Начало Хранене Диети За бързо отслабване Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията)

Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията)

Седемдневно отслабване с просо (плюс рецепти за ястията) - изображение

Хората, които желаят да отслабнат, се радват на огромен избор от хранителни програми и диети, от които имат възможност да изберат най-доброто за себе си.

Режимът за намаляване на телесното тегло, с който следва да ви запознаем, се базира на консумацията на просо. Това може да бъде подходящо решение за вас, особено ако харесвате вкуса на зърнената култура. От нея се приготвя каша, като зърната се сваряват във вода и не се използва мазнина, а продължителността на такова хранене е една седмица, като се консумират до три порции каша дневно.

Освен че ще помогне за отслабване, просото ще се отрази благоприятно и върху здравето като цяло, защото е богато на микроелементи: желязо (необходимо за нормалното кръвообращение), флуор (без който е невъзможно да се запази здравето на зъбите), магнезий (незаменим микроелемент за спортисти), манган (отговаря за нормалната обмяна на веществата), силиций (вещество, необходимо за здрави нокти, коса и за красива кожа), мед (придава на тъканите допълнителна еластичност и повлиява благоприятно намаляването на бръчките).

Списъкът с ползите на просото за човешкото здраве не се изчерпва с това, защото кашата от зрънцата помага за извеждането на антибиотиците и солите на тежките метали от тялото, не позволява натрупването на холестерол и пречиства кръвоносните съдове от вече натрупалия се такъв по тях, също така възпрепятства отлагането на мазнини в организма.


Примерно меню

  • Закуска: порция каша от просо, обезмаслено кисело мляко или банан;
  • Обяд: порция каша от просо, купа вегетарианска зелева супа и салата от пресни зеленчуци;
  • Следобедна закуска: ябълка или портокал;
  • Вечеря: порция каша от просо, обезмаслена киселомлечна напитка (кефир, кисело мляко).


По отношение на напитките няма ограничения, а диетата може да се прилага всеки месец. За да бъдете свежи и да изглеждате добре, продължете да включвате каша от просо в менюто си и след преустановяване на седемдневния хранителен режим.

Предлагаме ви и няколко рецепти за ястия с просо, които може да използвате, за да постигнете желаното телесно тегло.

 

Сарми с просо

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша просо
  • 1 зелка с тегло 1,5-2 килограма
  • 300 грама свинско филе
  • 2 глави лук
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • сол, черен пипер


Начин на приготвяне:

Измийте просото, залейте го със студена вода и оставете да престои в нея, докато подготвите останалите продукти за ястието.

Сложете зелето във вряща вода за 5-7 минути, след което извадете и изчакайте да се охлади.

Отрежете листата от кочана и ги разделете старателно, като внимавате да не ги накъсате.

Отделете тлъстите части от свинското и ги смелете.

Месото също нарежете, запържете го и извадете от съда. В мазнината, която се е отделила, изпържете лука до златисто.

Отцедете водата от просото и към него прибавете сланината, месото и половината от лука. Подправете на вкус и разбъркайте.

Върху всеки зелев лист сложете по 1-2 лъжици от плънката и оформете сарми. Подредете ги в подходящ съд, залейте с вода и подсолете.

Поставете върху котлона. Щом течността заври, намалете температурата и затворете съда с капак.

Към останалия лук прибавете доматеното пюре, налейте малко от горещия бульон от сармите и варете в продължение на 5 минути.

Двадесет минути след завирането на сармите, добавете към тях доматите с лука и нека се готвят още 15-20 минути. Тогава изключете и оставете ястието да престои известно време преди консумация.

 


Кюфтета от просо и ориз с моркови

Необходими продукти:

  • 200 грама просо
  • 200 грама ориз
  • 2 литра вода
  • 2 средни моркова
  • 3 яйца
  • 120 грама топено масло
  • 1/2 чаена чаша галета
  • 1/2 чаена чаша заквасена сметана
  • сол


Начин на приготвяне:

Нарежете морковите на сламки, задушете ги в част от маслото, след което смелете.

От просото и ориза сварете гъста каша и към нея прибавете пюрето от моркови, яйцата и разбъркайте.

От получената смес оформете плоски кюфтета, оваляйте ги в галета и изпечете, добавяйки останалата мазнина.

Поднесете ги със сметана.

 

Суфле от просо

Необходими продукти:

  • 100 грама просо
  • 1/2 шушулка ванилия
  • 2 яйца
  • 2 супени лъжици извара
  • 2 супени лъжици мед
  • 1/2 кора от лимон (настъргана)
  • 2 супени лъжици краве масло
  • мазнина за намазване на формите за суфлето
  • 2 супени лъжици ситно нарязани бадеми
  • 400 грама гъст плодов кисел


Начин на приготвяне:

Сварете гъста каша от просото, добавяйки към нея ванилията.

Разделете белтъците и жълтъците на яйцата.

Смесете жълтъците с изварата, добавете меда, кората на цитруса и 1 лъжица от маслото. След това изсипете и просото при тях.

Белтъците разбийте до получаване на плътна пяна, която внимателно комбинирайте с останалите продукти.

Подмажете четири подходящи за направата на суфле формички, поръсете ги със захар и в тях разпределете сместа. По повърхността сложете останалото масло и поръсете с бадемови парченца.

Изпечете десерта във фурната при 175 градуса, докато се образува златиста коричка. Тогава обърнете съдържанието на формичките върху чинии и поднесете суфлето с пудра захар и плодовия кисел.

 

Супа от ориз, просо и гъби

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица ориз
  • 1 супена лъжица просо
  • 1 средно голям морков
  • 1 глава стар лук
  • 10 грама сушени гъби
  • 1 супена лъжица масло
  • 1 литър вода
  • 2 супени лъжици заквасена сметана
  • магданоз
  • сол


Начин на приготвяне:

Почистете и измийте ориза и просото. Залейте ги с вода за 30 минути, след което отцедете течността и прехвърлете зърната във вряща подсолена вода. Пет-седем минути по-късно свалете съда от котлона.

Накиснете и гъбите във вода, за да омекнат малко.

Моркова и лука нарежете на сламки и задушете в маслото.

Отцедете гъбите от водата. Изплакнете ги с помощта на гевгир, залейте ги с прецедената течност, в която престояха, след което сварете до омекване. Когато бъдат готови, извадете от водата и нарежете на сламки.

Налейте гъбената отвара в тенджерата с ориза и просото, добавете задушените зеленчуци, гъбите, подсолете и нека супата заври. Тогава свалете от котлона и поднесете със ситно накълцан магданоз и заквасена сметана.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиДиетиСпортЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаХранене при...ИсторияТестовеНовиниПсихологияЛеченияПроизводителиКалкулатори