Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Бобови култури

Бобови култури

от 17 ное 2012г., обновено на 29 дек 2019г.
Бобови култури - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Основна храна за всички времена си остават растителните продукти. Бобовите култури са едни от тях. Те са известни на човека още от Каменната ера. Дори най–древните цивилизации са оценили ползата им за човешкия организъм.

Полезни свойства на бобовите растения:

По съдържание на протеини, бобовите култури са близки до месото. При това, протеините в граха, соята и фасула се усвояват значително по–лесно, отколкото тези в месото. При традиционни начини на приготвяне усвояемостта е 70–80%. В тях има също много необходими за нашия организъм органични киселини, мазнини, витамини и минерални соли. Всички бобови култури намират широко приложение в лечението на заболявания. Зеленият грах, например, съдържа активни противосклеротични вещества.

Тези култури се смятат за лечебна храна, богати са на калий и фолиева киселина, също на витамини от група В, което намалява риска от сърдечно–съдови заболявания. Наличието на целулоза и хранителни влакна (чиято липса е основният проблем на съвременния човек) влияе благоприятно на нашето храносмилане. В бобовите има достатъчно количество манган, който помага за здрава и красива коса.

Диетолозите казват, че след 2–3 седмична ежедневна консумация на 100 – 150 грама от тези култури, настъпва значително понижаване на холестерола в кръвта. Друго полезно свойство е, че снабдяват организма с протеини, непридружени от мазнини.

Бобовите култури като профилактика на заболявания

По данни на Световната организация за здравословно хранене, продължителността на човешкия живот и състоянието на здравето зависят от начина на живот и от хранителния режим, 15% е наследственост, 15% - от условията на външната среда, само 10% от здравните услуги. Целият цивилизован свят постепенно започва да осъзнава, че на медицински услуги е подложена една малка част от нашето здраве, въпреки че медицинското оборудване и техника непрекъснато се разрастват.

Ясно е, че в най–близко бъдеще, менюто на човека ще се допълва с продукти, богати на растителни протеини. Очаква се увеличаване на търсенето на зърнени, бобови култури и зеленчуци, характеризиращи се с висока хранителна стойност. Очевидно е, че страстта ни към храните, съдържащи рафинирани мазнини и без необходимото количество активни компоненти, водят до саморазрушаване на организма. Диетолозите по целия свят изготвят списъци с функционални продукти, зърнените и бобовите култури заемат главно място в тях.

Бобовите могат спокойно да се разглеждат като хранителни продукти с терапевтично действие. Тяхната ефективност е доказана в профилактиката срещу заболявания на стомашно–чревния тракт, сърдечно–съдовата система, бъбреците и черния дроб. В идеалния случай, те трябва да представляват най–малко 8–10% от нашата храна.

Отдавна е известно, че редовната консумация на грах и фасул прави човека спокоен и уравновесен. Това се обяснява с наличието на незаменими аминокиселини в протеините, включително и лизин. Растителният белтък (протеин) осигурява регенерацията на клетките в организма. Въглехидратите са друг важен елемент, характерен за семейство Бобови. Липсата на лактоза сред въглехидратите, предизвикваща диатеза у децата, прави тези култури подходящи за лечение на това заболяване. Консумацията на бобови храни е важна за хората със захарен диабет.

Системната употреба на грах, фасул, соя, леща намалява нивото на захар и холестерол в кръвта.

Храните от бобови култури укрепват нашата нервна и имунна системи, влияят благоприятно върху работата на главния мозък. Съдържат витамини А, В1, В2, В6, С, РР, също фосфор и желязо.

Включете в менюто си бобовите продукти, така ще разнообразите храненето си и ще донесете неоценима полза на организма си.

Противопоказания:

Храните от бобови растения престояват в стомаха над 4 часа и са причина за ферментация в червата. Затова не се препоръчват на хора, страдащи от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, стомашно–чревния тракт, жлъчния мехур, задстомашната жлеза, колити. Трябва да се приемат внимателно от стари хора и деца. Заради високото съдържание на пуринови основи, те са противопоказни при камъни в бъбреците, подагра, атеросклероза.

Тези култури трябва да се подлагат задължително на топлинна обработка, защото в суровите или не добре сварени зърна се съдържат отровни токсични вещества, които разрушават еритроцитите в кръвта.

Още по темата:
  • Зелен грах – хранителен състав и ползи за здравето Зелен грах – хранителен състав и ползи за здравето
  • Сирене тофу Сирене тофу
  • Соево масло Соево масло
  • Паста Мисо Паста Мисо
5.0/5 4 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода83.0 мл.
Белтък6.0 гр.
Мазнини0.1 гр.
Въглехидрати8.3 гр.
Калории58 кал.

Витамини и минерали

витамини А, В1, В2, В6, С, РР; фосфор, желязо

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АМИКС ГРИЙН ДЕЙ ВЕГЕФИТ ПРОТЕИН 720 гр.
48.00лв.

АМИКС ГРИЙН ДЕЙ ВЕГЕФИТ ПРОТЕИН 720 гр.

АМИКС ГРИЙН ДЕЙ ВЕГЕФИТ ПРОТЕИН 2000 гр.
110.00лв.

АМИКС ГРИЙН ДЕЙ ВЕГЕФИТ ПРОТЕИН 2000 гр.

Безплатна доставка за България!
ОСТРОВИТ ВЕГЕ ПРОТЕИН БЛЕНД 700 г
45.95лв.

ОСТРОВИТ ВЕГЕ ПРОТЕИН БЛЕНД 700 г

ОЛ НУТРИШЪН ВЕГАН ПРОТЕИН 500 г
32.00лв.

ОЛ НУТРИШЪН ВЕГАН ПРОТЕИН 500 г

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл
8.80лв.

ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл

ГАТИНО КЛИЪР ЕНД ПЕРФЕКТ СЕБОРЕГУЛИРАЩ СЕРУМ 30 мл.
79.00лв.

ГАТИНО КЛИЪР ЕНД ПЕРФЕКТ СЕБОРЕГУЛИРАЩ СЕРУМ 30 мл.

Коментари към Бобови култури

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Бобови култури
    www.framar.bg 
    на 10 August 2022 в 18:01
    Коментирайте "Бобови култури"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Бобови
  • 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
  • Как да сварим правилно лещата
  • Ползи от соевото мляко за здравето
  • Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
  • Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
  • Чай от бобени шушулки при диабет
  • Зелен грах – хранителен състав и ползи за здравето
  • Ползи за здравето от брашното от нахут
  • Как да отслабнем с леща (примерно меню)
  • Грахово брашно

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Имам червена леща, как да я приготвя?

преди 1962 дни, 4 часа и 31 мин.

Веган целувки от нахут!!!

преди 1974 дни, 4 часа и 19 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Гинофлор и Фемостон за жена на 49, в предменопауза

преди 20 дни, 3 часа и 25 мин.

Задкулисен секси поглед към задаващото се виртуално елитно ниво

преди 39 дни, 4 мин.

Електронните направления за преглед и изследвания - съществуват ли

преди 44 дни, 6 часа и 2 мин.

Аспирин Протект и Куркумин

преди 52 дни, 19 часа и 57 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Носите ли предпазна маска?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Канавалия гладиата

Канавалия гладиата

от 08 юни 2022г. Прочети повече
Ползи от соевото мляко за здравето

Ползи от соевото мляко за здравето

от 08 сеп 2021г. Прочети повече
4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане

4 рецепти с леща за зареждане и възстановяване на атлетите след дълго бягане

от 14 май 2021г. Прочети повече
Изтеглят от пазара 10 тона генно модифицирана соя

Изтеглят от пазара 10 тона генно модифицирана соя

от 30 яну 2019г. Прочети повече
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2022 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах