Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Соево масло

Соево масло

Соево масло - изображение

Соевото масло растителен продукт, лидер сред подобните по наличие на биологично активни вещества в състава. Характеризира най-висока усвояемост от организма.

Течната мазнина от соя започва да се добива преди около 6 000 години в Древен Китай. Тогава хората разбират за лечебните свойства на соята и я смятат за свещено растение. Интересно е, че на територията на Европа то попада едва през 20 век.

Маслото има ярък сламеножълт цвят, ароматът му е остър и специфичен. В храните се използва само в рафиниран вид, получава се чрез пресоване и екстракция. След тези процеси става прозрачно с нежен розов цвят.

Продуктът е прекрасен източник на лецитин, широко се използва във фармацевтичната и хранителната промишлености. На негова основа се произвеждат сапун и измиващи средства, пластмаси, оцветители и синтетични масла, които при попадане в почвата и във водоеми, не вредят по никакъв начин на околната среда. А в състава на охлаждащи агенти, маслото не е опасно дори за озоновия слой на Земята.


Употреба в кулинарията

Нерафинираното соево масло е с красив кафяв цвят и има зеленикав оттенък, а рафинираното - светложълто обагряне. Точно такова олио с лек аромат е подходящо за пържене. Добре е да се закупуват по-малки разфасовки, за да не се съхранява олиото дълго време отворено. След като се отпечата бутилката, продуктът трябва да се държи на студено в стъклен плътно затварящ се съд.


Състав

Соевото масло е лидер сред растителните, благодарение на химичния си състав и необичайните си полезни свойства. Химичният състав представлява невероятна комбинация от полезни и незаменими за организма мастни киселини, в чиито списък влизат линолова, стеаринова, палмитинова и дори олеинова.

Продуктът е обогатен с желязо, витамини Е, К, холин и цинк. Фитостеролите, чието количество е голямо в соевото масло, действат благоприятно върху кожата, като я подмладяват.

Мазнината от соеви зърна съдържа рекордни дози витамин Е (токоферол), който участва в образуването на семенна течност при мъжете, а при жените е полезен, защото спомага за нормално протичане на бременността и за правилно развитие на плода. Токоферолът допринася за преодоляване на стреса, предпазва от сърдечно-съдови и бъбречни проблеми.

Интересно е, че в 100 грама соево олио има 114 мг токоферол, докато в слънчогледовия аналог количеството е 67 мг, а в зехтина - едва 13 мг. Освен това соевият продукт се смята за лидер сред растителните мазнини по наличие на микроелементи в състава.


Полезни и лечебни свойства

Полезните характеристики на соевото масло се дължат на богатия му състав от минерали и витамини. При редовна употреба на продукта се намалява риска от сърдечна недостатъчност, инфаркт и развитие на ракови заболявания.

В него се съдържа палмитинова, линоленова и стеаринова киселини, органичен холин, които са в състояние значително да подобрят дейността на сърцето и черния дроб.

Растителният продукт действа благоприятно върху мозъчната дейност, нормализира нивото на холестерол в кръвта, подобрява половата функция при мъжете.

Освен това маслото се препоръчва за употреба като профилактично средство срещу болести на храносмилателната и имунната системи, нарушения на метаболитните процеси.


Употреба в козметиката

Както вече казахме, в маслото от соя има много токоферол, което гарантира подхранване на кожата и забавя стареенето на кожните клетки.

Друга ценна съставна част на растителната мазнина е лецитинът. Той изпълнява важна роля в образуването на нови и възстановяването на увредени клетки, в облекчаването на състоянието при кожни проблеми и подобряването на защитните функции на кожата. Свойствата на лецитина са тонизиращи, подхранващи и омекотяващи.

Соевото олио е подходящо за нормална и суха кожа, но не и за мазна. Действието му е насочено към овлажняване и подхранване и към повишаване на способността на кожата да задържа влажността си. Редовната употреба създава защитна бариера, предпазваща я от агресивното въздействие на външни фактори и от изсушаване.

Продуктът се смята за прекрасно средство за освежаване на уморена и губеща тонуса и красотата си кожа, помага за забавяне на процесите на стареене и премахва вече видимите признаци за това - изглажда бръчките, повишава еластичността.

Въпреки всички полезни свойства на маслото от соя, използването му в чист вид върху лицето би могло да доведе до образуване на черни точки (комедони). Затова е най-добре с него да се обогатяват готови козметични средства, било то и домашни. Но чистото масло е добро за кожата на тялото, в т.ч на ръцете.


Противопоказания

Соевото масло е противопоказно за употреба (и перорално, и външно) при индивидуална непоносимост и склонност към алергии към бобови култури и соев протеин.

При бременност и в периода на лактация не се препоръчва използване на мазнината, както и при сериозни заболявания на мозъка и мигренозни пристъпи.

Хората с бъбречна и чернодробна недостатъчности, с тежки здравословни проблеми на храносмилателната система и чревни разстройства трябва да употребяват маслото от соя в ограничени количества.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: foodandhealth.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Мазнини100 гр.
Калории884 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

цинк, желязо, витамини Е, К, холин

ДРУГИ

Други полезнилецитин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХрани и ястияАлт. медицинаРецептиЛюбопитноЗдравни съветиСпортБотаникаЕ-тата в храните