Какви са здравните ползи на боб мунг
Боб Мунг е зелено бобово растение от семейството на граха и лещата. Той е източник на протеини, фибри, антиоксиданти и фитонутриенти. Има универсален вкус, така че спокойно може да го комбинирате с различни продукти. Много хора наричат боб мунг - китайски боб, причината за това е, че се е зародил в източна Азия. Нека да видим защо боб мунг е толкова полезен за здравето.
Хранителна стойност
Нека да разгледаме колко и какви хранителни вещества се съдържат в една купичка сварен боб мунг (около 200 грама), а в таблицата след статията може да се запознаете със стойностите на 100 грама от продукта в суров вид:
- 212 калории;
- 0,8 грама мазнини;
- 14,2 грама протеини;
- 38,7 грама въглехидрати;
- 15,4 грама фибри;
- 80% от препоръчителния дневен прием на фолат (B9 – фолиева киселина);
- 30% от препоръчителния прием на манган;
- 25% от магнезий;
- 22% от дневния прием на витамин B1;
- 21% от препоръчителния прием на фосфор;
- също така 16% от дневния прием на желязо и мед;
- калий, цинк, селен, витамини B2, B3, B5, B6 също влизат в състава на растението.
Растението съдържа аминокиселини — олигозахариди и полифеноли, за които е известно, че притежават противоракови свойства.
Китайският боб осигурява и незаменими аминокиселини фенилаланин, левцин, изолевцин, валин, лизин и аргинин.
Ако решите да консумирате кълнове от боб мунг, трябва да знаете, че в този си вид той съдържа по-малко калории и повече антиоксиданти и аминокиселини. Покълването намалява нивата на фитиновата киселина – това е вещество, което пречи на усвояването на минерали като цинк, магнезий и калций.
Защо е полезен боб мунг?
Понижава риска от хронични болести и лош холестерол
Употребата на боб мунг спомага регулирането на холестерола, благодарение на антиоксидантните свойства, действащи като мощни свободни радикали. Свободните радикали увреждат тялото, повишават риска от възпаления и развитието на хронични заболявания, каквито са диабета или сърдечните болести. Консумирайки храни, богати на антиоксиданти, се понижава рискът тези съединения да увредят тялото и да причинят здравословни проблеми.
Помага за регулиране на кръвното налягане
Вече ви запознахме с хранителния състав на растението - то е богато на вещества като магнезий, калий и фибри - все компоненти, които се грижат за здравето на сърцето и понижават кръвното налягане. Това не е за пренебрегване, тъй като сърдечните болести са една от основните причини за смъртност в света.
Консумирайте боб мунг, за да подхраните организма и сърцето си с полезни за него вещества, които ще ви помогнат да поддържате нормални нива на кръвното налягане. Изследване проведено върху малка група хора показва значително понижаване на кръвното налягане при редовно консумиране на продукта.
Фибрите помагат на храносмилателната система
Консумацията на зелените зрънца подпомага храносмилането, насърчавайки усвояването на здравословни бактерии. В 100 грама сварен боб има 7,7 грама фибри. В състава им преобладават разтворимите фибри пектин, които помагат на работата на червата и стимулират редовното изхождане.
В боб мунг има и устойчиво нишесте, което подхранва добрите бактерии, превръщащи го в късометражни мастни киселини - бутират. Това вещество насърчава храносмилането, подсилва имунитета и подхранва клетките на дебелото черво.
Понижава нивата на кръвната захар
Ако не се лекува, високата кръвна захар може да доведе до диабет, което е сериозно хронично заболяване. Бобът има значителен антидиабетичен ефект, а това от своя страна подпомага лечението на болестта. Богат е на протеини, някои от които са глобулин и албумин. Затова е важно да контролирате нивата на кръвната си захар и да я запазите в граници. Боб мунг притежава няколко свойства, които поддържат нивата на кръвната захар ниски. Той е с високо съдържание на фибри и протеини, което помага за забавянето на освобождаването на захар в кръвта. Също така вещества в боба помагат да се увеличи инсулиновата чувствителност.
Помага за регулиране на хормоните и стимулира отслабването
Боб мунг е с високо съдържание на фибри и протеини, което е в помощ на отслабването. Фибрите и протеините потискат чувството на глад, което помага на ограничения прием на калории.
Както споменахме, бобът е идеална диетична храна. Това е така, защото съдържа много нутриенти, които влияят върху хормона холецистокинин, а той от своя страна контролира чувството за ситост.
Високо съдържание на фолат
В бобът мунг се съдържат 80% от дневната доза фолиева киселина. Тя е изключително важна за синтеза на ДНК, растежа на клетките, тъканите и хормоналния баланс. Знаете колко е важна фолиевата киселина за бременните жени, а много често те не получават естествено достатъчно фолат. Важно е да знаете, че ако сте бременна, не бива да консумирате сурови кълнове от боб мунг, по-добре е да го приемате варен, тъй като кълновете е възможно да съдържат бактерии, които в този деликатен период не са подходящи за жените.
Други здравни ползи
Ползите за здравето не се изчерпват дотук. Съдържанието на фитонутриенти в боба се считат за жизненоважни, тъй като се характеризират с противовъзпалителни свойства и освен това повишават имунитета.
Включването на боб мунг е диетата не е трудно - както на всеки боб. Може да го сварите - това отнема около 20-30 минути, което го прави чудесно ястие за делничните дни. Вариант е да използвате за покълване и да добавяте кълновете в различни ястия и салати. Експериментирайте и ще имате още една полезна храна към менюто си.
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 24 гр. |
Мазнини | 1,2 гр. |
Въглехидрати | 63 гр. |
Калории | 347 кал. |
Витамини и минерали
Витамин А, витамин C, витамин D |
Други
Други полезни | желязо, калий, магнезий |
Коментари към Какви са здравните ползи на боб мунг