Грахово брашно

Граховото брашно е ценен диетичен продукт, осигурява пълноценно хранене, достатъчно количество протеини, витамини и минерални соли, подобрява здравословното състояние, нормализира теглото. Такова брашно лесно може да си приготвите сами като смелите граха. Добавянето на дори малко количество от него (10 - 20%) към обикновеното пшенично брашно подобрява вкусовите качества и хранителната стойност на продукта.
Граховото брашно се използва най-често за направата на понички, зеленчукови кюфтета, диетичен хляб, солени и сладки печива. Освен това, в комбинация със сухо мляко или в чист вид се употребява за приготвянето на детски каши.
Специфичното на продукта е, че при пържене той не поема мазнината (без значение дали е животинска или растителна).
Състав
По качеството на протеина в състава брашното от грах често се сравнява с някои видове меса, но в същото време по съдържание на витамини и минерали то често ги превъзхожда. Друго предимство на продукта е, че в сравнение с пшеничното брашно, това от грах има 2 - 3 пъти по-висока биологична стойност. То е много по-богато на ценни вещества като влакна, витамини А и Е, пантотенова киселина, калций, цинк, калий, магнезий, желязо, фосфор.
Ползата за организма
Ползата на брашното от грах за човешкото здраве е очевидна, тъй като то е естествен източник на жизнена важни аминокиселини (лизин и треонин). Освен това, в продукта се съдържа веществото пиридоксин, което участва директно в процесите на разграждане и синтезиране на тези аминокиселини. Недостиг от веществото може да бъде причина за припадъци и дерматит.
В граховото брашно има и голямо количество селен. Според специалисти в областта на диетологията и медицината този елемент може да се разглежда в качеството на антиканцерогенно средство.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 20.0 мл. |
Белтък | 21.0 гр. |
Мазнини | 2.0 гр. |
Въглехидрати | 49.0 гр. |
Калории | 298 кал. |
Витамини и минерали
витамини А и Е, пантотенова киселина, калций, цинк, калий, магнезий, желязо, фосфор |
Коментари към Грахово брашно