Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Ползи и вреди от консумацията на просо

Ползи и вреди от консумацията на просо

от 13 яну 2013г., обновено на 14 яну 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Ползи и вреди от консумацията на просо - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Просото е една от най-древните зърнени култури, която принадлежи към семейство Житни (Poaceae). Консумира се особено в развиващите се страни в Африка и Азия. То е популярна храна на Запад, тъй като не съдържа глутен и е богат източник на протеини, фибри и антиоксиданти. Допринася за извеждането на антибиотиците от организма, поради което се препоръчва за консумация по време на и след приключване на лечение с такива средства. В статията ще разгледаме хранителния състав, ползите и вредите от консумирането на зърнената култура и как лесно да я сготвите.

Същност и видове просо

Просото е малко и кръгло пълнозърнесто, което се отглежда в Индия, Нигерия и други азиатски и африкански страни. Това древно зърно се използва както за консумация от човека, така и за храна за добитък и птици. То има множество предимства пред другите култури, включително устойчивост на суша и вредители. Също така е в състояние да оцелее в сурова среда и в не много плодородна почва. Тези предимства произтичат от неговия генетичен състав и структура (малък размер и твърдост).

Въпреки че всички сортове просо принадлежат към семейство Житни, те се различават по цвят, външен вид и видове. Основните сортове са перлено, лисича опашка, бяло, просо от пръст (или раги). Перленото просо е най-широко произвежданият сорт, предназначен за консумация от човека. Всички видове са известни с високата си хранителна стойност и ползи за здравето.

Хранителен състав на просото

Просото е сред най-ниско алергенните зърнени култури. То се усвоява лесно от организма, затова е подходящо дори за хора с чувствителна храносмилателна система.

Зърната се състоят 70% от нишесте, 12-15% протеин, съдържащ незаменими аминокиселини, немалко мазнини - 2,6-3,7%, също целулоза - 0,5-0,8%, до 2% захари, витамини РР, В1, В2 и много магнезий, фосфор и калий.

По съдържание на белтъчини то превъзхожда ечемика и ориза, а по отношение на мазнините отстъпва само на овеса. Белтъчините в просото включват незаменимите аминокиселини лизин, хистидин, валин, левцин, също мастни киселини, ензими, микроелементи. Витамините от В група в състава му са повече, отколкото в другите зърнени култури. Количеството на фолиевата киселина в него е два пъти по-голямо от това в царевицата и пшеницата. Фосфорът е 1,5 пъти повече, отколкото в месото. Значителни са наличностите на цинк, йод, бром, калий, магнезий и натрий в продукта.

В една чаша (174 грама) сготвено просо се съдържат:

  • калории - 207;
  • въглехидрати - 41 грама;
  • фибри - 2,2 грама;
  • протеин - 6 грама;
  • мазнини - 1,7 грама;
  • фосфор - 25% от дневната потребност (ДП);
  • магнезий - 19% от ДП;
  • фолат - 8% от ДП;
  • желязо - 6% от ДП.

Просото осигурява повече незаменими аминокиселини (градивните елементи на протеина) от някои зърнени култури. Сорт раги има най-високо съдържание на калций от всички зърнени култури, като доставя 13% от дневната потребност в 100 грама сготвен продукт. Калцият е необходим за осигуряване на здрави кости, кръвоносни съдове и мускулни свивания, както и за правилната функция на нервите.

Ползи от консумацията на просо

Ползи от консумацията на просо.

Просото е богато на хранителни вещества и растителни съединения. Следователно може да осигури множество ползи за здравето. В народната медицина то се приема за продукт, който укрепва тялото (особено мускулната система) и дава сили. Прекрасно средство е при запек, извежда от организма остатъчните продукти. Заради липотропното действие, което оказват, ястията от просо са полезни при захарен диабет, атеросклероза и чернодробни заболявания.

Диуретичните и потогонни ефекти на продукта се използват при лечението на асцит (воднянка). Зърната подпомагат укрепването на счупени и увредени кости, зарастването на рани.

1. Богат източник на антиоксиданти

Просото е богат източник на фенолни съединения, особено на ферулова киселина и катехини. Тези молекули действат като антиоксиданти, за да предпазят тялото от вредния оксидативен стрес. Феруловата киселина помага за бързото заздравяване на рани, защитава кожата и има противовъзпалителни свойства. Междувременно катехините се свързват с тежките метали в кръвта, за да предотвратят отравяне с метали. Всички сортове просо съдържат антиоксиданти, но видовете с по-тъмен цвят (раги, бяло просо, лисича опашка) съдържат повече от белите или жълтите сортове.

2. Помага в борбата с диабет и контрола на кръвната захар

Просото е богато на фибри и нишестени полизахариди, два вида несмилаеми въглехидрати, които спомагат за контрола на нивата на кръвната захар. Тази зърнена култура също има нисък гликемичен индекс (ГИ), което означава, че е малка вероятността да повиши нивата на кръвна захар. Това прави продукта идеален за консумиране от  хора с диабет.

Проучване установява, че заместването на закуска на базата на ориз с такава с просо, понижава нивата на кръвна захар след хранене. Освен това, намалява инсулиновата резистентност, което е маркер за развитие на диабет тип 2.

3. Понижава холестерола

Просото съдържа разтворими фибри, които произвеждат вискозно вещество в червата, което улавя мазнините и помага за намаляване на нивата на холестерола. Протеините в просото също помагат за понижаване нивата на холестерол.

4. Не съдържа глутен

Просото не съдържа глутен, което го прави важна храна за хора с цьолиакия или за тези, спазващи безглутенова диета. Глутенът е протеин, който се среща естествено в зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж. Хората с цьолиакия или непоносимост към глутен трябва да го избягват, защото предизвиква вредни храносмилателни симптоми като диария и малабсорбция на хранителни вещества. Когато закупувате просо, четете етикетите, за да сте сигурни, че продуктът не съдържа глутен и не е замърсен със съставки, които може да го съдържат.

Вреди и противопоказания на просото

Вреди и противопоказания на просото.

1. Да не се прекалява с консумацията на просо

Просото е много полезен продукт, но това не го прави подходящ за консумация от абсолютно всички хора. С мярка трябва да се употребява от бременни жени, а мъжете следва да имат предвид това, че големите количества от продукта могат да доведат до отслабване на потентността. Прекомерната консумация на културата е противопоказна също при възпаления на дебелото черво, при стомашни заболявания и понижена киселинност. Препоръчително е просо да не се приема и по време на лечение на хипотиреоидизъм.

2. Съдържа антинутриенти

Просото съдържа антинутриенти, съединения, които блокират или намаляват абсорбцията на други хранителни вещества в тялото и могат да доведат до дефицити. Едно от тези съединения е фитиновата киселина, която пречи на усвояването на калция, калия, желязото, цинка и магнезия.

Други антинутриенти са гоитрогенните полифеноли, които могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза, причинявайки гуша (увеличение на щитовидната жлеза, което води до подуване на шията). Независимо от това, този ефект е свързан само с излишния прием на полифеноли. Проучване установява, че гушата е значително по-разпространена, когато просото осигурява 74% от дневните калории на човек, в сравнение с едва 37% от дневните калории.

Как да намалим съдържанието на антинутриенти в просото?

  • Накисване: Може значително да намалите антинутриентното съдържание на просото, като го накиснете за една нощ във вода и го оставите на стайна температура, след което го отцедете и изплакнете, преди да го сготвите.
  • Покълване: То също намалява съдържанието на антинутриенти. Закупете си от магазин за здравословно хранене кълнове просо или си пригответе у дома. За целта поставете напоено просо в стъклен буркан и го покрийте с кърпа, която е закрепена с ластик. Обърнете буркана с главата надолу. Изплаквайте и отцеждайте зърната на всеки 8-12 часа. Ще забележите малки кълнове, които започват да се образуват след 2-3 дни. Отцедете кълновете и ги консумирате веднага.

Как се готви и яде просо?

Просото се готви бързо и лесно.

Просото е добър заместител на ориза. За да го приготвите, изсипете в тенджера 2 чаши (480 мл) вода или бульон и 1 чаша (174 грама) сурово просо. Оставете да заври, след което намалете температурата и оставете да къкри за около 20 минути. Не забравяйте да го накиснете за една нощ преди готвене, за да намалите съдържанието на антинутриенти. Можете също да го препечете в тиган преди готвене, за да подобрите вкуса му.

Просото се продава и като брашно. Проучване показва, че приготвянето на печени изделия с брашно от просо значително подобрява хранителния им профил, като увеличава съдържанието на антиоксиданти. Освен това, зърнената култура се преработва, за да се приготвят леки закуски, паста и немлечни пробиотични напитки. Всъщност, ферментиралото просо действа като естествен пробиотик, осигурявайки живи микроорганизми, които са от полза за здравето на човек.

Можете да се насладите на просото като каша за закуска, гарнитура към основни ястия, добавка за салата, бисквити или съставка за сладкиши.

Заключение

Просото е пълнозърнеста храна, която е богата на протеини, антиоксиданти и хранителни вещества. Има многобройни ползи за здравето, като например помага за понижаването на нивата на кръвна захар и холестерола. Освен това не съдържа глутен, което го прави отличен избор за хора, които имат цьолиакия или спазват безглутенова диета.

Източник:

edaplus.info; healthline.com
Снимки: freepik.com

4.6/5 13 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода14.0 мл.
Белтък12.0 гр.
Мазнини2.9 гр.
Въглехидрати69.3 гр.
Калории334 кал.

Витамини и минерали

калий, магнезий, фосфор

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС DRUIDESS МИКС ЗА ЖЕНАТА 200 г
38.90лв.

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС DRUIDESS МИКС ЗА ЖЕНАТА 200 г

САНАВИТА ФОРМУЛА ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ таблетки * 30
16.50лв.

САНАВИТА ФОРМУЛА ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ таблетки * 30

Нов
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ORACLE МИКС ЗА СИЛАТА НА УМА 200 г
38.90лв.

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ORACLE МИКС ЗА СИЛАТА НА УМА 200 г

БЮТИ ПЛЮС ФОРМУЛА ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ таблетки * 30 VIT`ALL+
43.80лв.

БЮТИ ПЛЮС ФОРМУЛА ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ таблетки * 30 VIT`ALL+

Нов
ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ КОСА И НОКТИ капсули * 30
21.40лв.

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ КОСА И НОКТИ капсули * 30

ОСТРОВИТ БРАШНО ОТ ПРОСО 1000 г
10.45лв.

ОСТРОВИТ БРАШНО ОТ ПРОСО 1000 г

Коментари към Ползи и вреди от консумацията на просо

От сайта (9)
Напиши коментар 9 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 27 March 2024 в 09:38

    Милена

    А тогава може ли да му приготвям просо със зеленчуци,на зърна не на каша

    Не бихме могли да Ви дадем еднозначен отговор, тъй като има редица фактори, които следва да се вземат предвид. Според някои източници просото може да се включи в храненето на деца над 2-годишна възраст, но се препоръчва зърната да се накисват във вода в продължение на 8-12 часа преди приготвянето. За деца под тази възраст (а и не само за тях) се твърди, че просото е полезно, ако е съхранявано правилно (например в суров вид не трябва се съхранява в хладилник), ако е приготвено правилно, ако детето няма алергия към продукта. Сортът на зърната също е от значение (има перлено просо, сорго и т.н) и някои видове са по-лесно смилаеми от други. Освен това въвеждането на нова храна в менюто трябва да става плавно, не бива и да се прекалява с консумацията на който и да било хранителен продукт, защото ползите могат да се превърнат във вреди. Препоръчваме Ви да се консултирате с педиатъра на детето или да се доверите на бебешките храни, които, както вече обяснихме, се приготвят по стандарти, съобразени с нуждите на детския организъм.

  2. Милена 
    на 26 March 2024 в 17:14

    А тогава може ли да му приготвям просо със зеленчуци,на зърна не на каша

  3. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 26 March 2024 в 11:01

    Милена

    Здравейте,я друга ваша статия прочетох,че просото помага при железен дефицит.Става въпрос за дете на 1г.6м,което е с лек железен дефицит,разбира се пие добавка,но от към храна може ли да се включи просо,защото в същата тази статия пише да не се дава на деца под 3г.възраст.Двтето ми е яко каши от просо бебешки.Къде е истината тогава,може ли да консумира просо от деца или не

    Здравейте, ако имате предвид тази статия: "Богатото на минерали просо побеждава железния дефицит", в нея се казва:

    "За разлика от пшеницата, която е много полезно да бъде използвана с цялата си ядка (пълнозърнести продукти), то просото трябва да се яде обелено, тъй като дъбилните вещества в обвивката намаляват възможностите за усвояване на полезните и хранителните субстанции. Поради този факт родителите трябва да знаят, че деца до 3-4-годишна възраст не трябва да се хранят с просо."

    Бебешките и детските храни се произвеждат по съответните стандарти и изисквания, съобразно нуждите на детския организъм и наличието на продукта в тях не бива да Ви притеснява, освен ако при детето няма индивидуални ограничения за приема на просо.

  4. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 26 March 2024 в 10:28

    Милена

    Здравейте,я друга ваша статия прочетох,че просото помага при железен дефицит.Става въпрос за дете на 1г.6м,което е с лек железен дефицит,разбира се пие добавка,но от към храна може ли да се включи просо,защото в същата тази статия пише да не се дава на деца под 3г.възраст.Двтето ми е яко каши от просо бебешки.Къде е истината тогава,може ли да консумира просо от деца или не

    Здравейте, ако имате предвид тази статия Богатото на минерали просо побеждава железния дефицит, в нея се казва: "За разлика от пшеницата, която е много полезно да бъде използвана с цялата си ядка (пълнозърнести продукти), то просото трябва да се яде обелено, тъй като дъбилните вещества в обвивката намаляват възможностите за усвояване на полезните и хранителните субстанции. Поради този факт родителите трябва да знаят, че деца до 3-4-годишна възраст не трябва да се хранят с просо."

    Бебешките и детските храни се приготвят по съответните изисквания и стандарти и наличието на продукта в тях не бива да Ви притеснява, ако при детето няма индивидуални ограничения по отношение на приема на просо.

  5. Милена 
    на 26 March 2024 в 07:26

    Здравейте,я друга ваша статия прочетох,че просото помага при железен дефицит.Става въпрос за дете на 1г.6м,което е с лек железен дефицит,разбира се пие добавка,но от към храна може ли да се включи просо,защото в същата тази статия пише да не се дава на деца под 3г.възраст.Двтето ми е яко каши от просо бебешки.Къде е истината тогава,може ли да консумира просо от деца или не

  6. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 15 March 2024 в 09:09

    Лиляна Грънчарова

    Последно, колко калории има в 100 г просо?

    Здравейте, в статията е уточнено, че калориите, посочени в текста, се отнасят за определено количество сготвено просо. Стойностите в таблицата са за 100 грама суров продукт. Сто грама сурово просто не е равно на 100 грама сварено например.

  7. Лиляна Грънчарова 
    на 14 March 2024 в 19:23

    Последно, колко калории има в 100 г просо?

  8. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 19 June 2023 в 10:19

    Георги Божков

    Четох, че пиенето на отвара от накиснато за една нощ в гореща вода просо, прочиства бъбреците и помага за разтварянето и изхвърлянето на камъни. Вярно ли е това?

    Здравейте, течността се използва в народната медицина. Ето още натурални средства, които биха могли да Ви бъдат от полза:

    >>> Натурални средства срещу камъни в бъбреците

    >>> Билкови рецепти при камъни в бъбреците

  9. Георги Божков  
    на 18 June 2023 в 15:17

    Четох, че пиенето на отвара от накиснато за една нощ в гореща вода просо, прочиства бъбреците и помага за разтварянето и изхвърлянето на камъни. Вярно ли е това?

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зърнени храни
  • Просо
  • Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията)
  • Пълнени тиквички с просо, маслини и билки
  • Срещу песъчинки, цистит и за пречистване на бъбреците и уретрата използвайте просо
  • Каша от просо с картофи и сланина
  • Каша от просо с чесън
  • Боза от просо
  • Медена халва с брашно от просо
  • Хляб с просо, слънчогледови семена и мед
  • Каша от просо с тиква, мед и семена чиа
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Услуги в България на speedybook.pro

преди 20 часа и 39 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 11 часа и 40 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 11 часа и 51 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 11 часа и 58 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 5 дни, 12 часа и 5 мин.

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 6 дни, 2 часа и 54 мин.

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 6 дни, 2 часа и 54 мин.

[[Just Landed]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? all order – Belgium

преди 6 дни, 11 часа и 47 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Просо Просо

Просо

от 02 апр 2024г. Прочети повече
Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията) Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията)

Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията)

от 13 яну 2020г. Прочети повече
Каша от просо с чесън Каша от просо с чесън

Каша от просо с чесън

от 10 сеп 2019г. Прочети повече
Богатото на минерали просо побеждава железния дефицит Богатото на минерали просо побеждава железния дефицит

Богатото на минерали просо побеждава железния дефицит

от 09 юли 2012г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival