Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Вредно ли е бялото пшенично брашно

Вредно ли е бялото пшенично брашно

от 10 сеп 2014г., обновено на 21 авг 2020г.
Редактор: Данна Панджарова
Вредно ли е бялото пшенично брашно - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Когато говорим за пшенично брашно, винаги си представяме обикновеното бяло брашно, с което сме свикнали. За него нерядко се твърди, че вреди на здравето от гледна точка на това, че е бедно на хранителни вещества. Но не е точно така, защото в състава на пшеничното брашно влиза дори и пълнозърнестото. Всичко е въпрос на обработка на зърното.

Пшеничното брашно се приготвя от мека пшеница или с добавянето на 20% твърда; може да бъде обогатено с витамини, минерали и подобрители. Напълно почистеното от обвивката си зърно съдържа голямо количество въглехидрати, характеризира се с висока калоричност и се усвоява лесно. Колкото по-малко е пречистено зърното, толкова повече витамини и минерали има в брашното, приготвено от него.

Тестените изделия от пшенично брашно са с високо качество се препоръчват на хора, страдащи от някои видове заболявания на стомашно-чревния тракт. Едро смляното (пълнозърнесто) брашно е полезно за тези, които се борят с излишни килограми.

Как се прави брашното?

В наши дни често зърното бива почистено изцяло от люспата, като по този начин остава самото зрънце. Смляно така, зърното има много вкусови качества, но значителна част от полезните му вещества се губят, тъй като те се съдържат главно в люспата.

Хранителна стойност на бялото брашно

В 100 грама от продукта се съдържат:

  • 333 калории
  • 10 грама протеини
  • 76,67 грама въглехидрати
  • 3,3 грама фибри
  • 16 милиграма калций

Имайте предвид, че се продават и обогатени бели брашна с добавени хранителни вещества, с цел подобряване на състава, затова е най-добре да проверявате всяка опаковка, ако държите да знаете какво има в продукта, който сте избрали.

Основни вещества в брашното

Бялото брашно няма много вещества в състава си, но изобилства най-вече от глутен, въглехидрати и фибри.

  • Глутен

Благодарение на глутена тестото придобива еластичност, с която лесно се придава форма на печивата. Той помага и за цялостния по-добър вид на всяко изделие от тесто. Сам по себе си глутенът не е вреден продукт, но той е противопоказан за хора с алергия към него.

  • Въглехидрати

Високото съдържание на въглехидрати повишава рязко кръвната захар, което прави пшеничното брашно неподходящо за хора с диабет и за тези, които целят да отслабнат.

  • Фибри

В пшеничното брашно има много фибри, но когато избирате добре олющено бяло брашно, се лишавате от по-голямата част от тях.

Полезно или вредно е бялото брашно?

Учените отделят доста време в спор дали е полезно, или вредно пшеничното брашно, а на хоризонта вече има редица заместители, които се сочат като супер храни. Нека да видим какво обичайно се съдържа в бялото пшеничното брашно.

Колкото по-малко е обработено брашното, толкова по-голямо количество полезни вещества, витамини и минерали съдържа. За съжаление, при бялото брашно те са сведени до минимум, но все пак има някои витамини и минерали, които се запазват, макар и в неголеми количества, това са: витамини от група B, Е, РР, а от минералите – калций, желязо, манган, мед, калий и цинк.

Все пак бялото брашно се смята за приемлив източник на фибри, които са много важни за здравето на стомаха, тъй като помагат за движението на червата и се борят със запека. Не може да се даде еднозначен отговор дали е вредно, или полезно да се консумира продукта. В крайна сметка, той не изобилства от полезни вещества, но пък и не може да се каже, че вреди по някакъв начин на човека, освен ако не е налице непоносимост към глутен или състояния, които предполагат ограничаването на подобни продукти.

Употреба на пшеничното брашно в кулинарията

Има няколко вида пшенично брашно, които са популярни в кулинарията. Често виждаме например брашно за баница или за кекс. Обикновено разликата между тях идва от различните комбинации на твърда и "мека" пшеница. В зависимост кое преобладава в състава, брашното е съответно по-подходящо за хляб или за сладки печива. Колкото по-твърда е пшеницата, толкова по-добър хляб се получава от брашното, защото то има повишено количество глутен, който прави готовото изделие по-силно и по-въздушно.

Универсалното брашно е микс от двата вида пшеница, затова е удобно за работа, без да е много капризно.

Брашното за кекс пък е по-фино и въздушно. Ако не разполагате с такова, може и сами да си направите нужната смес. За целта отнемете 2 супени лъжици брашно за всяка чаша и на негово място сложете същото количество царевично нишесте.

Не толкова популярно в България, но все пак заемащо основен дял в световната кулинария, е и брашното семолина (грис). То представлява твърда пшеница и е най-подходящо за направата на паста и като добавка към хлябове с квас.

Заключение

Освен в кулинарията, бялото брашно няма особено предимства пред пълнозърнестото. Онези брашно и начин на приготвяне на хляба, които са използвали нашите предци, са съвсем различни от съвременните. Тогава не са имали технология за отделяне на зърното от люспата и са се хранили единствено с пълнозърнесто тъмно брашно, а хлябът е бил с квас.

В наши дни разполагаме с огромно разнообразие от бели и пълнозърнести брашна, а от вас зависи да изберете по-здравословния вариант. И все пак, не бива да изключваме напълно бялото брашно от храненето си, защото безспорно то има много добри вкусови качества.

Източник:

verywellfit.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:
  • Ползи и вреди на бадемовото брашно Ползи и вреди на бадемовото брашно
  • Ползи за здравето от брашното от нахут Ползи за здравето от брашното от нахут
  • Грахово брашно Грахово брашно
  • Кайсиево брашно Кайсиево брашно
5.0/5 4 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ХИП ИНСТАНТНА МЛЕЧНА КАША ЛЕКА НОЩ БАНАН И СУХАР 250 г
12.82лв. / 6.55 €

ХИП ИНСТАНТНА МЛЕЧНА КАША ЛЕКА НОЩ БАНАН И СУХАР 250 г

БИОХЕРБА БРАШНО ОТ БЪЛГАРСКА ШИПКА 150 г
4.98лв. / 2.55 €

БИОХЕРБА БРАШНО ОТ БЪЛГАРСКА ШИПКА 150 г

БАЛЕВСКИ И КИРОВ ШИПКОВО БРАШНО 250 г
9.90лв. / 5.06 €

БАЛЕВСКИ И КИРОВ ШИПКОВО БРАШНО 250 г

НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г
44.60лв. / 22.80 €

НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г

БИОХЕРБА НАТУРАЛНО КОКОСОВО БРАШНО 200 г
3.03лв. / 1.55 €

БИОХЕРБА НАТУРАЛНО КОКОСОВО БРАШНО 200 г

БАЛЕВСКИ И КИРОВ БРАШНО ОТ ШИПКИ И АРОНИЯ 250 г
9.90лв. / 5.06 €

БАЛЕВСКИ И КИРОВ БРАШНО ОТ ШИПКИ И АРОНИЯ 250 г

Коментари към Вредно ли е бялото пшенично брашно

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Вредно ли е бялото пшенично брашно
    www.framar.bg 
    на 18 September 2025 в 16:01
    Коментирайте "Вредно ли е бялото пшенично брашно"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зърнени храни
  • Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
  • Ползи и вреди от консумацията на пшенични трици
  • Премахнете липомите по тялото с мед и брашно
  • Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
  • Ползи и вреди на бадемовото брашно
  • Как да си приготвите оризово брашно?
  • Ползи за здравето от брашното от нахут
  • Полезни свойства на лимеца
  • Ръж
  • Секирче, Посевно секирче, Тревен грах
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Една доза пеницилин е ефективна за лечение на ранен сифилисЕдна доза пеницилин е ефективна за лечение на ранен сифилис

Една доза пеницилин е ефективна за лечение на ранен сифилис

от 18 сеп 2025г.Прочети повече
  Един от шестима американски родители отказва да ваксинира децата си  Един от шестима американски родители отказва да ваксинира децата си

Един от шестима американски родители отказва да ваксинира децата си

от 18 сеп 2025г.Прочети повече
GLP-1 лекарствата за отслабване помагат и при ревматоиден артритGLP-1 лекарствата за отслабване помагат и при ревматоиден артрит

GLP-1 лекарствата за отслабване помагат и при ревматоиден артрит

от 18 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 1 дни, 1 час и 58 мин.

Щракане при прозяване - спешна помощ

преди 1 дни, 4 часа и 26 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Бананово брашно - новата тенденция в борбата с излишните килограми Бананово брашно - новата тенденция в борбата с излишните килограми

Бананово брашно - новата тенденция в борбата с излишните килограми

от 15 фев 2019г. Прочети повече
Защо да изберем пълнозърнестото брашно пред бялото Защо да изберем пълнозърнестото брашно пред бялото

Защо да изберем пълнозърнестото брашно пред бялото

от 09 ное 2018г. Прочети повече
Откриване центъра на формиране  на твърдата пшеница от Николай Вавилов Откриване центъра на формиране  на твърдата пшеница от Николай Вавилов

Откриване центъра на формиране на твърдата пшеница от Николай Вавилов

от 25 апр 2018г. Прочети повече
Учените във Великобритания настояват да се добавя фолиева киселина в брашното Учените във Великобритания настояват да се добавя фолиева киселина в брашното

Учените във Великобритания настояват да се добавя фолиева киселина в брашното

от 15 март 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕМОСТОП капсули * 30 НАТУРФАРМА

КУИКС ДЕЙЛИ спрей за нос 0.9% 100 мл BERLIN CHEMIE

ЕВА ИНТИМА БИОЛАКТ НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ вагинални овули * 10

ДИАЛГИН прах за перорален разтвор 1000 мг * 6 ХИМАКС ФАРМА

ПЮР АНАЛЕН ЛУБРИКАНТ НА ВОДНА ОСНОВА АНАЛАЙЗ МИ КОМФОРТ 30 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Лекарства, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:22:44

МЕЗИМ ФОРТЕ 10000 таблетки * 20 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:20:54

МЕЗИМ ФОРТЕ 10000 таблетки * 20 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:20:31

НЕОФОРМИН XR таблетки c удължено освобождаване 750 мг * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:20:15

ГАСТРИТОЛ таблетки за смучене * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:19:26
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival