
Тази рецепта за спагети с веган кюфтета е създадена за предпазване от мускулен разпад след тежки натоварвания. Тя е вкусен протеинов удар за предпазване и възстановяване на тялото.
Хранителна информация:
- Порции – 4
- Енергийна стойност – 206 ккал
- Мазнини – 13 грама
- Протеини – 8 грама
- Въглехидрати – 17 грама
Необходими продукти за веган кюфтетата:
- 140 грама варена леща
- 225 грама гъби
- 30 грама орехи
- 2 супени лъжици смляно ленено семе
- 6 супени лъжици вода
- 1 супена лъжица кокосово масло
- ½ лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 чаени лъжици оризов оцет
- 1 супена лъжица нарязан пресен градински чай
- 1 супена лъжица накълцана на ситно прясна мащерка
- 1 супена лъжица накълцан на ситно магданоз
- 1 чаена лъжица сух риган
- 70 грама овесени ядки
- 2 ½ супени лъжици хранителна мая
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне на спагетите с веган кюфтета:
- Сварете лещата, след което я сложете в блендер, добавете гъбите, орехите и смелете продуктите. В купа смесете лененото семе и водата.
- Загрейте кокосовото масло в тиган на умерен огън. Добавете лука и го задушете за 5-7 минути, след което сложете чесъна, а 30 секунди по-късно прибавете билките и оризовия оцет. Разбъркайте и оставете сместа да се готви още 1 минута.
- След това към нея прибавете комбинацията от лещата, гъбите и орехите, поръсете със сол, черен пипер и разбъркайте добре. Към още топлата смес добавете овеса, маята и лена. Разбъркайте и прехвърлете в купа. Изчакайте сместа да изстине достатъчно и я приберете в хладилника, за да се охлади добре.
- От нея направете кюфтенца, подредете ги в намазнена тавичка и ги изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 30-35 минути.
- През това време сварете спагетите. Когато бъдат готови, смесете ги с изпечените кюфтенца и ястието е готово. Може да добавите доматен сос по желание.
Сладка каша от леща
Тази каша от леща е много полезна за храносмилането и за здравето на храносмилателния тракт, тъй като съдържа много фибри.
Хранителна информация:
- Порции – 3
- Енергийна стойност – 510 ккал
- Мазнини – 41 грама
- Протеини – 12 грама
- Въглехидрати – 29 грама
Необходими продукти:
- 70 грама червена леща
- 425 милилитра пълномаслено кокосово мляко
- 340 милилитра вода
- 1 супена лъжица кокосова захар
- 1 чаена лъжица канела
- щипка сол
Начин на приготвяне на сладката каша от леща:
- Приготвянето на кашата от леща за бегачи започва от вечерта преди деня на консумацията. Изплакнете добре лещата под течаща вода, докато потече бистра вода под гевгира. След това изсипете лещата в купа и залейте с вода, която трябва да покрие зърната. Оставете за една нощ, за да се накиснат.
- На сутринта отцедете лещата, сложете я в голяма тенджера, добавете кокосовото мляко, водата, кокосовата захар, канелата и щипка сол.
- Сложете съда на средно силен огън. Когато сместа заври, намалете котлона и я оставете да къкри без капак 20 минути или докато по-голяма част от течността се абсорбира.
- Свалете кашата от огъня и оставете за няколко минути, за да се сгъсти още. След това разпределете в купички и гарнирайте по ваш избор с различни семена, пресни плодове или бадеми.
Sahara Rose Ketabi; Michael Hedge
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при спорт
- Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
- Как да сварим правилно лещата
- Как да отслабнем с леща (примерно меню)
- 10 минути скачане на въже изгаря повече калории от 30 минути джогинг според последни проучвания
- Гарнитура от леща с лук и домати
- 100 метра бягане с препятствия
- 8 седмична тренировъчна програма с бягане за начинаещи, с която да отслабнете и влезете във форма
- Супа с леща, нахут, зеленчуци и ядки
- Леща яхния с целина и картофи
- Бобови култури
Коментари към 4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане