Натто - ферментирали соеви зърна
Натто (ферментирали соеви зърна) е традиционна японска храна, която се приготвя от соя, обикновено ферментирала чрез добавяне на закваска от Bacillus subtilis var.natto. Натто е най-популярната храна в източните райони на Япония - Тохоку, Канто и Хакайдо.
Консумира се като закуска с риба и супа мисо. Обикновено се сервира с горчица караши, соев сос и японски лук. Натто има силен вкус и миризма на амоняк, както и лепкава текстура, към която трудно се свиква. Някои хора оприличават миризмата на амоняк като смес от сирене и стари чорапи. Текстурата прилича на жилав, гъст и лепкав боб, не е особено привлекателна.
Технология на приготвяне
Натто се приготвя чрез накисване на соеви зърна, последвано от сваряването им и добавяне в сместа на бактерии, наречени Bacillus subtilis, след което се оставят да ферментират при 40 градуса до 24 часа. След това се охлаждат в хладилник в продължение на 1 седмица, за да се получи характерната за Натто лепкавост.
Хранителна стойност
В 100 грама се съдържат:
- 210 калории;
- 12,5 грама въглехидрати;
- 11 грама мазнини;
- 17 грама белтъчини;
- 5 грама фибри.
Натто има различна хранителна стойност от суровите соеви зърна. Губи витамин A и някои други витамини и минерали в процеса на приготвяне. Натто има по-ниско съдържание на калории от суровите соеви зърна, както и по-ниско съдържание на натрий, който по принцип присъства в големи количества в много други соеви продукти.
Натто не съдържа холестерол и е отличен източник на калций, желязо, протеини, магнезий, витамин B6, E, B2 и калий. Японците го консумират в комбинация с яйца, ядат го и с ориз. Натто е най-богатият естествен източник на витамин K2, който подпомага кръвосъсирването и е полезен за поддържане на здравето на костите. В ястието от ферментирали соеви зърна се съдържа изофлавон, който насърчава баланса на хормоните и лецитина, регулиращ чревните функции, елиминират се бактериите и човек се възстановява от умора. Освен това продуктът има високо съдържание на ензими, което предотвратява високото кръвно налягане и елиминира кръвните съсиреци.
Здравни ползи
Въпреки че Натто няма привлекателен външен вид пръв поглед, той е пълен с много полезни хранителни вещества.
Богат е на протеини, фибри, омега-3 мастни киселини и умерено количество витамин C. Чудесен източник е на желязо, манган, магнезий, мед, цинк. калий и калций. Фосфорът и калцият са необходими за формиране на зъбите и костната структура, а магнезият, калцият и калият помагат за регулиране на кръвното налягане.
В процеса на ферментация се произвежда ензимът натокиназа, който насърчава способността на организма да предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Редовната консумация на Натто намалява шансовете от остеопороза.
Източник на мастноразтворимия витамин K
Натто е най-богатият източник на витамин K. Витамин K2 е отговорен за поддържането на костната минерална плътност на жени след менопауза, които страдат от остеопороза. Витамин K е група от няколко вещества - витамини K1 (филохинон), витамин K2 (пренилменахинон) и витамин K3 (синтетичен-менадион). Витамин K1 се намира в растителните храни, а зелените зеленчуци са най-добрият източник на този витамин.
Витамин K2 се произвежда от K1 и K3 чрез бактерии и други микроорганизми. Той може да се произведе в човешкото тяло чрез процес на преобразуване, включващ K1 и K3. Витамин K2 може да се достави на организма чрез консумация на месо и други животински продукти. Полезен е за поддържане на здравето на сърцето и помага да се предотврати втвърдяването на артериите. Намалява риска от неврологична дегенерация и камъни в бъбреците.
Подобрява стомашно-чревното здраве
Ферментацията прави лесноусвояеми протеините в соята. Поради това Натто е подходящ за хора, които имат проблеми с червата, когато консумират бобови храни. Не предизвиква стомашно-чревни проблеми като соята, защото съдържа ензима натокиназа, който се създава по време на ферментационния процес. Този ензим се използва за различни лекарствени цели.
Укрепва имунитета
Това японско ястие е богато на пробиотици. Bacillus subtilis е бактерията, която се добавя към соята и след това се оставя да ферментира, за да се получи Натто. В този процес се произвеждат ензими, които се използват за подобряване на синдрома на раздразненото черво. Натто е полезен и за предотвратяване на алергични разстройства, лечение на стомашно-чревни състояния, борба с рак и повишаване на имунната реакция на червените кръвни клетки.
Натто допринася за здравословната флора на червата, която предотвратява растежа на вредни бактерии и засилва производството на естествени антитела. Пробиотиците намаляват риска от инфекция и спомагат за по-бързото възстановяване по време на боледуване. Диетата, богата на пробиотици, намалява нуждата от антибиотици за възстановяване от инфекция. Натто е богат на желязо, витамин С, селен, цинк и мед, които играят жизненоважна роля за имунната функция. Консумацията на това ястие предотвратява увреждането, причинено от свободните радикали.
Действа противовъзпалително
Ензимът натокиназа действа като силно противовъзпалително, противосъсирващо и разреждащо кръвта средство. Той е подобен на аспирина и няма никакви вредни странични ефекти. Натокиназата ефективно унищожава токсичните амилоидни фибрили, свързани с болестта на Алцхаймер.
Подобрява здравето на костите и зъбите
100 грама Натто осигуряват 217 милиграма калций, което е 22% от препоръчителния дневен прием и 115 милиграма магнезий, което е 29% от дневната нужда на човек. На всички е известно, че калцият е от съществено значение за поддържане на здрави зъби и кости, а магнезият е необходим за усвояването на калция. Тези минерали се намират в Натто, който е перфектна храна за изграждане на здрави кости. Консумацията на ферментирали соеви зърна предпазва организма от заболявания, свързани с костите, като остеопороза, подагра и артрит.
Добър източник на протеини и желязо
Натто е отлична храна за вегани и вегетарианци, поради високото си съдържание на желязо и протеини, които по принцип в добри количества се набавят от месо и месни продукти. 100 грама от това японско ястие доставят 17,7 милиграма протеин, който включва всички 8 незаменими аминокиселини или 35% от препоръчителния древен прием протеини. Желязото в 100 грама Натто е 8,6 милиграма или 48% от нуждите на организма за деня. Протеините са важни, защото те подпомагат изграждането на клетките и мускулите в човешкото тяло, а желязото транспортира кислорода до белите дробове.
Помага за отслабване
В 100 грама Натто има 212 калории и 5 грама фибри, което го прави ефективна опция за хората, които искат да отслабнат. Мазнините в 100 грама Натто са 11 грама, така че човек не трябва да се притеснява от наддаване на теглото, тъй като това са добри мазнини, които тялото ще използва за енергия.
Поддържа по-здрава кожа
Натто съдържа лецитин, леноленова киселина и фибри, които помагат за пречистване на кръвта и подобряване на храносмилането. Това японско ястие е богато на витамин B14 (пиролохинолин хинон), който може да се достави чрез храната и е необходим за поддържане на красива и здрава кожа. Също така съдържа изофлавони и флавоноиди, които помагат за противодействие на рака на гърдата и рака като цяло.
Противопоказания
Натто е безопасен да се консумира в чист вид. Трябва да бъдете внимателни обаче, ако го приемате под формата на добавка, тъй като не е известна безопасността му при взаимодействие с някои лекарства.
Високото съдържание на витамин K2 във ферментиралите соеви зърна може да попречи на лекарствата за разреждане на кръвта. Затова, преди да започнете да го приемате, консултирайте се с вашия лекар.
Не е препоръчително да се прекалява с количеството от това питателно ястие, тъй като все пак съдържа доста голям процент белтъчини. Консумирайте всяка една храна в умерени количества, за да поддържате добър баланс.
healthbenefitstimes.com
Коментари към Натто - ферментирали соеви зърна