Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Кълнове от боб мунг

Кълнове от боб мунг

Кълнове от боб мунг - изображение

Освен от зърнени растения, кълнове могат да се направят от различни бобови култури, но най-често от от боб мунг и соя. Те са пълни с фибри и са без мазнини, особено тези от боб мунг.
Бобовите кълнове са много разпространени из целия свят, но най-често се използват в Източна Азия. Ползите от консумирането им не са малко: повишават имунитета, подпомагат здравето на очите и на костите.

Хранителна стойност

В 100 грама кълнове от боб мунг се съдържат:

  • 31 калории
  • 6.2 грама въглехидрати
  • 3.2 грама протеини
  • 0.2 грама мазнини
  • 1.9 грама фибри
  • 34.3 микрограма витамин K
  • 13.7 милиграма витамин С
  • 63.4 мигрограма фолат
  • 0.2 милиграма манган
  • 0.2 милиграма мед
  • 56.2 милиграма фосфор
  • 21.8 милиграма магнезий
  • 155 милиграма калий
  • 0.9 милиграма желязо

Ползи за здравето

Намалява тревожността - високото количество витамин С в кълновете спомага за понижаването на стреса. Когато консумирате храни, богати на витамин С, ще се чувствате по-спокойни и по-уравновесени.

Подпомага здравето на очите - фолатът, който се намира в бобовите кълнове, подпомага здравето на очите. Включването на храни с фолат и витамин В6 помага за свеждането до минимум дегенерацията на макулата. Това е често срещано заболяване на очите, което е характерно за хората над 50 години и е една от основните причини за увреждане на зрението. Чрез ежедневно приемане на фолиева киселина (фолат) и витамин В6, рискът значително намалява.

Подсилва имунната система - Витамин С играе важна роля в подпомагането на имунната система, както и желязото. Желязото помага на клетките да останат силни и да се борят с инфекциите.

Намалява риска от Коронарна болест на сърцето - Витамин К предотвратява развиването на сърдечни заболявания и е необходим за процеса на съсирване на кръвта, което спомага за потискането на натрупването на калций в кръвоносните съдове.

Изгражда здрави кости - Изследванията показват, че 50% от жените и 25% от мъжете страдат от остеопороза в даден момент. Манганът, съдържащ се в бобовите кълнове, е от полза за изграждането на силни кости.

Противопоказания

Бобовите кълнове могат да бъдат замърсени с опасни бактерии. Те растат във влажна и топла среда, което подпомага и растежа на микроорганизми, най-вече на ешерихия коли. Този риск се крие при всички видове кълнове, затова предупреждението е децата и бременните жени, както и възрастните и хората със слаба имунна систем,а да избягват консумацията на кълнове. Термичната обработка убива всички вредни бактерии.

Как да си направите сами бобови кълнове

Накиснете 1/3 чаена чаша боб мунг във вода, за около 8 часа. Уверете се, че ги държите на тъмно място. Използвайте буркан, на който сте надупчили капачката, или покрийте с марля, за да може да "диша".
След като мине времето, просто обърнете с главата надолу буркана, за да се изцеди излишната течност. След това го разклатете и оставете отново на тъмно. На следващия ден измийте бобчетата - сипете вода в буркана, излейте я и т.н. Повторете този процес 5 дни, макар че най-вероятно кълновете ще са готови още на четвъртия ден - трябва да бъдат дълги около 2.5 - 3 см.

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: draxe.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияБотаникаЗдравни съветиРецептиЛюбопитноХранене при...