Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Ползи и вреди от консумацията на просо

Ползи и вреди от консумацията на просо

от 13 яну 2013г., обновено на 14 яну 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Ползи и вреди от консумацията на просо - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Просото е една от най-древните зърнени култури, която принадлежи към семейство Житни (Poaceae). Консумира се особено в развиващите се страни в Африка и Азия. То е популярна храна на Запад, тъй като не съдържа глутен и е богат източник на протеини, фибри и антиоксиданти. Допринася за извеждането на антибиотиците от организма, поради което се препоръчва за консумация по време на и след приключване на лечение с такива средства. В статията ще разгледаме хранителния състав, ползите и вредите от консумирането на зърнената култура и как лесно да я сготвите.

Същност и видове просо

Просото е малко и кръгло пълнозърнесто, което се отглежда в Индия, Нигерия и други азиатски и африкански страни. Това древно зърно се използва както за консумация от човека, така и за храна за добитък и птици. То има множество предимства пред другите култури, включително устойчивост на суша и вредители. Също така е в състояние да оцелее в сурова среда и в не много плодородна почва. Тези предимства произтичат от неговия генетичен състав и структура (малък размер и твърдост).

Въпреки че всички сортове просо принадлежат към семейство Житни, те се различават по цвят, външен вид и видове. Основните сортове са перлено, лисича опашка, бяло, просо от пръст (или раги). Перленото просо е най-широко произвежданият сорт, предназначен за консумация от човека. Всички видове са известни с високата си хранителна стойност и ползи за здравето.

Хранителен състав на просото

Просото е сред най-ниско алергенните зърнени култури. То се усвоява лесно от организма, затова е подходящо дори за хора с чувствителна храносмилателна система.

Зърната се състоят 70% от нишесте, 12-15% протеин, съдържащ незаменими аминокиселини, немалко мазнини - 2,6-3,7%, също целулоза - 0,5-0,8%, до 2% захари, витамини РР, В1, В2 и много магнезий, фосфор и калий.

По съдържание на белтъчини то превъзхожда ечемика и ориза, а по отношение на мазнините отстъпва само на овеса. Белтъчините в просото включват незаменимите аминокиселини лизин, хистидин, валин, левцин, също мастни киселини, ензими, микроелементи. Витамините от В група в състава му са повече, отколкото в другите зърнени култури. Количеството на фолиевата киселина в него е два пъти по-голямо от това в царевицата и пшеницата. Фосфорът е 1,5 пъти повече, отколкото в месото. Значителни са наличностите на цинк, йод, бром, калий, магнезий и натрий в продукта.

В една чаша (174 грама) сготвено просо се съдържат:

  • калории - 207;
  • въглехидрати - 41 грама;
  • фибри - 2,2 грама;
  • протеин - 6 грама;
  • мазнини - 1,7 грама;
  • фосфор - 25% от дневната потребност (ДП);
  • магнезий - 19% от ДП;
  • фолат - 8% от ДП;
  • желязо - 6% от ДП.

Просото осигурява повече незаменими аминокиселини (градивните елементи на протеина) от някои зърнени култури. Сорт раги има най-високо съдържание на калций от всички зърнени култури, като доставя 13% от дневната потребност в 100 грама сготвен продукт. Калцият е необходим за осигуряване на здрави кости, кръвоносни съдове и мускулни свивания, както и за правилната функция на нервите.

Ползи от консумацията на просо

Ползи от консумацията на просо.

Просото е богато на хранителни вещества и растителни съединения. Следователно може да осигури множество ползи за здравето. В народната медицина то се приема за продукт, който укрепва тялото (особено мускулната система) и дава сили. Прекрасно средство е при запек, извежда от организма остатъчните продукти. Заради липотропното действие, което оказват, ястията от просо са полезни при захарен диабет, атеросклероза и чернодробни заболявания.

Диуретичните и потогонни ефекти на продукта се използват при лечението на асцит (воднянка). Зърната подпомагат укрепването на счупени и увредени кости, зарастването на рани.

1. Богат източник на антиоксиданти

Просото е богат източник на фенолни съединения, особено на ферулова киселина и катехини. Тези молекули действат като антиоксиданти, за да предпазят тялото от вредния оксидативен стрес. Феруловата киселина помага за бързото заздравяване на рани, защитава кожата и има противовъзпалителни свойства. Междувременно катехините се свързват с тежките метали в кръвта, за да предотвратят отравяне с метали. Всички сортове просо съдържат антиоксиданти, но видовете с по-тъмен цвят (раги, бяло просо, лисича опашка) съдържат повече от белите или жълтите сортове.

2. Помага в борбата с диабет и контрола на кръвната захар

Просото е богато на фибри и нишестени полизахариди, два вида несмилаеми въглехидрати, които спомагат за контрола на нивата на кръвната захар. Тази зърнена култура също има нисък гликемичен индекс (ГИ), което означава, че е малка вероятността да повиши нивата на кръвна захар. Това прави продукта идеален за консумиране от  хора с диабет.

Проучване установява, че заместването на закуска на базата на ориз с такава с просо, понижава нивата на кръвна захар след хранене. Освен това, намалява инсулиновата резистентност, което е маркер за развитие на диабет тип 2.

3. Понижава холестерола

Просото съдържа разтворими фибри, които произвеждат вискозно вещество в червата, което улавя мазнините и помага за намаляване на нивата на холестерола. Протеините в просото също помагат за понижаване нивата на холестерол.

4. Не съдържа глутен

Просото не съдържа глутен, което го прави важна храна за хора с цьолиакия или за тези, спазващи безглутенова диета. Глутенът е протеин, който се среща естествено в зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж. Хората с цьолиакия или непоносимост към глутен трябва да го избягват, защото предизвиква вредни храносмилателни симптоми като диария и малабсорбция на хранителни вещества. Когато закупувате просо, четете етикетите, за да сте сигурни, че продуктът не съдържа глутен и не е замърсен със съставки, които може да го съдържат.

Вреди и противопоказания на просото

Вреди и противопоказания на просото.

1. Да не се прекалява с консумацията на просо

Просото е много полезен продукт, но това не го прави подходящ за консумация от абсолютно всички хора. С мярка трябва да се употребява от бременни жени, а мъжете следва да имат предвид това, че големите количества от продукта могат да доведат до отслабване на потентността. Прекомерната консумация на културата е противопоказна също при възпаления на дебелото черво, при стомашни заболявания и понижена киселинност. Препоръчително е просо да не се приема и по време на лечение на хипотиреоидизъм.

2. Съдържа антинутриенти

Просото съдържа антинутриенти, съединения, които блокират или намаляват абсорбцията на други хранителни вещества в тялото и могат да доведат до дефицити. Едно от тези съединения е фитиновата киселина, която пречи на усвояването на калция, калия, желязото, цинка и магнезия.

Други антинутриенти са гоитрогенните полифеноли, които могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза, причинявайки гуша (увеличение на щитовидната жлеза, което води до подуване на шията). Независимо от това, този ефект е свързан само с излишния прием на полифеноли. Проучване установява, че гушата е значително по-разпространена, когато просото осигурява 74% от дневните калории на човек, в сравнение с едва 37% от дневните калории.

Как да намалим съдържанието на антинутриенти в просото?

  • Накисване: Може значително да намалите антинутриентното съдържание на просото, като го накиснете за една нощ във вода и го оставите на стайна температура, след което го отцедете и изплакнете, преди да го сготвите.
  • Покълване: То също намалява съдържанието на антинутриенти. Закупете си от магазин за здравословно хранене кълнове просо или си пригответе у дома. За целта поставете напоено просо в стъклен буркан и го покрийте с кърпа, която е закрепена с ластик. Обърнете буркана с главата надолу. Изплаквайте и отцеждайте зърната на всеки 8-12 часа. Ще забележите малки кълнове, които започват да се образуват след 2-3 дни. Отцедете кълновете и ги консумирате веднага.

Как се готви и яде просо?

Просото се готви бързо и лесно.

Просото е добър заместител на ориза. За да го приготвите, изсипете в тенджера 2 чаши (480 мл) вода или бульон и 1 чаша (174 грама) сурово просо. Оставете да заври, след което намалете температурата и оставете да къкри за около 20 минути. Не забравяйте да го накиснете за една нощ преди готвене, за да намалите съдържанието на антинутриенти. Можете също да го препечете в тиган преди готвене, за да подобрите вкуса му.

Просото се продава и като брашно. Проучване показва, че приготвянето на печени изделия с брашно от просо значително подобрява хранителния им профил, като увеличава съдържанието на антиоксиданти. Освен това, зърнената култура се преработва, за да се приготвят леки закуски, паста и немлечни пробиотични напитки. Всъщност, ферментиралото просо действа като естествен пробиотик, осигурявайки живи микроорганизми, които са от полза за здравето на човек.

Можете да се насладите на просото като каша за закуска, гарнитура към основни ястия, добавка за салата, бисквити или съставка за сладкиши.

Заключение

Просото е пълнозърнеста храна, която е богата на протеини, антиоксиданти и хранителни вещества. Има многобройни ползи за здравето, като например помага за понижаването на нивата на кръвна захар и холестерола. Освен това не съдържа глутен, което го прави отличен избор за хора, които имат цьолиакия или спазват безглутенова диета.

Източник:

edaplus.info; healthline.com
Снимки: freepik.com

4.5/5 10 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода14.0 мл.
Белтък12.0 гр.
Мазнини2.9 гр.
Въглехидрати69.3 гр.
Калории334 кал.

Витамини и минерали

калий, магнезий, фосфор

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ORACLE МИКС ЗА СИЛАТА НА УМА 200 г
38.90лв.

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ORACLE МИКС ЗА СИЛАТА НА УМА 200 г

ВЕЛЕДА ДНЕВЕН КРЕМ С НАР 30 мл
56.80лв.

ВЕЛЕДА ДНЕВЕН КРЕМ С НАР 30 мл

СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗАФУ 35 см.
66.00лв.

СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗАФУ 35 см.

ОСТРОВИТ БРАШНО ОТ ПРОСО 1000 г
10.45лв.

ОСТРОВИТ БРАШНО ОТ ПРОСО 1000 г

ВЕЛЕДА ВЪЗСТАНОВЯВАЩ ЛОСИОН ЗА ТЯЛО С НАР 200 мл
49.10лв.

ВЕЛЕДА ВЪЗСТАНОВЯВАЩ ЛОСИОН ЗА ТЯЛО С НАР 200 мл

СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗАФУ 28 см.
54.00лв.

СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗАФУ 28 см.

Коментари към Ползи и вреди от консумацията на просо

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи и вреди от консумацията на просо
    www.framar.bg 
    на 08 February 2023 в 08:43
    Коментирайте "Ползи и вреди от консумацията на просо"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зърнени храни
  • Просо
  • Срещу песъчинки, цистит и за пречистване на бъбреците и уретрата използвайте просо
  • Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията)
  • Пълнени тиквички с просо, маслини и билки
  • Хляб с просо, слънчогледови семена и мед
  • Консумирайте просо при проблеми с кръвоносните съдове
  • Каша от просо с тиква, мед и семена чиа
  • Медена халва с брашно от просо
  • Каша от просо с чесън
  • Крокети от просо с гъбена плънка

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 9 дни, 13 часа и 13 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 11 дни, 19 часа и 17 мин.

продавам PLAQUENIL 200 mg

преди 12 дни, 14 часа и 19 мин.

Търся OZARA ACTIV и TERRA OXY - добавките на професор Жеко Ганев от Стара Загора

преди 21 дни, 10 часа и 9 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Продавам Brimica Genuair 340/12

преди 27 дни, 13 часа и 33 мин.

Продавам Procarbazine hodpro 50 mg

преди 27 дни, 13 часа и 38 мин.

СИНФЛОРИКС - има ли карантина след поставянето?

преди 27 дни, 17 часа и 51 мин.

Продавам ваксина Стровак

преди 36 дни, 18 часа и 8 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Да се увеличи ли потребителската такса за здравноосигурените лица

Виж резултатите
Още интересни публикации
Просо

Просо

от 08 юни 2022г. Прочети повече
Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията)

Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията)

от 13 яну 2020г. Прочети повече
Каша от просо с чесън

Каша от просо с чесън

от 10 сеп 2019г. Прочети повече
Богатото на минерали просо побеждава железния дефицит

Богатото на минерали просо побеждава железния дефицит

от 09 юли 2012г. Прочети повече
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах