Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове

Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове

от 31 яну 2017г., обновено на 11 фев 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Продукти
Коментари
Свързаност

Соевите кълнове са използвани още от древността за храна и основен източник на енергия. Те са богати на полезни хранителни вещества. Имат хрупкава текстура и свеж, ядков вкус, а освен това са с ниско съдържание на калории. Консумацията им подсилва имунитета, намалява нивото на стрес и осигурява на тялото минерали, протеини и витамините A, C и от група B. Соевите кълнове подпомагат цялостната функционалност на организма. Имат детоксикиращо действие. Освен това са лесно усвоими и богати на фибри. Поради тази причина са предпочитани за добавяне към диетични режими. Консумирайте ги сурови, например в салата, за да се запазят ценните им свойства.

Хранителен състав на соевите кълнове

В една порция от 70 грама соеви кълнове се съдържат следните хранителни вещества:

  • 85 калории;
  • 7 грама въглехидрати;
  • 9 грама протеини;
  • 5 грама мазнини;
  • витамин C - 12% от дневната потребност - ДП;
  • витамин B9 - 30% от ДП;
  • желязо - 8% от ДП.

Покълването намалява нивата на фитинова киселина - антинутриент, който се свързва с минерали като желязо, влошавайки усвояването им. Соевото мляко и тофуто, приготвени от кълнове, имат съответно до 59% и 56% по-малко фитинова киселина, в сравнение с непокълналите продукти. Следователно, соевите кълнове могат да направят нехемовото желязо - вид желязо, намиращо се в растенията - по-достъпно за тялото.

Когато нивата на желязо са ниски, тялото не може да произвежда достатъчно хемоглобин - протеинът в червените кръвни клетки, който транспортира кислород през цялото тяло. Това може да доведе до желязодефицитна анемия. Установено е, че при прием на продукти, съдържащи покълнали соеви кълнове, значително се подобряват нивата на феритин - протеин, който съхранява желязото в организма.

Ползи за здравето от консумацията на соеви кълнове

Според проучвания, соевите кълнове притежават свойствата да предотвратяват някои видове рак, помагат за емоционалното състояние на жените по време на менопаузата, благоприятстват кръвообращението и предпазват от остеопороза, хипертония и храносмилателни смущения. Подходящи са за прием от диабетици.

Нормализирано кръвното налягане

Соевите кълнове могат да помогнат за предотвратяване на високо кръвно налягане, известно още като хипертония. Това се дължи на пептидите, които се произвеждат в големи концентрации, когато семената покълнат. Проучвания доказват, че именно те намаляват кръвното налягане.

Превенция от рак

Протеините и пептидите в бобовите кълнове също могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на рак. Проучвания показват, че тези хранителни вещества могат да забавят растежа на ракови клетки, включително тези, свързани с рак на гърдата, левкемия и рак на храносмилателната система.

Подобрено храносмилане

Соевите кълнове са източник на неразтворими диетични фибри, които подпомагат храносмилането. Влакнините се предвижат бързо през храносмилателната система, без да се усвояват, пречиствайки я от отпадъчни продукти. Помагат за изчистването на дебелото черво, предотвратявайки състояния като запек.

Здрави очи

Тъй като соевите кълнове имат високо съдържание на антиоксиданти, те помагат за предпазване от развитие на често срещани очни състояния, включително свързана с възрастта макулна дегенерация. Тя е водеща причина за загуба на зрението при възрастни над 55 години. Освен това, високото съдържание на витамин C в продукта помага за предотвратяване на катаракта.

Здраво сърце

Консумацията на кълновете подобрява цялостното здраве на сърцето, балансирайки нивата на холестерол в кръвта. Проучвания установяват, че кълновете намаляват "лошия" LDL холестерол, който води до натрупване на плака, запушваща артериите. Кълновете от соя повишават нивата на "добрия" HDL холестерол, който помага за изчистването на мастните натрупвания от кръвта. Яденето на този продукт помага за понижаване на нивата на триглицериди в кръвта. Те могат да причинят сърдечни заболявания, ако се натрупат в достатъчно високи концентрации.

Противопоказания и вреди от консумацията на соеви кълнове

Въпреки всички тези ползи, други проучвания сочат, че прекомерният прием може да доведе до здравословни проблеми, свързани с невъзможност за усвояване на хранителни вещества и промяна в хормоналния баланс. Това се дължи на генни модификации на продукта, чиято цел е да издържи на пестициди.

В кълновете се съдържа ензимът трипсин, за който се знае, че намалява ефективността на протеините, разширява задстомашната жлеза и причинява рак. Друго твърдение сочи, че фитиновата киселина в кълновете пречи на усвояването на минерали (желязо, калций) и витамини от група B. Освен това, съдържа компонент, който пречи на абсорбирането на йод и вреди на щитовидната жлеза.

Изводите, които можем да направим са, че умерената употреба на соеви кълнове може единствено да обогати организма. Неслучайно от хиляди години китайците и японците използват соево мляко, сирене тофу и друга соева храна за превенция срещу някои видове рак и болести.

Източник:

draxe.com; webmd.com
Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Соево масло Соево масло
  • Сирене тофу Сирене тофу
  • Паста Мисо Паста Мисо
  • Кълнове от боб мунг - за какво са полезни Кълнове от боб мунг - за какво са полезни
5.0/5 1 оценка

Хранителна стойност при 100гр.

Вода79 мл.
Белтък8,47 гр.
Мазнини18 гр.
Въглехидрати6,53 гр.
Калории81 кал.

Витамини и минерали

витамин B, A, C

Други

Други полезнижелязо, калций, протеини, фибри

Продукти свързани със СТАТИЯТА

А - ДЕРМА ПРОТЕКТ АД КРЕМ SPF 50+ 150 мл
52.60лв.

А - ДЕРМА ПРОТЕКТ АД КРЕМ SPF 50+ 150 мл

ФИТО COLOR СПРЕЙ ЗА БЛЯСЪК 150 мл
53.10лв.

ФИТО COLOR СПРЕЙ ЗА БЛЯСЪК 150 мл

ФЛОРАЖИН СИЛВЪР СПРЕЙ 50 мл.
27.40лв.

ФЛОРАЖИН СИЛВЪР СПРЕЙ 50 мл.

ДЖОНСЪН БЕБЕШКИ ШАМПОАН С ПШЕНИЧНИ КЪЛНОВЕ 300 мл.
7.30лв.

ДЖОНСЪН БЕБЕШКИ ШАМПОАН С ПШЕНИЧНИ КЪЛНОВЕ 300 мл.

ЛЮЦЕРНОВО СЕМЕ ЗА ПОКЪЛВАНЕ 150 г СТЕЛ АРГО
4.20лв.

ЛЮЦЕРНОВО СЕМЕ ЗА ПОКЪЛВАНЕ 150 г СТЕЛ АРГО

Нов
ВЕЛЕДА НОЩЕН КРЕМ С НАР 30 мл
51.50лв.

ВЕЛЕДА НОЩЕН КРЕМ С НАР 30 мл

Коментари към Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
    www.framar.bg 
    на 09 March 2021 в 13:12
    Коментирайте "Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Бобови
  • Как да си направим кълнове от броколи в домашни условия
  • Ползи от соевото мляко за здравето
  • Кълнове от боб мунг - за какво са полезни
  • Как да си направим кълнове по най-лесния начин?
  • Вместо хляб си направете кълнове от лимец или ръж
  • Бобови култури
  • Лечебната сила на покълналите зърна. Как да отслабнем и да бъдем здрави
  • Задушена соя с чесън и доматен сос
  • Натто - ферментирали соеви зърна
  • Какви са ползите от консумацията на зелен боб едамаме

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как точно да приемам здравословните храни?

преди 482 дни, 13 часа и 15 мин.

Има ли смисъл да се скриват плодовете в различни храни?

преди 630 дни, 3 часа и 4 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 3 дни, 1 час и 42 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 9 дни, 12 часа и 22 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 11 дни, 23 часа и 57 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 19 дни, 1 час и 37 мин.
Всички

АНКЕТА

Вярвате ли, че изборите могат да променят нещо в България

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах