Боб адзуки
Боб адзуки е растение от семейство Бобови. Неговите зърна имат сладък вкус и неповторим аромат. Цветът предимно е червен, но се срещат и други багри. За родина на този боб се смята Япония. Зърната не са големи, размерът им достига диаметър не по-голям от 5 милиметра, формата е ъглова. По средата на бобчетата има бяла ивица, която всъщност представлява зародиш/кълн.
Боб адзуки в кулинарията
Бобът е особено популярен в източната кухня, където от него се приготвят бобена паста, основни ястия, пълнежи за печива и десерти. Широко разпространена е крем-супа от зърната, също така те може да се използват при направата на рагу, гарнитури и зеленчукови блюда.
От покълналите бобчета се приготвят освежаващи напитки, салати и предястия.
Зърната може да се употребяват и в сурово състояние.
За разлика от някои видове боб, този няма нужда от предварително накисване, не изисква никакви усилия по отношение на приготвянето.
Състав и полезни свойства
Тъй като в състава на боб адзуки има много магнезий и цинк, продуктът се препоръчва за консумация, с цел да се нормализира сърдечната дейност.
Витамин В12 в зрънцата участва в процеса на узряване на еритроцитите. Огромно е количеството на фолиева киселина в зърната, което ги прави изключително полезни, защото тя се противопоставя на действието на раковите клетки.
Адзуки има способността да извежда от организма продуктите на разпадане и излишната вода. Предвид това, този вид боб е подходящ за включване в менюто на хора с отоци.
Освен всичко дотук, бобът помага за подобряване на кръвообращението и работата на стомашно-чревния тракт. Това е възможно благодарение на съдържанието на груби влакна, които помагат да се предотврати появата на запек, нормализират нивото на холестерол в кръвта.
Редовната употреба на продукта позволява да се отървете от тъмните кръгове под очите.
Белтъчините в състава се усвояват лесно от организма.
Ползата на адзуки се състои в широката гама от необходими за човешкия организъм вещества. Препоръчва се бобът да бъде част от менюто по време на лечението на бъбречни заболявания и диария. Освен това зърната съдържат в себе си вещества, които помагат за понижаване нивото на захарта в кръвта и в борбата с излишните килограми. Предвид това, сортът адзуки се препоръчва за прием при захарен диабет и затлъстяване.
В китайската народна медицина се използва в лечението на пикочно-половата система, съществуват и различни средства за почистване на кожата, съдържащи продукта. Сокът, който може да се извлече от боба, се прилага при лечение и като профилактика срещу заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
Противопоказания
Адзуки би могъл да навреди на хора с индивидуална непоносимост към продукта.
Не бива да се прекалява с консумацията на боба, тъй като това би могло да доведе до повишено образуване на газове и подуване на корема.
xcook.info
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 35,45 мл. |
Белтък | 3,29 гр. |
Мазнини | 0,12 гр. |
Въглехидрати | 60,72 гр. |
Калории | 260 кал. |
Други
Други полезни | витамини РР и от група В; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк |
Коментари към Боб адзуки