Ползи за здравето от брашното от нахут
Брашното от нахут е чудесен продукт за направата на печива, получава се чрез смилане на нахутени зърна. То е много популярна съставка в Близкия изток и Индия, където се използва за приготвянето на фалафели и хумус. Нахутеното брашно е с високо съдържание на фибри и протеини, няколко минерала и витамини, включително от група B, което го прави много питателно.
Консумирането на нахутено брашно е чудесен вариант за увеличаване на приема на фибри, от чиято липса често страдат хората. Добре се вписва във веган диети и е подходящо за тези, които имат непоносимост към глутен. Подходящо е за приготвяне както на солени, така и на сладки ястия.
Хранителна стойност на 100 грама нахутено брашно:
- 387 калории;
- 22,39 грама протеини;
- 57,82 грама въглехидрати;
- 10,80 грама фибри;
- 6,69 грама мазнини.
Витамини и минерали
В 100 грама брашно от нахут се съдържат около около 25% от препоръчителния дневен прием на желязо, 150 милиграма (34%) магнезий, 2,5 грама цинк, 400 микрограма фолат. Нахутеното брашно също е богат източник на тиамин, фосфор, мед и манган.
Ползи за здравето от консумацията на храни от нахутено брашно
Нахутеното брашно е добър избор за вегетарианци, тъй като то съдържа големи количества протеини.
Към ползите добавяме и подобряване на здравето на сърцето. Бобовите култури като цяло помагат за понижаване на лошия холестерол и са подходящи за всяка здравословна диета.
Благодарение на това, че се усвоява бавно от организма, брашното от нахут има среден гликемичен индекс, което го прави и подходящ за хората с диабет, ако се употребява в ограничени количества.
Нахутът е богат на устойчиво нишесте, което е хранителен източник за добрите чревни бактерии. Благодарение на тях ние защитаваме тялото си от метаболитни заболявания като затлъстяване и диабет.
Продуктът подпомага отслабването благодарение на високото количество протеини и фибри. Храни, приготвени с брашното, дават ситост дълго време, подходящи са за придържане към безглутенова диета. Нахутеното брашно може успешно да замени бялото брашно и от него се получават добри печива. Ако страдате от силно изразена алергия, е много важно да внимавате да не закупите пакет, който може да е "замърсен" с глутен.
Противопоказания
Ако страдате от индивидуална алергия към нахут, то трябва да избягвате и брашното от него. Такъв тип алергия е характерен за хора, които са алергични към соя, грах, леща и лешници.
Съхранение
Брашното от нахут се открива лесно, но е важно да го съхранявате правилно. Най-добре е, след като отворите пакета, да го приберете в плътно затворена кутия на сухо и хладно място, а дори и в хладилника. Ако е необходимо да го съхранявате в продължение на месеци, то трябва да го приберете във фризера.
Как сами да направите нахутено брашно
Лесно може сами да си направите нахутено брашно, като за целта смелите фино сух нахут.
Може да получите брашно и от консервиран нахут, но то трябва да се използва веднага след приготвянето. За целта разстелете зърната нахут в тава и ги запечете на 220 градуса за 30-40 минути, след което ги смелете.
Когато имате брашно от нахут може да го използвате по различни начини. То не е подходящо за замесване на класически хляб с мая или квас, но е добро за мъфини, бързи бананови хлебчета, палачинки и други печива. Нахутеното брашно има приятен орехов вкус.
verywellfit.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Бобови
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Премахнете липомите по тялото с мед и брашно
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Ръж
- Спанак с нахут и оризова гарнитура
- Леблебия, Нахут, Сланутък
- Грахово брашно
- Секирче, Посевно секирче, Тревен грах
Коментари към Ползи за здравето от брашното от нахут