Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Ползи и вреди на бадемовото брашно

Ползи и вреди на бадемовото брашно

от 15 ное 2017г., обновено на 19 окт 2020г.
Редактор: Данна Панджарова
Ползи и вреди на бадемовото брашно - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Други
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Други
Продукти
Коментари
Свързаност

Бадемовото брашно има огромно предимство пред много от преработените брашна, тъй като хранителният му профил е същият както при целия бадем. Съществуват два вида – едросмляно и фино. Едросмляното се приготвя от цели бадеми с обвивките, а финото – от предварително обелени бадеми. И двата вида брашно са взаимно заменими.

Енергийна стойност на бадемовото брашно

В 100 грама бадемово брашно има близо 600 калории, а макронутриентите са както следва – приблизително 20 грама въглехидрати (от които 10 грама фибри), 50 грама мазнини и 21 грама протеини.

Витамини

Бадемовото брашно е отличен източник на витамин Е. Благодарение на антиоксидантното си действие, предпазва от увреждания клетките. Четвърт чаша от брашното осигурява 40% от препоръчителния дневен прием на витамин Е. Бадемовото брашно също е добър източник на фолиева киселина и ниацин (Витамин B3). В 100 грама от ядките се съдържат и цели 33% от препоръчителната дневна доза на рибофлавин.

Минерали

В състава на бадемовото брашно влизат някои ключови за здравето на костите минерали – калий, фосфор, калций и цинк. В 100 грама има 7% от препоръчителния дневен прием на калций. Една чаша от брашното осигурява почти толкова калций, колкото чаша прясно мляко. Бадемите са добър източник на желязо, благодарение на което си набавяте 14% от препоръчителната доза от този минерал.

Ползи на бадемовото брашно за здравето

бадемово брашно

Спазването на диета, богата на мононенаситени мазнини, като тези, които се намират в бадемовото брашно, може да помогне за понижаването на холестерола, намаляването на риска от образуването на съсиреци (тромби) и редуцирането на кръвното налягане.

Бадемовото брашно е подходящо за контрол на кръвната захар

Ако страдате от някои метаболитни заболявания като диабет или инсулинова резистентност, първото нещо, което трябва да направите, е да започнете да търсите храни, контролиращи кръвната захар. Изключването на тестените продукти от менюто е първата и най-важна стъпка. За щастие, може да използвате бадемово брашно, за да си приготвяте различни печива с него. То, за разлика от обикновеното пшенично брашно, не повишава кръвната захар, нито след консумацията му следва рязък спад.

Бадемовото брашно има ниско съдържание на въглехидрати, но пък високо на здравословни мазнини и фибри. Тези свойства му придават нисък гликемичен индекс, което означава, че захарта се освобождава бавно в кръвта, за да осигури постоянни нива на енергия, без да я повишава в опасни граници. Магнезият, който се съдържа в брашното, също влияе положително върху контрола на кръвната захар. Всъщност около 35% от хората с диабет имат и дефицит на магнезий, а когато той е в норми, се подобрява чувствителността към инсулина. Така че, консумирането на бадемово брашно, вместо пшенично, контролира пика на кръвната захар след самата консумация, а в дългосрочен план спомага за инсулиновата чувствителност, благодарение на магнезия в състава си.

Бадемовото брашно помага за понижаването на лошия холестерол и кръвното налягане

Добре известно е, че повишеното кръвно налягане и лошият холестерол са основната причина за висок риск от сърдечни заболявания.

Но това, което ядем, всъщност има основен ефект върху кръвното и LDL (лошия) холестерол. А в редица проучвания се стига до извода, че бадемите могат да помогнат и за двете. Отново си струва да споменем, че и магнезият има роля върху контрола на кръвното налягане.

Не съдържа глутен

За разлика от повечето брашна, бадемовото е безглутеново, което го прави подходящо за всички, които имат непоносимост към пшеничния протеин. Но е важно, когато купувате бадемово брашно, задължително да проверите опаковката, защото, макар и бадемите да са безглутенови, е възможно производителят да е "замърсил" продукта с глутен. Ако страдате от непоносимост към глутен, купувайте продукти, на които има обозначение, че не съдържат такъв.

Как да включите бадемово брашно към диетата си?

бисквити от бадемово брашно

С бадемово брашно лесно може да се готви и да се правят редица печива (в интернет е пълно с безброй идеи за различни рецепти, хлябове, палачинки и пр.). Може да го използвате за панировка на месо и риба. Единственият недостатък на бадемовите брашна е, че те не могат да направят печивата пухкави, както се получава при използване на пшеничните, тъй като това свойство се дължи на глутена.

Противопоказания за употреба на бадемово брашно

Въпреки че бадемовото брашно е много богато на полезни вещества, трябва да бъдете внимателни с консумацията му. Може да го комбинирате спокойно с други брашна в съотношение 1:1, когато приготвяте различни печива, но не забравяйте, че в една чаша брашно се съдържат голямо количество бадеми, а с нито една ядка не бива да се прекалява, поради високото количество ензимни инхибитори, които могат да причинят подуване и болки в стомаха.

Източник:

healthline.com, nutritiondata.self.com
снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Грахово брашно Грахово брашно
  • Ползи за здравето от брашното от нахут Ползи за здравето от брашното от нахут
  • Вредно ли е бялото пшенично брашно Вредно ли е бялото пшенично брашно
  • Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
5.0/5 1 оценка

Хранителна стойност при 100гр.

Белтък21,9 гр.
Мазнини50,6 гр.
Въглехидрати19,9 гр.
Калории581 кал.

Витамини и минерали

калций, желязо, калий, витамин Е, фосфор, цинк

Други

Други полезнифибри

Продукти свързани със СТАТИЯТА

БАДЕМОВО БРАШНО 100 гр. ЗДРАВНИЦА
7.00лв.

БАДЕМОВО БРАШНО 100 гр. ЗДРАВНИЦА

БИОХЕРБА БРАШНО ОТ БЪЛГАРСКА ШИПКА 150 г
4.40лв.

БИОХЕРБА БРАШНО ОТ БЪЛГАРСКА ШИПКА 150 г

ОСТРОВИТ БРАШНО ОТ ЕЛДА 500 г
8.45лв.

ОСТРОВИТ БРАШНО ОТ ЕЛДА 500 г

Нов
ЗОЯ БИО БРАШНО РОЖКОВ на прах 200 гр.
3.50лв.

ЗОЯ БИО БРАШНО РОЖКОВ на прах 200 гр.

БИОХЕРБА БЯЛО ПШЕНИЧНО БРАШНО УЛТРА БЕЗГЛУТЕНОВО 500 г
2.80лв.

БИОХЕРБА БЯЛО ПШЕНИЧНО БРАШНО УЛТРА БЕЗГЛУТЕНОВО 500 г

Нов
БРАШНО СОЕВО ОБЕЗМАСЛЕНО 500 гр.
2.50лв.

БРАШНО СОЕВО ОБЕЗМАСЛЕНО 500 гр.

Коментари към Ползи и вреди на бадемовото брашно

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи и вреди на бадемовото брашно
    www.framar.bg 
    на 27 February 2021 в 05:20
    Коментирайте "Ползи и вреди на бадемовото брашно"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Ядки и семена
  • Турски питки Поача
  • Премахнете липомите по тялото с мед и брашно
  • Как бързо и лесно да обелите бадеми?
  • Бадеми - полезни и вредни свойства
  • Грахово брашно
  • Ползи за здравето от брашното от нахут
  • Бадем
  • Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
  • Здравни ползи от бадемовото мляко, за които дори и не подозирате
  • Вредно ли е бялото пшенично брашно

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как точно да приемам здравословните храни?

преди 472 дни, 5 часа и 24 мин.

Има ли смисъл да се скриват плодовете в различни храни?

преди 619 дни, 19 часа и 13 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 1 дни, 16 часа и 6 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 8 дни, 17 часа и 46 мин.

Пъпка и сърбеж в зоната на бикини линията

преди 22 дни, 7 часа и 58 мин.

Nexavar - къде мога да го открия в България

преди 24 дни, 16 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Трябва ли да има аптеки в селата и малките населени места?

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах