Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)

Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)

от 07 окт 2012г., обновено на 15 фев 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул) - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Фасулът принадлежи към семейство Бобови. Отличава се с богат хранителен състав. Съдържа протеини, фибри, желязо и витамини, които предлагат множество ползи за здравето на човек. Съществуват над 200 вида боб, които се различават по цвета на зърната, размера и вкуса. От тях се приготвят вкусни супи, яхнии, салати и други ястия, които разнообразяват храненето и го правят по-полезно. Белият фасул е един от многото разновидности на обикновения боб. Той има нежен, ядков вкус. Може да се закупи сушен, замразен или консервиран.

Хранителен състав на боба

Ползите от консумацията на фасула се крият в балансирания състав на влизащите в състава му вещества. Във варивото има протеин, който по хранителна стойност е равен на протеина в месото. Бобът е богат на незаменими аминокиселини. Благодарение на това, храните, приготвени от фасул се усвояват лесно.

В зависимост от вида, зърната имат високо съдържание на минерални вещества: калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, сяра, мед и други. Благодарение на голямото количество желязо в това растение, то е изключително полезно при анемия. Освен това в него има и много витамини от група В, също А, С, РР и Е. Съдържанието на витамин Е е много високо. Той е антиоксидант и предпазва от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Комбинацията от витамините Е, А и С подобрява зрението.

В една порция от 70 грама сготвен бял боб се съдържат:

  • 242 калории;
  • 17 грама протеин;
  • 0,6 грама мазнини;
  • 44 грама въглехидрати;
  • 11 грама фибри;
  • минерали: мед - 55% (процентно съдържание от дневната необходимост – ДН), фолат (36%), желязо (36%), калий (21%), тиамин (17%), фосфор (28%), магнезий (26%), цинк (22%), калций (16%), селен (4%);
  • витамините: B6 (12%), рибофлавин (6%).

Медта в боба подпомага производството на енергия и метаболизма на желязото, докато фолатът се използва при синтеза на ДНК. Желязото има много важни функции, включително производството на хемоглобин, който транспортира кислород през тялото.

Белият боб е с високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес в тялото, предпазвайки го от хронични заболявания, като сърдечни болести и някои видове рак.

Полезни свойства на боба

Полезни свойства на белия боб.

Известен е благоприятният ефект на фасула при бъбречни заболявания, тъй като сготвен той има диуретично действие. Бобовите култури са подходящи при преумора, отварата от тях се използва за възстановяване на организма при нервно изтощение и стрес. Оказват благоприятно действие и при чернодробни, стомашно-чревни и сърдечни заболявания.

Антибактериалните свойства на растението дават възможност то да се използва за различни заболявания на устната кухина. Освен това, консумацията на бобови храни намалява риска от образуване на зъбен камък и налепи. Още в древността е установено положителното влияние на боба при заболявания на гърдите и белите дробове.

Полезни са не само зърната, но и сухите листа на растението. Отварата от тях намалява съдържанието на захар в кръвта при захарен диабет.

Вреди и противопоказания на боба

Консумацията на боб може да причини при някои хора странични ефекти, като подуване на корема и чревен дискомфорт. Страдащите от синдром на раздразненото черво трябва да избягват приема на продукта.

Варивото трябва да се изключи от менюто при заболявания като гастрит, язва, холецистит, болести на задстомашната жлеза (панкреатит). Яденето на фасул от хора с нефрит и подагра предизвиква усложнения на заболяванията.

Бобът може да причини алергични реакции, а ако се консумира суров, може да има токсичен ефект върху организма.

Фасулът съдържа лектини - потенциално токсични протеини. При варене на боба за поне 10 минути или накисване в гореща вода за едно денонощие, се намалява съдържанието на тези вредни вещества.

Диета с ниско съдържание на FODMAP (ферментирали олиго-, ди- и монозахариди и полиоли) намалява симптомите на възпалителни заболявания на червата.

Източник:

healthline.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Бобови култури Бобови култури
  • Боб адзуки Боб адзуки
5.0/5 4 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода14.0 мл.
Белтък22.3 гр.
Мазнини1.7 гр.
Въглехидрати54.5 гр.
Калории309 кал.

Витамини и минерали

витамини В, А, С, РР, Е; калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, сяра, мед, желязо

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЧАЙ ЦЯР ЗА ДИАБЕТИЦИ филтър * 30 бр.
5.60лв.

ЧАЙ ЦЯР ЗА ДИАБЕТИЦИ филтър * 30 бр.

АМИКС КАРБ БЛОКЕР капсули * 90
43.00лв.

АМИКС КАРБ БЛОКЕР капсули * 90

ДИАБЕТАЛ капки против диабет 100 мл
45.00лв.

ДИАБЕТАЛ капки против диабет 100 мл

АРИХОЛ 200К таблетки * 60
54.00лв.

АРИХОЛ 200К таблетки * 60

ГЛИКОРАВНИН ПЛЮС капсули 425 мг * 40 МИРТА МЕДИКУС
21.00лв.

ГЛИКОРАВНИН ПЛЮС капсули 425 мг * 40 МИРТА МЕДИКУС

ФУШИ АНТИЦЕЛУЛИТЕН КОМПЛЕКС капсули * 90
53.40лв.

ФУШИ АНТИЦЕЛУЛИТЕН КОМПЛЕКС капсули * 90

Коментари към Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
    www.framar.bg 
    на 09 March 2021 в 12:25
    Коментирайте "Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Бобови
  • Аквафаба - натуралният заместител на яйцата. Приготвяне и приложение
  • Бобови култури
  • Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
  • Боб с телешко, моркови и лук
  • Чай от бобени шушулки при диабет
  • Рецепти за бобена яхния
  • Запечен боб с наденица и чесън
  • Свалете кръвната захар с обикновен фасул
  • Салата с кисели краставички, боб и нахут
  • Отслабвайте с бял боб

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как точно да приемам здравословните храни?

преди 482 дни, 12 часа и 28 мин.

Има ли смисъл да се скриват плодовете в различни храни?

преди 630 дни, 2 часа и 18 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 3 дни, 55 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 9 дни, 11 часа и 35 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 11 дни, 23 часа и 11 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 19 дни, 50 мин.
Всички

АНКЕТА

Вярвате ли, че изборите могат да променят нещо в България

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах