Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Бобови култури

Бобови култури

Бобови култури - изображение

Основна храна за всички времена си остават растителните продукти. Бобовите култури са едни от тях. Те са известни на човека още от Каменната ера. Дори най–древните цивилизации са оценили ползата им за човешкия организъм.

Полезни свойства на бобовите растения:

По съдържание на протеини, бобовите култури са близки до месото. При това, протеините в граха, соята и фасула се усвояват значително по–лесно, отколкото тези в месото. При традиционни начини на приготвяне усвояемостта е 70–80%. В тях има също много необходими за нашия организъм органични киселини, мазнини, витамини и минерални соли. Всички бобови култури намират широко приложение в лечението на заболявания. Зеленият грах, например, съдържа активни противосклеротични вещества.

Тези култури се смятат за лечебна храна, богати са на калий и фолиева киселина, също на витамини от група В, което намалява риска от сърдечно–съдови заболявания. Наличието на целулоза и хранителни влакна (чиято липса е основният проблем на съвременния човек) влияе благоприятно на нашето храносмилане. В бобовите има достатъчно количество манган, който помага за здрава и красива коса.

Диетолозите казват, че след 2–3 седмична ежедневна консумация на 100 – 150 грама от тези култури, настъпва значително понижаване на холестерола в кръвта. Друго полезно свойство е, че снабдяват организма с протеини, непридружени от мазнини.

Бобовите култури като профилактика на заболявания

По данни на Световната организация за здравословно хранене, продължителността на човешкия живот и състоянието на здравето зависят от начина на живот и от хранителния режим, 15% е наследственост, 15% - от условията на външната среда, само 10% от здравните услуги. Целият цивилизован свят постепенно започва да осъзнава, че на медицински услуги е подложена една малка част от нашето здраве, въпреки че медицинското оборудване и техника непрекъснато се разрастват.

Ясно е, че в най–близко бъдеще, менюто на човека ще се допълва с продукти, богати на растителни протеини. Очаква се увеличаване на търсенето на зърнени, бобови култури и зеленчуци, характеризиращи се с висока хранителна стойност. Очевидно е, че страстта ни към храните, съдържащи рафинирани мазнини и без необходимото количество активни компоненти, водят до саморазрушаване на организма. Диетолозите по целия свят изготвят списъци с функционални продукти, зърнените и бобовите култури заемат главно място в тях.

Бобовите могат спокойно да се разглеждат като хранителни продукти с терапевтично действие. Тяхната ефективност е доказана в профилактиката срещу заболявания на стомашно–чревния тракт, сърдечно–съдовата система, бъбреците и черния дроб. В идеалния случай, те трябва да представляват най–малко 8–10% от нашата храна.

Отдавна е известно, че редовната консумация на грах и фасул прави човека спокоен и уравновесен. Това се обяснява с наличието на незаменими аминокиселини в протеините, включително и лизин. Растителният белтък (протеин) осигурява регенерацията на клетките в организма. Въглехидратите са друг важен елемент, характерен за семейство Бобови. Липсата на лактоза сред въглехидратите, предизвикваща диатеза у децата, прави тези култури подходящи за лечение на това заболяване. Консумацията на бобови храни е важна за хората със захарен диабет.

Системната употреба на грах, фасул, соя, леща намалява нивото на захар и холестерол в кръвта.

Храните от бобови култури укрепват нашата нервна и имунна системи, влияят благоприятно върху работата на главния мозък. Съдържат витамини А, В1, В2, В6, С, РР, също фосфор и желязо.

Включете в менюто си бобовите продукти, така ще разнообразите храненето си и ще донесете неоценима полза на организма си.

Противопоказания:

Храните от бобови растения престояват в стомаха над 4 часа и са причина за ферментация в червата. Затова не се препоръчват на хора, страдащи от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, стомашно–чревния тракт, жлъчния мехур, задстомашната жлеза, колити. Трябва да се приемат внимателно от стари хора и деца. Заради високото съдържание на пуринови основи, те са противопоказни при камъни в бъбреците, подагра, атеросклероза.

Тези култури трябва да се подлагат задължително на топлинна обработка, защото в суровите или не добре сварени зърна се съдържат отровни токсични вещества, които разрушават еритроцитите в кръвта.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода83.0 мл.
Белтък6.0 гр.
Мазнини0.1 гр.
Въглехидрати8.3 гр.
Калории58 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А, В1, В2, В6, С, РР; фосфор, желязо

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиДиетиБотаникаНовиниАлт. медицинаСпортЛайфстайлЕ-тата в храните