Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Зелен боб едамаме

Зелен боб едамаме

Зелен боб едамаме - изображение

Едамаме в превод от японски означава "боб на клонка", но шушулката му е твърда и не се яде. В същност е вид соя, която се отглежда специално заради зелените зърна. Те са малки млечни бобчета, типични за източноазиатската кухня, които завладяват и европейските страни.

Характеризират се със страхотен вкус, освен това са с ниско съдържание на калории, не съдържат глутен и са отличен източник на протеини, калций, желязо, фибри и витамини A и C. Този вид соя намира приложение в кулинарията, а консумацията й има лечебен ефект.

Доказано е, че приемът на "бобчетата" понижава лошия холестерол и същевременно набавя нужното количество протеини на организма. Освен това съдържат фолиева киселина и желязо, които понижават риска от депресии, както и стимулират плодовитостта при жените.

Растението е богато на изофлавони и влияе позитивно по време на менопаузата, укрепва и заздравява костната система. Холинът в младата соя е важен хранителен елемент, подпомагащ функциите на нервната система и предпазващ от хронични възпаления.

Едамаме е  естествен източник на протеини, на фибри, не съдържа мазнини и затова е подходящ при хранителни режими. Стимулира бързо и ефективно изгарянето на излишните калории и енергизира организма.

Зелените зърна се продават пресни или най-често замразени и лесно може да се набавят. Консумират се бланширани или варени, като добавка към основни ястия, салати, предястия, крем супи или напитки.

 

Източник: www.muyinteresante.es

 

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Мазнини5 гр.
Въглехидрати10 гр.
Калории121 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини C и A

ДРУГИ

Други полезни калий, калций, желязо, магнезий, фолиева киселина

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиРецептиХрани и ястияНовиниАлт. медицинаСпортБотаникаЕ-тата в храните