Начало Хранене Групи храни и ястия Бобови Боб адзуки

Боб адзуки

Боб адзуки - изображение

Боб адзуки е растение от семейство Бобови. Неговите зърна имат сладък вкус и неповторим аромат. Цветът предимно е червен, но се срещат и други багри. За родина на този боб се смята Япония. Зърната не са големи, размерът им достига диаметър не по-голям от 5 милиметра, формата е ъглова. По средата на бобчетата има бяла ивица, която всъщност представлява зародиш/кълн.


Боб адзуки в кулинарията

Бобът е особено популярен в източната кухня, където от него се приготвят бобена паста, основни ястия, пълнежи за печива и десерти. Широко разпространена е крем-супа от зърната, също така те може да се използват при направата на рагу, гарнитури и зеленчукови блюда.

От покълналите бобчета се приготвят освежаващи напитки, салати и предястия.

Зърната може да се употребяват и в сурово състояние.

За разлика от някои видове боб, този няма нужда от предварително накисване, не изисква никакви усилия по отношение на приготвянето.


Състав и полезни свойства

Тъй като в състава на боб адзуки има много магнезий и цинк, продуктът се препоръчва за консумация, с цел да се нормализира сърдечната дейност.
Витамин В12 в зрънцата участва в процеса на узряване на еритроцитите. Огромно е количеството на фолиева киселина в зърната, което ги прави изключително полезни, защото тя се противопоставя на действието на раковите клетки.

Адзуки има способността да извежда от организма продуктите на разпадане и излишната вода. Предвид това, този вид боб е подходящ за включване в менюто на хора с отоци.

Освен всичко дотук, бобът помага за подобряване на кръвообращението и работата на стомашно-чревния тракт. Това е възможно благодарение на съдържанието на груби влакна, които помагат да се предотврати появата на запек, нормализират нивото на холестерол в кръвта.

Редовната употреба на продукта позволява да се отървете от тъмните кръгове под очите.

Белтъчините в състава се усвояват лесно от организма.

Ползата на адзуки се състои в широката гама от необходими за човешкия организъм вещества. Препоръчва се бобът да бъде част от менюто по време на лечението на бъбречни заболявания и диария. Освен това зърната съдържат в себе си вещества, които помагат за понижаване нивото на захарта в кръвта и в борбата с излишните килограми. Предвид това, сортът адзуки се препоръчва за прием при захарен диабет и затлъстяване.

В китайската народна медицина се използва в лечението на пикочно-половата система, съществуват и различни средства за почистване на кожата, съдържащи продукта. Сокът, който може да се извлече от боба, се прилага при лечение и като профилактика срещу заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.


Противопоказания

Адзуки би могъл да навреди на хора с индивидуална непоносимост към продукта.

Не бива да се прекалява с консумацията на боба, тъй като това би могло да доведе до повишено образуване на газове и подуване на корема.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: xcook.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода35,45 мл.
Белтък3,29 гр.
Мазнини0,12 гр.
Въглехидрати60,72 гр.
Калории260 кал.

ДРУГИ

Други полезнивитамини РР и от група В; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиДиетиБотаникаЛайфстайл