Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Пълнени тиквички с просо, маслини и билки

Пълнени тиквички с просо, маслини и билки

Пълнени тиквички с просо, маслини и билки - изображение

Необходими продукти:

  • 3 тиквички
  • 1 супена лъжица олио
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 чаена чаша просо*
  • 1,5 чаени чаши вода или зеленчуков бульон*
  • 40 грама черни маслини
  • по 1/2 чаена лъжица сушени розмарин, мащерка, майорана, босилек и сол
  • 1 чаена лъжица смлян сладък червен пипер
  • 400 грама консервирани домати в собствен сок

*за измерване на продуктите е използвана чаена чаша с вместимост 250 милилитра


Начин на приготвяне:

Измийте добре просото под течаща вода, маслините нарежете.

маслини

Накълцания лук запържете в олиото за 5-7 минути до прозрачност, след което при него добавете ситно нарязания чесън и оставете сместа върху котлона още около минута, докато се появи характерният аромат.

лук

Щом той започне да се усеща ясно, при дъхавите зеленчуци прибавете измитото просо, билките, червения пипер и солта.

просо

Разбъркайте и 3 минути по-късно изсипете в съда и консервираните домати заедно със сока (ако са цели, може да ги намачкате с вилица). Налейте водата, затворете съда с капак и нека сместа заври. Оставете я да се приготвя 20 минути на слаб огън.

домати

Междувременно се заемете с тиквичките. Разрежете ги на две по дължина, отстранете опашките им, подредете ги в голям тиган с разреза надолу. Налейте вода, която да ги покрие наполовина. Затворете с капак, включете котлона на средна температура и изчакате, докато течността кипне. Пет минути след това извадете тиквичките и охладете.

тиквички

Когато това стане, с лъжица издълбайте вътрешната част със семената, така ще се получат "лодки". Ако семената не са много, изрежете и част от месестата част, която може да накълцате ситно и да добавите към плънката от просото.

тиквички

Докато фурната загрява при 175 градуса, към просото прибавете маслините, разбъркайте и приготвяйте около 5 минути (до омекване).

просо

С тази комбинация напълнете тиквичките и ги изпечете за 20 минути.

тиквички

Поднесете ги, когато се охладят.

тиквички

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: menunedeli.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаСнимкиДиети