Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Натто - ферментирали соеви зърна

Натто - ферментирали соеви зърна

от 10 окт 2019г., обновено на 14 яну 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Натто - ферментирали соеви зърна - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Натто (ферментирали соеви зърна) е традиционна японска храна, която се приготвя от соя, обикновено ферментирала чрез добавяне на закваска от Bacillus subtilis var.natto. Натто е най-популярната храна в източните райони на Япония - Тохоку, Канто и Хакайдо.

Консумира се като закуска с риба и супа мисо. Обикновено се сервира с горчица караши, соев сос и японски лук. Натто има силен вкус и миризма на амоняк, както и лепкава текстура, към която трудно се свиква. Някои хора оприличават миризмата на амоняк като смес от сирене и стари чорапи. Текстурата прилича на жилав, гъст и лепкав боб, не е особено привлекателна. 

Технология на приготвяне

Натто се приготвя чрез накисване на соеви зърна, последвано от сваряването им и добавяне в сместа на бактерии, наречени Bacillus subtilis, след което се оставят да ферментират при 40 градуса до 24 часа. След това се охлаждат в хладилник в продължение на 1 седмица, за да се получи характерната за Натто лепкавост.

Хранителна стойност

В 100 грама се съдържат:

  • 210 калории;
  • 12,5 грама въглехидрати;
  • 11 грама мазнини;
  • 17 грама белтъчини;
  • 5 грама фибри.

Натто има различна хранителна стойност от суровите соеви зърна. Губи витамин A и някои други витамини и минерали в процеса на приготвяне. Натто има по-ниско съдържание на калории от суровите соеви зърна, както и по-ниско съдържание на натрий, който по принцип присъства в големи количества в много други соеви продукти.

Натто не съдържа холестерол и е отличен източник на калций, желязо, протеини, магнезий, витамин B6, E, B2 и калий. Японците го консумират в комбинация с яйца, ядат го и с ориз. Натто е най-богатият естествен източник на витамин K2, който подпомага кръвосъсирването и е полезен за поддържане на здравето на костите. В ястието от ферментирали соеви зърна се съдържа изофлавон, който насърчава баланса на хормоните и лецитина, регулиращ чревните функции, елиминират се бактериите и човек се възстановява от умора. Освен това продуктът има високо съдържание на ензими, което предотвратява високото кръвно налягане и елиминира кръвните съсиреци.

Здравни ползи

Въпреки че Натто няма привлекателен външен вид пръв поглед, той е пълен с много полезни хранителни вещества.

Богат е на протеини, фибри, омега-3 мастни киселини и умерено количество витамин C. Чудесен източник е на желязо, манган, магнезий, мед, цинк. калий и калций. Фосфорът и калцият са необходими за формиране на зъбите и костната структура, а магнезият, калцият и калият помагат за регулиране на кръвното налягане.

В процеса на ферментация се произвежда ензимът натокиназа, който насърчава способността на организма да предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Редовната консумация на Натто намалява шансовете от остеопороза.

Източник на мастноразтворимия витамин K

Натто е най-богатият източник на витамин K. Витамин K2 е отговорен за поддържането на костната минерална плътност на жени след менопауза, които страдат от остеопороза. Витамин K е група от няколко вещества - витамини K1 (филохинон), витамин K2 (пренилменахинон) и витамин K3 (синтетичен-менадион). Витамин K1 се намира в растителните храни, а зелените зеленчуци са най-добрият източник на този витамин.

Витамин K2 се произвежда от K1 и K3 чрез бактерии и други микроорганизми. Той може да се произведе в човешкото тяло чрез процес на преобразуване, включващ K1 и K3. Витамин K2 може да се достави на организма чрез консумация на месо и други животински продукти. Полезен е за поддържане на здравето на сърцето и помага да се предотврати втвърдяването на артериите. Намалява риска от неврологична дегенерация и камъни в бъбреците.

Подобрява стомашно-чревното здраве

Ферментацията прави лесноусвояеми протеините в соята. Поради това Натто е подходящ за хора, които имат проблеми с червата, когато консумират бобови храни. Не предизвиква стомашно-чревни проблеми като соята, защото съдържа ензима натокиназа, който се създава по време на ферментационния процес. Този ензим се използва за различни лекарствени цели.

Укрепва имунитета

Това японско ястие е богато на пробиотици. Bacillus subtilis е бактерията, която се добавя към соята и след това се оставя да ферментира, за да се получи Натто. В този процес се произвеждат ензими, които се използват за подобряване на синдрома на раздразненото черво. Натто е полезен и за предотвратяване на алергични разстройства, лечение на стомашно-чревни състояния, борба с рак и повишаване на имунната реакция на червените кръвни клетки.

Натто допринася за здравословната флора на червата, която предотвратява растежа на вредни бактерии и засилва производството на естествени антитела. Пробиотиците намаляват риска от инфекция и спомагат за по-бързото възстановяване по време на боледуване. Диетата, богата на пробиотици, намалява нуждата от антибиотици за възстановяване от инфекция. Натто е богат на желязо, витамин С, селен, цинк и мед, които играят жизненоважна роля за имунната функция. Консумацията на това ястие предотвратява увреждането, причинено от свободните радикали.

Действа противовъзпалително

Ензимът натокиназа действа като силно противовъзпалително, противосъсирващо и разреждащо кръвта средство. Той е подобен на аспирина и няма никакви вредни странични ефекти. Натокиназата ефективно унищожава токсичните амилоидни фибрили, свързани с болестта на Алцхаймер.

Подобрява здравето на костите и зъбите

100 грама Натто осигуряват 217 милиграма калций, което е 22% от препоръчителния дневен прием и 115 милиграма магнезий, което е 29% от дневната нужда на човек. На всички е известно, че калцият е от съществено значение за поддържане на здрави зъби и кости, а магнезият е необходим за усвояването на калция. Тези минерали се намират в Натто, който е перфектна храна за изграждане на здрави кости. Консумацията на ферментирали соеви зърна предпазва организма от заболявания, свързани с костите, като остеопороза, подагра и артрит.

Добър източник на протеини и желязо

Натто е отлична храна за вегани и вегетарианци, поради високото си съдържание на желязо и протеини, които по принцип в добри количества се набавят от месо и месни продукти. 100 грама от това японско ястие доставят 17,7 милиграма протеин, който включва всички 8 незаменими аминокиселини или 35% от препоръчителния древен прием протеини. Желязото в 100 грама Натто е 8,6 милиграма или 48% от нуждите на организма за деня. Протеините са важни, защото те подпомагат изграждането на клетките и мускулите в човешкото тяло, а желязото транспортира кислорода до белите дробове.

Помага за отслабване

В 100 грама Натто има 212 калории и 5 грама фибри, което го прави ефективна опция за хората, които искат да отслабнат. Мазнините в 100 грама Натто са 11 грама, така че човек не трябва да се притеснява от наддаване на теглото, тъй като това са добри мазнини, които тялото ще използва за енергия.

Поддържа по-здрава кожа

Натто съдържа лецитин, леноленова киселина и фибри, които помагат за пречистване на кръвта и подобряване на храносмилането. Това японско ястие е богато на витамин B14 (пиролохинолин хинон), който може да се достави чрез храната и е необходим за поддържане на красива и здрава кожа. Също така съдържа изофлавони и флавоноиди, които помагат за противодействие на рака на гърдата и рака като цяло.

Противопоказания

Натто е безопасен да се консумира в чист вид. Трябва да бъдете внимателни обаче, ако го приемате под формата на добавка, тъй като не е известна безопасността му при взаимодействие с някои лекарства.

Високото съдържание на витамин K2 във ферментиралите соеви зърна може да попречи на лекарствата за разреждане на кръвта. Затова, преди да започнете да го приемате, консултирайте се с вашия лекар.

Не е препоръчително да се прекалява с количеството от това питателно ястие, тъй като все пак съдържа доста голям процент белтъчини. Консумирайте всяка една храна в умерени количества, за да поддържате добър баланс.

Източник:

healthbenefitstimes.com

Още по темата:
  • Сирене тофу Сирене тофу
  • Паста Мисо Паста Мисо
  • Соево масло Соево масло
  • Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
5.0/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ТИЪРС АГЕЙН спрей за очи 10 мл.
18.00лв.

ТИЪРС АГЕЙН спрей за очи 10 мл.

БИФАС КРЕМ ЗА КОСА ЗА ИЗПРАВЯНЕ 250 мл
6.80лв.

БИФАС КРЕМ ЗА КОСА ЗА ИЗПРАВЯНЕ 250 мл

ОСТРОВИТ ЛЕЦИТИН 1200 капсули * 70
19.95лв.

ОСТРОВИТ ЛЕЦИТИН 1200 капсули * 70

МАТИСЪН СОЕВ ЛЕЦИТИН капсули * 90
51.70лв.

МАТИСЪН СОЕВ ЛЕЦИТИН капсули * 90

РОЗКАЛИПТ капсули * 50 РАМКОФАРМ
17.00лв.

РОЗКАЛИПТ капсули * 50 РАМКОФАРМ

КАЛИВИТА СОЕВ ЛЕЦИТИН капсули * 100
86.60лв.

КАЛИВИТА СОЕВ ЛЕЦИТИН капсули * 100

Коментари към Натто - ферментирали соеви зърна

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Натто - ферментирали соеви зърна
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 00:46
    Коментирайте "Натто - ферментирали соеви зърна"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Бобови
  • Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
  • Ползи от соевото мляко за здравето
  • Какви са ползите от консумацията на зелен боб едамаме
  • Бобови култури
  • Задушена соя с чесън и доматен сос
  • Полезна или вредна е соята
  • Меден сос с горчица
  • Пилешки дробчета с чесън и лук в ароматен сос
  • Соя
  • Супа от соеви кълнове със зелен лук и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 8 часа и 57 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 1 час и 38 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 8 часа и 29 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 15 часа и 30 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 21 дни, 7 часа и 48 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 22 дни, 7 часа и 13 мин.

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 24 дни, 12 часа и 36 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 24 дни, 14 часа и 53 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Соя Соя

Соя

от 02 апр 2024г. Прочети повече
Ползи от соевото мляко за здравето Ползи от соевото мляко за здравето

Ползи от соевото мляко за здравето

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Изтеглят от пазара 10 тона генно модифицирана соя Изтеглят от пазара 10 тона генно модифицирана соя

Изтеглят от пазара 10 тона генно модифицирана соя

от 30 яну 2019г. Прочети повече
Научете 5 здравни ползи от соевото олио Научете 5 здравни ползи от соевото олио

Научете 5 здравни ползи от соевото олио

от 09 окт 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival