Сирене тофу

Тофуто е псевдо млечен продукт, който се произвежда от соево мляко. Представлява извара или сирене, които са добре познати на вегетарианците. Няма вкус и мирис, а консистенцията му позволява да се използва при приготвянето на различни ястия: сосове, супи, основни блюда от зърнено-житни култури и зеленчуци, дори торти, пудинги и сладолед.
Има два вида тофу - меко и твърдо. Без значение кой от тях ще изберем, трябва да знаем, че здравните ползи, които носи консумацията му за организма, не са малко.
Полезни свойства на сирене Тофу
Тофуто е прекрасен източник на висококачествен протеин. Съдържа девет аминокиселини, които хората трябва да приемат, за да поддържат добро здраве. Калцият и диетичните влакна (фибри) в него също са в големи количества.
Соевото сирене е ценно и полезно, подходящо е за направата на нискокалорични ястия. Богато е на витамини от група В и на микроелементи. В Япония се използва за приготвянето на детски храни, препоръчва за намаляване на нивото на холестерола.
В тофуто има съставки, които предотвратяват развитието на хронични заболявания, болести на сърцето.
Продуктът е изключително хранителен, без да съдържа много мазнини и захари. Антиоксидантните свойства на изофлавоноидите и витамин Е предпазват организма от вредното въздействие на свободните радикали.
Изследвания показват, че изофлавоноидите действат благоприятно върху плътността на костната структура, освен това соевият продукт поддържа баланса на липидите в кръвта в необходимите норми.
Вредни свойства на сирене Тофу
Въпреки ползите за организма, лекарите съветват да не се пренебрегва наличието на фитинова киселина в състава на продукта, която в процеса на храносмилане свързва много минерални вещества (например: желязо, калций, магнезий, цинк).
Соевите продукти, към които принадлежи и това сирене, не са препоръчителни за консумация от бебета и бременни жени. Освен това, редовната употреба на сиренето понижава способността за концентрация на сперматозоидите при мъжете.
Хората, страдащи от заболявания на ендокринната система не трябва да прекаляват с консумацията на продукта, тъй като той е в състояние да обостри състоянието.
edaplus.info; poleznenko.ru; prodgid.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 84,55 мл. |
Белтък | 8,1 гр. |
Мазнини | 4,2 гр. |
Въглехидрати | 0,6 гр. |
Калории | 73 кал. |
Витамини и минерали
калций, майгнезий, калий, фосфор,витамини от група В |
Други
Други полезни | селен, цинк, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЕБА МЕД БЕБЕ МАСАЖНО ОЛИО 150 мл
АРКАЯ СЕРУМ ОКОЛООЧЕН КОНЦЕНТРАТ С ДВОЕН ЕФЕКТ ЗА ХИДРАТАЦИЯ, ПРОТИВ БРЪЧКИ 30 мл.
АМИКС ГРИЙН ДЕЙ ВЕГЕФИТ ПРОТЕИН 2000 гр.
СТИКС ОХЛАЖДАЩ И ЗАГРЯВАЩ ГЕЛ ЗА ТЯЛО 150 мл
НовОСТРОВИТ СОЕВ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 700 г
СКИН ДОКТОРС INSTANT FACELIFT ЛОСИОН ЗА КОЗМЕТИЧЕН ЛИФТИНГ ЕФЕКТ 30 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Мляко и млечни продукти
- Ползи от соевото мляко за здравето
- Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
- Какви са ползите от консумацията на зелен боб едамаме
- Задушена соя с чесън и доматен сос
- Бобови култури
- Тофу в соев сос със сусам
- Натто - ферментирали соеви зърна
- Хрупкаво тофу без пържене
- 7 храни, които съдържат повече калций от млечните продукти
- Соя
Коментари към Сирене тофу