Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
Ръжено брашно се получава след смилане на ръжените зърна. То се характеризира с редица полезни свойства, цени се заради вкусовите си качества и ниския си гликемичен индекс (ГИ)
Състав на ръженото брашно
Ползата на ръженото брашно за организма се състои в хранителната му стойност. Около 7-11% от продукта са белтъчини: албумин, глобулин, проламин, глутеин, а 1/3 от тях се разтварят във вода и солни разтвори.
Хранителните изделия от ръжено брашно се отнасят към високо въглехидратните продукти. Съдържанието на въглехидрати е 70-77%, на нишесте – 54-63,6%, на хранителни влакна – 0,5-1,8%. Мазнините са от 1,1 до 1,7% от общата маса, в това число около 0,2% ненаситени мастни киселини.
Ръженото брашно е богато на полезни за човешкото здраве вещества:
- минерали: фосфор, калий, натрий, сяра, калций, магнезий, манган, желязо;
- витамини: от група В (тиамин, пиридоксин, рибофлавин, фолиева и никотинова киселини), витамин Е и А;
- ценни аминокиселини: лизин, ниацин и други.
Енергийната стойност на брашното от ръжени зърна зависи от сорта на културата и рецептата, по която е приготвено самото ястие или изделие. Средно 100 грама брашно съдържа 325 ккал, което е 17% от дневната норма за възрастен човек.
В сравнение с пшеничното брашно, в ръженото има по-активни ензими, които разцепват съединенията на нишестето. С това се обяснява ниският гликемичен индекс. Също така ръженият продукт е по-малко склонен към образуване на глутен. Благодарение на тези си свойства, брашното от ръжени зърна влиза в списъка с най-полезните продукти за направата на печива, наред с овесеното, оризовото и брашното от елда.
Основен недостатък на смелените ръжени зърна е, че тестото, приготвено от тях, е по-малко еластично, поради което разрязаният готов хляб често губи формата си, докато изделията от пшеничната алтернатива се отличават с по-въздушна консистенция и повишена еластичност.
При замесването на хлебни изделия от ръжено брашно се използва закваска, а не мая, както при пшеничното тесто. Затова и ръжените варианти са подходящи за диетично меню.
Полезни свойства на ръженото брашно
Редовната употреба на грубо смляно брашно от ръжени зърна допринася за:
- контролиране на телесното тегло;
- извеждане на токсините;
- повишаване на хемоглобина в кръвта;
- подобряване на хемоглобина;
- предотвратяване на заболявания на сърдечносъдовата и централната нервна системи;
- укрепване на имунитета;
- подобряване на храносмилането;
- борбата с анемията.
Изследване, публикувано в Американското списание за гастроентерология, сочи, че редовната консумация на ръжени продукти с високо съдържание на неразтворими влакна помага на жените да избегнат образуването на камъни в жлъчката. Средно рискът намалява с 13%.
Приемът на пълнозърнести ръжени храни минимум 6 пъти седмично е добро средство за жени в постменопауза с повишени холестерол и кръвно налягане, с повишен риск от развитие на рак на млечната жлеза и други зависещи от хормоните онкологични проблеми.
Употреба в козметиката
Грижа за косата
Висококачественото ръжено брашно се използва за измиване на косата. Действията, които се наблюдават след такава употреба са:
- косата се почиства качествено;
- косъмът се подхранва по цялата дължина;
- премахва се излишното омазняване в корените;
- космените фоликули укрепват;
- профилактика е срещу появата на пърхот, себорея;
- косата става по-мека и "по-послушна".
Кожата също се повлиява добре от ръженото брашно, защото:
- се предотвратява преждевременното стареене;
- епидермисът се детоксикира;
- запазва се чистотата и свежестта на кожата;
- премахват се външните прояви на алергии;
- се бори с бръчките и старческите петна.
Противопоказания
В някои случаи продуктите от ръжено брашно биха могли да навредят на здравето. С внимание да се включва в менюто на страдащи от повишена стомашна киселинност и язва.
Противопоказна е употребата на продукта при:
- колити;
- цьолиакия;
- засилено газообразуване;
- възпаление на луковицата на дванадесетопръстника.
Тъй като ръженият хляб има висока киселинност, е вредно да се консумира по време на рехабилитация след хирургична операция на храносмилателни органи.
Ако до момента менюто е било бедно на целулоза, неговото обогатяване с ръжени продукти трябва да започне с малки дози. В противен случай има риск от подуване на стомаха.
poleznenko.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 14.0 мл. |
Белтък | 8.9 гр. |
Мазнини | 1.7 гр. |
Въглехидрати | 61.9 гр. |
Калории | 325 кал. |
Витамини и минерали
целулоза, лизин, цинк, желязо, калий |
Други
Други полезни | хранителни влакна |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОСТРОВИТ РЪЖЕНО БРАШНО 1000 г
ПРОСТАТА КОМПЛЕКС ЗА МЪЖЕ 50+ капсули * 60 VIRIDIAN
УЛТИМАТ ПРОСТЕЙТ капсули * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
Безплатна доставка за България!РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
РЕТРО КАФЕ С ЦИКОРИЯ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
УЛТИМАТ ПРОСТАТА СЪПОРТ - КОМПЛЕКСНА ГРИЖА ЗА ПРОСТАТАТА капсули 410 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Премахнете липомите по тялото с мед и брашно
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Ръж
- Грахово брашно
- Секирче, Посевно секирче, Тревен грах
- Вредно ли е бялото пшенично брашно
- Защо да изберем пълнозърнестото брашно пред бялото
Коментари към Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания