Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове

Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове

от 31 яну 2017г., обновено на 11 фев 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Продукти
Коментари
Свързаност

Соевите кълнове са използвани още от древността за храна и основен източник на енергия. Те са богати на полезни хранителни вещества. Имат хрупкава текстура и свеж, ядков вкус, а освен това са с ниско съдържание на калории. Консумацията им подсилва имунитета, намалява нивото на стрес и осигурява на тялото минерали, протеини и витамините A, C и от група B. Соевите кълнове подпомагат цялостната функционалност на организма. Имат детоксикиращо действие. Освен това са лесно усвоими и богати на фибри. Поради тази причина са предпочитани за добавяне към диетични режими. Консумирайте ги сурови, например в салата, за да се запазят ценните им свойства.

Хранителен състав на соевите кълнове

В една порция от 70 грама соеви кълнове се съдържат следните хранителни вещества:

  • 85 калории;
  • 7 грама въглехидрати;
  • 9 грама протеини;
  • 5 грама мазнини;
  • витамин C - 12% от дневната потребност - ДП;
  • витамин B9 - 30% от ДП;
  • желязо - 8% от ДП.

Покълването намалява нивата на фитинова киселина - антинутриент, който се свързва с минерали като желязо, влошавайки усвояването им. Соевото мляко и тофуто, приготвени от кълнове, имат съответно до 59% и 56% по-малко фитинова киселина, в сравнение с непокълналите продукти. Следователно, соевите кълнове могат да направят нехемовото желязо - вид желязо, намиращо се в растенията - по-достъпно за тялото.

Когато нивата на желязо са ниски, тялото не може да произвежда достатъчно хемоглобин - протеинът в червените кръвни клетки, който транспортира кислород през цялото тяло. Това може да доведе до желязодефицитна анемия. Установено е, че при прием на продукти, съдържащи покълнали соеви кълнове, значително се подобряват нивата на феритин - протеин, който съхранява желязото в организма.

Ползи за здравето от консумацията на соеви кълнове

Според проучвания, соевите кълнове притежават свойствата да предотвратяват някои видове рак, помагат за емоционалното състояние на жените по време на менопаузата, благоприятстват кръвообращението и предпазват от остеопороза, хипертония и храносмилателни смущения. Подходящи са за прием от диабетици.

Нормализирано кръвното налягане

Соевите кълнове могат да помогнат за предотвратяване на високо кръвно налягане, известно още като хипертония. Това се дължи на пептидите, които се произвеждат в големи концентрации, когато семената покълнат. Проучвания доказват, че именно те намаляват кръвното налягане.

Превенция от рак

Протеините и пептидите в бобовите кълнове също могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на рак. Проучвания показват, че тези хранителни вещества могат да забавят растежа на ракови клетки, включително тези, свързани с рак на гърдата, левкемия и рак на храносмилателната система.

Подобрено храносмилане

Соевите кълнове са източник на неразтворими диетични фибри, които подпомагат храносмилането. Влакнините се предвижат бързо през храносмилателната система, без да се усвояват, пречиствайки я от отпадъчни продукти. Помагат за изчистването на дебелото черво, предотвратявайки състояния като запек.

Здрави очи

Тъй като соевите кълнове имат високо съдържание на антиоксиданти, те помагат за предпазване от развитие на често срещани очни състояния, включително свързана с възрастта макулна дегенерация. Тя е водеща причина за загуба на зрението при възрастни над 55 години. Освен това, високото съдържание на витамин C в продукта помага за предотвратяване на катаракта.

Здраво сърце

Консумацията на кълновете подобрява цялостното здраве на сърцето, балансирайки нивата на холестерол в кръвта. Проучвания установяват, че кълновете намаляват "лошия" LDL холестерол, който води до натрупване на плака, запушваща артериите. Кълновете от соя повишават нивата на "добрия" HDL холестерол, който помага за изчистването на мастните натрупвания от кръвта. Яденето на този продукт помага за понижаване на нивата на триглицериди в кръвта. Те могат да причинят сърдечни заболявания, ако се натрупат в достатъчно високи концентрации.

Противопоказания и вреди от консумацията на соеви кълнове

Въпреки всички тези ползи, други проучвания сочат, че прекомерният прием може да доведе до здравословни проблеми, свързани с невъзможност за усвояване на хранителни вещества и промяна в хормоналния баланс. Това се дължи на генни модификации на продукта, чиято цел е да издържи на пестициди.

В кълновете се съдържа ензимът трипсин, за който се знае, че намалява ефективността на протеините, разширява задстомашната жлеза и причинява рак. Друго твърдение сочи, че фитиновата киселина в кълновете пречи на усвояването на минерали (желязо, калций) и витамини от група B. Освен това, съдържа компонент, който пречи на абсорбирането на йод и вреди на щитовидната жлеза.

Изводите, които можем да направим са, че умерената употреба на соеви кълнове може единствено да обогати организма. Неслучайно от хиляди години китайците и японците използват соево мляко, сирене тофу и друга соева храна за превенция срещу някои видове рак и болести.

Източник:

draxe.com; webmd.com
Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Соево масло Соево масло
  • Сирене тофу Сирене тофу
  • Паста Мисо Паста Мисо
  • Кълнове от боб мунг - за какво са полезни Кълнове от боб мунг - за какво са полезни
5.0/5 1 оценка

Хранителна стойност при 100гр.

Вода79 мл.
Белтък8,47 гр.
Мазнини18 гр.
Въглехидрати6,53 гр.
Калории81 кал.

Витамини и минерали

витамин B, A, C

Други

Други полезнижелязо, калций, протеини, фибри

Продукти свързани със СТАТИЯТА

А - ДЕРМА ПРОТЕКТ СЛЪНЗЕЗАЩИТНО МЛЯКО ЗА ДЕЦА SPF 50+ 250 мл
65.60лв.

А - ДЕРМА ПРОТЕКТ СЛЪНЗЕЗАЩИТНО МЛЯКО ЗА ДЕЦА SPF 50+ 250 мл

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС DRUIDESS МИКС ЗА ЖЕНАТА 200 г
38.90лв.

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС DRUIDESS МИКС ЗА ЖЕНАТА 200 г

А - ДЕРМА ПРИМАЛБА МЛЯКО ЗА ТЯЛО 500 мл
39.40лв.

А - ДЕРМА ПРИМАЛБА МЛЯКО ЗА ТЯЛО 500 мл

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
38.90лв.

АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г

ГРИЙН ФАРМАСИ ЕЛИКСИР ЗА УВРЕДЕНА, ИЗТОЩЕНА И БОЯДИСАНА КОСА 250 мл
9.80лв.

ГРИЙН ФАРМАСИ ЕЛИКСИР ЗА УВРЕДЕНА, ИЗТОЩЕНА И БОЯДИСАНА КОСА 250 мл

ЛЮЦЕРНОВО СЕМЕ ЗА ПОКЪЛВАНЕ 100 г СТЕЛ АРГО
6.80лв.

ЛЮЦЕРНОВО СЕМЕ ЗА ПОКЪЛВАНЕ 100 г СТЕЛ АРГО

Коментари към Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
    www.framar.bg 
    на 07 July 2025 в 02:13
    Коментирайте "Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Бобови
  • Ползи от соевото мляко за здравето
  • Кълнове от боб мунг - за какво са полезни
  • Пшеница, Обикновена пшеница, Зимна пшеница, Обикновена зимна пшеница, Зимна обикновена пшеница, Мека пшеница, Хлебна пшеница, Кутрулица
  • Задушена соя с чесън и доматен сос
  • Соево масло
  • Как да си направим кълнове от броколи в домашни условия
  • Какви са ползите от консумацията на зелен боб едамаме
  • Соя
  • Натто - ферментирали соеви зърна
  • Бобови култури
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 243 дни, 13 часа и 49 мин.

Има ли ползи от накисване на краката във вода за уста?

преди 293 дни, 5 часа и 2 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 2 дни, 14 часа и 15 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 9 дни, 10 часа и 24 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 11 дни, 3 часа и 6 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 23 дни, 9 часа и 57 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ФЕНОМЕНЪТ ТЕСЛА - ХАМИШ МАККЕНЗИ - ХЕРМЕС

ЛЮКСЕОЛ МАСКА КЕРАТИН 200мл 337871

ЛЮКСЕОЛ МАСКА УКРЕПВАЩА 200мл 335570

ЛЮКСЕОЛ МАСКА П/В КОСОПАД 200мл 337222

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос, разтвор 0.1 % 10 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:12:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:11:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: Нина Пламенова Димитрова от 04 юли 2025г. в 15:30:22

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 14:11:26

ТРИТИКО таблетки с удължено освобождаване 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 12:06:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival