Лечебната сила на покълналите зърна. Как да отслабнем и да бъдем здрави

Искате да отслабнете, да пречистите организма си от шлаките и да подобрите здравословното си състояние? Обърнете внимание на покълналите зърна - те са един уникален лечебен продукт, който не може да бъде заменен с нищо друго.
Покълналите пшенични зърна са богати на протеин (в процентно съотношение той е повече, отколкото в същото количество месо или риба), който по състав е близък на този в месото. Но този в зърната се усвоява много по-добре от организма.
Пшеничните кълнове са истинска витаминна бомба. В тях има 340 пъти повече витамини, отколкото в зеленчуците и зелените листни зеленчуци.
Консумацията на кълновете съвсем не е някаква прищявка на желаещите да живеят здравословно. От древни времена тази храна се приема не само за лечебна, но и за "блажена", т. е. поддържаща не само тялото, но и духа на човека. Например, в Хималаите в продължение на хилядолетия, известни и безизвестни йогини и аскети употребяват покълнали зърна в храната си. Славяните са ги използвали за лечение на болни, за храна на децата. Давали са се на войниците, за да бъдат силни по време на битки.
Лечебната сила на пшеничните кълнове:
- Покълналите зърна са източник на витамини Е, С, В, белтъчини, целулоза, калий, магнезий, ензими, ауксини (стимулатори на растежа, които освен това и са отговорни за обновяването на клетките). Този "жив" състав активизира всички функции на организма, подобрява обмяната на веществата, също и способността на тялото да устоява на инфекции и на агресивните влияния на външните фактори.
- Веществата, на които са богати покълналите зърна, помагат за поддържането на оптимален баланс на нервната система. Освен това, те нормализират работата на стомаха и червата, подпомагат лечението на язви и екземи.
- Включването на кълновете в менюто повишава жизнената енергия, подобрява се сексуалната функция, както при мъжете, така и при жените.
- Регулира се зрението, зъбите укрепват, спира косопадът и косата става здрава и силна (известни са случаи на предотвратяване на посивяването й), подобрява се състоянието на ноктите.
- При редовна консумация на кълнове се наблюдава силно изразен подмладяващ ефект.
- Подобряват се стойностите на хемоглобина и пълната кръвна картина като цяло. Организмът укрепва и започва сам да се възстановява и пречиства.
- Според множество източници кълновете са отлична профилактика срещу тумори и новообразувания.
- Магнезият в зърната нормализира нервната система и действа положително при хипертоници, понижавайки постепенно кръвното налягане. Подобрява се работата на сърцето и кръвоносните съдове, извежда се "лошия" холестерол.
- Храненето с покълнали зърна се използва ефективно в борбата с излишните килограми.
- Оптималният баланс между въглехидрати, белтъчини, целулоза и минерали прави този продукт най-добрият избор за диети, както с лечебна цел, така и за подобряване на фигурата.
- Кълновете решават проблемите със запека и тези, свързани с храносмилането като цяло.
- Покълналите зърна съдържат редки елементи като литий и хром, които намаляват риска от развитието на диабет. Също така са необходими за преодоляването на депресивни състояния и стрес.
- "Събудените" зърна пречистват организма от токсичните натрупвания, забавят стареенето. Те извеждат отлаганията по кръвоносните съдове, намалявайки вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Повишава се еластичността съдовете и се понижава риска от хипертония, мигрена, склероза, инфаркт, стенокардия.
- Покълналите зърна са особено полезни за стари хора, за деца (особено за често боледуващи), за бременни жени, за спортисти, подложени на големи натоварвания, за хора в състояние на стрес, преумора, след тежко боледуване.
- Употребата на само една лъжичка кълнове дневно намалява риска от инфаркт, инсулт и рак. Покълнали зърна трябва да се приемат ежедневно, включвайки ги в менюто си.
Как правилно да приемаме кълновете?
За да имат най-голяма полза за организма, кълновете трябва да се консумират непрекъснато. Много е важно да не се забравя, че те са жив продукт, затова следва да преминават минимална термична обработка (при варенето или печенето живителната им сила изчезва). Смлени зърна може да се добавят в тестото за кексове, баници; да се слагат в супи, каши, рагу - тези ястия ще станат по-вкусни и по-полезни. Важно е да се внимава в менюто да се съдържа необходимото количество сурови кълнове.
Колко зърна трябва да ядем?
Най-добре е да се започне с минимална доза. Това са 1 - 2 десертни лъжички за възрастни и 1 кафена - за деца. Постепенно увеличете количеството до нормалното: 2 - 3 супени лъжици за възрастни и 3 - 4 чаени - за децата.
Кълновете може да се прибавят към мляко и млечни продукти, да се смесват с мед и сушени плодове, да се добавят към салати. Това е прекрасна възможност да събудите въображението си, да фантазирате и да създавате нови рецепти.
Здравословна закуска
На всички е известно, че за закуска трябва да се приемат "бавни" въглехидрати, т. е. каши. Но още по-добре е да се ядат покълнали зърна. Те дават прилив на енергия и продължително усещане за ситост. Ако след ястието с кълнове ви се прииска да хапнете нещо друго, изчакайте 30 минути, за да не се смесват продуктите в стомаха.
Защо кълновете се консумират сутрин?
- На гладно най-добре се усвояват всички полезни вещества;
- Покълналите зърна зареждат с много енергия и сили, които вечер едва ли са ви необходими толкова, колкото в началото на деня;
- След закуска с кълнове няма да почувствате глад дълго време, а това е изключително удобно за работещите хора.
pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
А - ДЕРМА ПРОТЕКТ СЛЪНЗЕЗАЩИТНО МЛЯКО ЗА ДЕЦА SPF 50+ 250 мл
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС DRUIDESS МИКС ЗА ЖЕНАТА 200 г
А - ДЕРМА ПРИМАЛБА МЛЯКО ЗА ТЯЛО 500 мл
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
ГРИЙН ФАРМАСИ ЕЛИКСИР ЗА УВРЕДЕНА, ИЗТОЩЕНА И БОЯДИСАНА КОСА 250 мл
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ORACLE МИКС ЗА СИЛАТА НА УМА 200 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
- Кълнове от боб мунг - за какво са полезни
- Как да си направим кълнове от броколи в домашни условия
- Как да си направим кълнове по най-лесния начин?
- Пшеница, Обикновена пшеница, Зимна пшеница, Обикновена зимна пшеница, Зимна обикновена пшеница, Мека пшеница, Хлебна пшеница, Кутрулица
- Вместо хляб си направете кълнове от лимец или ръж
- Телешко по корейски с кълнове от боб мунг
- Пикантни спагети с кълнове от броколи
- Супа от соеви кълнове със зелен лук и чесън
- Здрави и красиви с Деси: Сурови крекери от покълнала елда
Коментари към Лечебната сила на покълналите зърна. Как да отслабнем и да бъдем здрави