Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Кайсиево брашно

Кайсиево брашно

Кайсиево брашно - изображение

Кайсиевото брашно е натурален продукт, произведен от остатъчната част на студено пресовани кайсиеви ядки. Те се използват за добив на масло, а продуктът от тях се обработва и смила. Брашното от кайсиеви ядки е питателна храна, съдържаща много хранителни вещества, витамини и минерали като: калций, калий, натрий, желязо, фосфор, ниацин, фибри, фитостероли и витамин B17, познат още като амигдалин.

кайсиево брашно

Счита се, че последният има противоракови свойства, а благодарение на калия в състава, брашното е идеално за употреба от хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, анемии, влошено или лабилно здравословно състояние. Кайсиевото брашно се използва за директна консумация, също така намира приложение в кулинарията за приготвяне на печива, сладкиши, тестени изделия и различни хлябове.

кайсиево брашно

Идеална добавка към зърнени храни, кисели млека, сокове, смутите и други. Честата и умерена консумация на брашно от кайсиеви ядки подпомага метаболизма на организма, засилва имунитета, насърчава храносмилателната и сърдечно-съдовата системи, подобрява притока на енергия. Освен с кулинарни цели, то се използва и в козметиката за приготвяне на натурални маски и ексфолианти за лице и тяло. Подхранва кожата в дълбочина, почиства порите и омекотява.

Брашното може да откриете в аптеките, био магазините и хипермаркетите.

По статията работи: Русиана Михайлова

Източник:www.natursan.net

Снимки: smithsonianmag.com; gastronomyblog.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък30 гр.
Мазнини11 гр.
Въглехидрати39 гр.
Калории419 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

фосфор, калий, калций, желязо

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиБотаникаСнимкиДиетиЛюбопитноЛайфстайлАлтернативна медицина