Вредно ли е бялото пшенично брашно
Когато говорим за пшенично брашно, винаги си представяме обикновеното бяло брашно, с което сме свикнали. За него нерядко се твърди, че вреди на здравето от гледна точка на това, че е бедно на хранителни вещества. Но не е точно така, защото в състава на пшеничното брашно влиза дори и пълнозърнестото. Всичко е въпрос на обработка на зърното.
Пшеничното брашно се приготвя от мека пшеница или с добавянето на 20% твърда; може да бъде обогатено с витамини, минерали и подобрители. Напълно почистеното от обвивката си зърно съдържа голямо количество въглехидрати, характеризира се с висока калоричност и се усвоява лесно. Колкото по-малко е пречистено зърното, толкова повече витамини и минерали има в брашното, приготвено от него.
Тестените изделия от пшенично брашно са с високо качество се препоръчват на хора, страдащи от някои видове заболявания на стомашно-чревния тракт. Едро смляното (пълнозърнесто) брашно е полезно за тези, които се борят с излишни килограми.
Как се прави брашното?
В наши дни често зърното бива почистено изцяло от люспата, като по този начин остава самото зрънце. Смляно така, зърното има много вкусови качества, но значителна част от полезните му вещества се губят, тъй като те се съдържат главно в люспата.
Хранителна стойност на бялото брашно
В 100 грама от продукта се съдържат:
- 333 калории
- 10 грама протеини
- 76,67 грама въглехидрати
- 3,3 грама фибри
- 16 милиграма калций
Имайте предвид, че се продават и обогатени бели брашна с добавени хранителни вещества, с цел подобряване на състава, затова е най-добре да проверявате всяка опаковка, ако държите да знаете какво има в продукта, който сте избрали.
Основни вещества в брашното
Бялото брашно няма много вещества в състава си, но изобилства най-вече от глутен, въглехидрати и фибри.
Благодарение на глутена тестото придобива еластичност, с която лесно се придава форма на печивата. Той помага и за цялостния по-добър вид на всяко изделие от тесто. Сам по себе си глутенът не е вреден продукт, но той е противопоказан за хора с алергия към него.
- Въглехидрати
Високото съдържание на въглехидрати повишава рязко кръвната захар, което прави пшеничното брашно неподходящо за хора с диабет и за тези, които целят да отслабнат.
- Фибри
В пшеничното брашно има много фибри, но когато избирате добре олющено бяло брашно, се лишавате от по-голямата част от тях.
Полезно или вредно е бялото брашно?
Учените отделят доста време в спор дали е полезно, или вредно пшеничното брашно, а на хоризонта вече има редица заместители, които се сочат като супер храни. Нека да видим какво обичайно се съдържа в бялото пшеничното брашно.
Колкото по-малко е обработено брашното, толкова по-голямо количество полезни вещества, витамини и минерали съдържа. За съжаление, при бялото брашно те са сведени до минимум, но все пак има някои витамини и минерали, които се запазват, макар и в неголеми количества, това са: витамини от група B, Е, РР, а от минералите – калций, желязо, манган, мед, калий и цинк.
Все пак бялото брашно се смята за приемлив източник на фибри, които са много важни за здравето на стомаха, тъй като помагат за движението на червата и се борят със запека. Не може да се даде еднозначен отговор дали е вредно, или полезно да се консумира продукта. В крайна сметка, той не изобилства от полезни вещества, но пък и не може да се каже, че вреди по някакъв начин на човека, освен ако не е налице непоносимост към глутен или състояния, които предполагат ограничаването на подобни продукти.
Употреба на пшеничното брашно в кулинарията
Има няколко вида пшенично брашно, които са популярни в кулинарията. Често виждаме например брашно за баница или за кекс. Обикновено разликата между тях идва от различните комбинации на твърда и "мека" пшеница. В зависимост кое преобладава в състава, брашното е съответно по-подходящо за хляб или за сладки печива. Колкото по-твърда е пшеницата, толкова по-добър хляб се получава от брашното, защото то има повишено количество глутен, който прави готовото изделие по-силно и по-въздушно.
Универсалното брашно е микс от двата вида пшеница, затова е удобно за работа, без да е много капризно.
Брашното за кекс пък е по-фино и въздушно. Ако не разполагате с такова, може и сами да си направите нужната смес. За целта отнемете 2 супени лъжици брашно за всяка чаша и на негово място сложете същото количество царевично нишесте.
Не толкова популярно в България, но все пак заемащо основен дял в световната кулинария, е и брашното семолина (грис). То представлява твърда пшеница и е най-подходящо за направата на паста и като добавка към хлябове с квас.
Заключение
Освен в кулинарията, бялото брашно няма особено предимства пред пълнозърнестото. Онези брашно и начин на приготвяне на хляба, които са използвали нашите предци, са съвсем различни от съвременните. Тогава не са имали технология за отделяне на зърното от люспата и са се хранили единствено с пълнозърнесто тъмно брашно, а хлябът е бил с квас.
В наши дни разполагаме с огромно разнообразие от бели и пълнозърнести брашна, а от вас зависи да изберете по-здравословния вариант. И все пак, не бива да изключваме напълно бялото брашно от храненето си, защото безспорно то има много добри вкусови качества.
verywellfit.com
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Ползи и вреди от консумацията на пшенични трици
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Премахнете липомите по тялото с мед и брашно
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Ръж
- Полезни свойства на лимеца
Коментари към Вредно ли е бялото пшенично брашно