Ползи и вреди на бадемовото брашно
Бадемовото брашно има огромно предимство пред много от преработените брашна, тъй като хранителният му профил е същият както при целия бадем. Съществуват два вида – едросмляно и фино. Едросмляното се приготвя от цели бадеми с обвивките, а финото – от предварително обелени бадеми. И двата вида брашно са взаимно заменими.
Енергийна стойност на бадемовото брашно
В 100 грама бадемово брашно има близо 600 калории, а макронутриентите са както следва – приблизително 20 грама въглехидрати (от които 10 грама фибри), 50 грама мазнини и 21 грама протеини.
Витамини
Бадемовото брашно е отличен източник на витамин Е. Благодарение на антиоксидантното си действие, предпазва от увреждания клетките. Четвърт чаша от брашното осигурява 40% от препоръчителния дневен прием на витамин Е. Бадемовото брашно също е добър източник на фолиева киселина и ниацин (Витамин B3). В 100 грама от ядките се съдържат и цели 33% от препоръчителната дневна доза на рибофлавин.
Минерали
В състава на бадемовото брашно влизат някои ключови за здравето на костите минерали – калий, фосфор, калций и цинк. В 100 грама има 7% от препоръчителния дневен прием на калций. Една чаша от брашното осигурява почти толкова калций, колкото чаша прясно мляко. Бадемите са добър източник на желязо, благодарение на което си набавяте 14% от препоръчителната доза от този минерал.
Ползи на бадемовото брашно за здравето
Спазването на диета, богата на мононенаситени мазнини, като тези, които се намират в бадемовото брашно, може да помогне за понижаването на холестерола, намаляването на риска от образуването на съсиреци (тромби) и редуцирането на кръвното налягане.
Бадемовото брашно е подходящо за контрол на кръвната захар
Ако страдате от някои метаболитни заболявания като диабет или инсулинова резистентност, първото нещо, което трябва да направите, е да започнете да търсите храни, контролиращи кръвната захар. Изключването на тестените продукти от менюто е първата и най-важна стъпка. За щастие, може да използвате бадемово брашно, за да си приготвяте различни печива с него. То, за разлика от обикновеното пшенично брашно, не повишава кръвната захар, нито след консумацията му следва рязък спад.
Бадемовото брашно има ниско съдържание на въглехидрати, но пък високо на здравословни мазнини и фибри. Тези свойства му придават нисък гликемичен индекс, което означава, че захарта се освобождава бавно в кръвта, за да осигури постоянни нива на енергия, без да я повишава в опасни граници. Магнезият, който се съдържа в брашното, също влияе положително върху контрола на кръвната захар. Всъщност около 35% от хората с диабет имат и дефицит на магнезий, а когато той е в норми, се подобрява чувствителността към инсулина. Така че, консумирането на бадемово брашно, вместо пшенично, контролира пика на кръвната захар след самата консумация, а в дългосрочен план спомага за инсулиновата чувствителност, благодарение на магнезия в състава си.
Бадемовото брашно помага за понижаването на лошия холестерол и кръвното налягане
Добре известно е, че повишеното кръвно налягане и лошият холестерол са основната причина за висок риск от сърдечни заболявания.
Но това, което ядем, всъщност има основен ефект върху кръвното и LDL (лошия) холестерол. А в редица проучвания се стига до извода, че бадемите могат да помогнат и за двете. Отново си струва да споменем, че и магнезият има роля върху контрола на кръвното налягане.
Не съдържа глутен
За разлика от повечето брашна, бадемовото е безглутеново, което го прави подходящо за всички, които имат непоносимост към пшеничния протеин. Но е важно, когато купувате бадемово брашно, задължително да проверите опаковката, защото, макар и бадемите да са безглутенови, е възможно производителят да е "замърсил" продукта с глутен. Ако страдате от непоносимост към глутен, купувайте продукти, на които има обозначение, че не съдържат такъв.
Как да включите бадемово брашно към диетата си?
С бадемово брашно лесно може да се готви и да се правят редица печива (в интернет е пълно с безброй идеи за различни рецепти, хлябове, палачинки и пр.). Може да го използвате за панировка на месо и риба. Единственият недостатък на бадемовите брашна е, че те не могат да направят печивата пухкави, както се получава при използване на пшеничните, тъй като това свойство се дължи на глутена.
Противопоказания за употреба на бадемово брашно
Въпреки че бадемовото брашно е много богато на полезни вещества, трябва да бъдете внимателни с консумацията му. Може да го комбинирате спокойно с други брашна в съотношение 1:1, когато приготвяте различни печива, но не забравяйте, че в една чаша брашно се съдържат голямо количество бадеми, а с нито една ядка не бива да се прекалява, поради високото количество ензимни инхибитори, които могат да причинят подуване и болки в стомаха.
healthline.com, nutritiondata.self.com
снимки: freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 21,9 гр. |
Мазнини | 50,6 гр. |
Въглехидрати | 19,9 гр. |
Калории | 581 кал. |
Витамини и минерали
калций, желязо, калий, витамин Е, фосфор, цинк |
Други
Други полезни | фибри |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БАДЕМОВО БРАШНО 250 г ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕ
БАДЕМОВО БРАШНО 100 г ЗДРАВНИЦА
БИОХЕРБА БРАШНО ОТ БЪЛГАРСКА ШИПКА 150 г
ЯБЪЛКОВО БРАШНО 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ТАПИОКА МОДИФИЦИРАНО НИШЕСТЕ 400 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
- Премахнете липомите по тялото с мед и брашно
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Ръж
- Ползи и хранителен състав на бадемовото мляко
- Карамелизирани ядки с кафява захар и канела
- Грахово брашно
- Бадем
Коментари към Ползи и вреди на бадемовото брашно