Полезни свойства на лимеца
Лимецът е древен полудив сорт пшеница, сходен по външен вид с пшеницата, но с по-твърда люспа и малко по-различно хранително съдържание. И двете култури съдържат глутен.
Хранителна стойност на лимеца
Лимецът се характеризира с множество полезни и лечебни свойства. Засиленият интерес днес към тази култура съвсем не е случаен. В нея се съдържа почти идеално съчетание на необходимите за човешкия организъм витамини, минерални вещества, микроелементи, белтъчини, въглехидрати и мазнини. Основните баластни вещества, които регулират храносмилането, също са в достатъчно количество. Белтъчините са повече, отколкото в кокошето яйце (между 27% и 37%). Наличието на желязо и витамини от група В е по-голямо, в сравнение с обикновената пшеница. Няма значителна разлика в съдържанието на захар или разтворими фибри. Съдържанието на глутен е ниско.
На практика, лимецът събира в себе си всички хранителни вещества, необходими на човека, при това в балансирано съчетание в цялото зърно, а не само в обвивката му. Това означава, че дори при най-финото смилане хранителната стойност на продукта се запазва.
В една чаша сготвен лимец се съдържат следните хранителни вещества:
- 246 калории;
- 10,7 грама протеини;
- 1,7 грама мазнини;
- 51 грама въглехидрати;
- 7,6 грама фибри;
- микроелементи: калций (19 мг), магнезий (85 мг; 24% от ДП*), фосфор (291 мг; 29% от ДП*), калий (277 мг), натрий (10 мг), цинк (2,4 мг; 24% от ДП*), манган (106% от ДП*), желязо (18% от ДП*);
- витамини: тиамин (0,2 мг), рибофлавин (0,06 мг), ниацин (5 мг; 25% от ДП*), витамин B6 (0,16 мг), фолиева киселина (25 мкг), витамин E (0,50 мг).
Тази житна култура е източник на витамини А (8 IU), който поддържа и подпомага сърдечно-съдовата и половата системи, извежда свободните радикали от тялото.
ДП* - дневна потребност
Полезни свойства на лимеца
Консумирането на храни, съдържащи разтворими фибри, като лимеца, намаляват нивата на холестерол в кръвта. Проучвания установяват, че разтворимите фибри понижават както общия, така и лошия LDL холестерол, но и повишават нивата на добрия HDL холестерол.
Увеличава кръвообращението и помага за поддържането на постоянни стойности на кръвното налягане. Освен това намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт.
Лимецът е по-богат на протеини, ненаситени мастни киселини и хранителни влакна в сравнение с обикновената пшеница. Съдържащите се в него специфични разтворими въглехидрати (мукополизахариди) имат способността да укрепват имунната система. От съществено значение са за правилното храносмилане, помагат за по-лесното изпразване на червата.
Консумирането на лимец и други, богати на фибри храни, е ефективен начин за намаляване на запек и диария, както и други храносмилателни проблеми, като подуване на корема, газове и хемороиди. Диетата с високо съдържание на фибри може също да намали риска от развитие на дивертикуларна болест, която засяга дебелото черво. Полезните вещества в продукта са с висока степен на разтворимост, затова те лесно се усвояват от организма.
Някои хора със синдром на раздразненото черво може да имат нетолерантност към лимеца, тъй като той е с високо съдържание на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (FODMAPs). Това са късоверижни въглехидрати.
Редовната консумация на храни с културата стабилизира теглото, защото въглехидратите, които съдържа, се усвояват бавно и постепенно и не се изпитва чувство на глад. Освен това понижава риска от развитие на диабет. Хората, които страдат от това заболяване, могат да се възползват от полезните свойства на лимеца в регулиране на теглото и намаляване на риска от сърдечни заболявания, което са чести усложнения на диабета. Фибрите забавят храносмилането и намаляват внезапното покачване на кръвната захар.
Изследвания показват, че глутенът в лимеца не води до алергии в половината от случаите, при които до такива се стига вследствие употребата на обикновена пшеница.
Как да използваме лимеца?
Лимецът може да се употребява под формата на брашно или цели зърна. Лимецовото брашно може да замести пшеничното в много рецепти. Придава на печивата приятен вкус. Продават се макаронени изделия и бисквити приготвени от лимецово брашно.
Брашното се използва за приготвяне на хляб, печива, сладки изделия; като заместител на половината съдържание на пшенично брашно в рецептите за хляб; използва се за приготвяне на сосове. Лимецът може да се добави в ризото, яхнии, като гарнитура или зърнена закуска. Трябва да се измие добре, преди да се сготви.
Противопоказания на лимеца
- Антинутриенти: Подобно на повечето растителни храни, зърнените култури също съдържат антинутриенти. Това са вещества, които могат да попречат на храносмилането и усвояването на други хранителни вещества.
- Фитинова киселина: Намалява усвояването на минерали като желязо и цинк. За повечето хора, спазващи добре балансирана диета, това не е проблем, но за вегетарианците и веганите, които набавят по-голямата част от минералните вещества от растителни храни може да бъде от особено значение. Подобно на пшеницата, лимецът съдържа значителни количества фитинова киселина. Начинът, по който се обработва, може да повлияе на съдържанието й в продукта.
- Лектини: Това са група протеини, намиращи се в много храни, включително в лимеца. Смята се, че трябва да се избягват, тъй като високия им прием е свързан с увреждане на лигавицата на червата, дискомфорт в храносмилането и автоимунни заболявания. Повечето лектини се унищожават по време на готвене. Както при фитиновата киселина, обработката чрез накисване, покълване и ферментация значително намалява съдържанието на лектини.
Хората, предразположени към чувствителност към глутен, ентеропатии или цьолиакия, трябва да се консултират с лекар, преди да консумират лимец.
medicalnewstoday.com; healthline.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 11 мл. |
Белтък | 15 гр. |
Мазнини | 2,4 гр. |
Въглехидрати | 70 гр. |
Калории | 337 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В, Е; цинк, фосфор, манган, магнезий |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
САПУН БИОХЕРБА С ЛИМЕЦ 60 гр.
ФЛЕЙКС ОТ ЛИМЕЦ 250 г ЗЕМЕЛА
ЛИМЕЦ ЕДНОЗЪРНЕСТ 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
АЛВЕО СИЛ капсули * 20 ТИЙМПРО
НовФИТО PHANERE КОСА И НОКТИ дражета * 120
Безплатна доставка за България!ФАРМОНА ХЕРБАЛ КЕЪР ЗАЗДРАВЯВАЩ ФИТО ШАМПОАН С ЧЕРНА РЯПА 330 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Ползи и вреди от консумацията на пшенични трици
- Вредно ли е бялото пшенично брашно
- Пшеница, Обикновена пшеница, Зимна пшеница, Обикновена зимна пшеница, Зимна обикновена пшеница, Мека пшеница, Хлебна пшеница, Кутрулица
- Лимец, Калпаджа, Спелта
- Вместо хляб си направете кълнове от лимец или ръж
- Как Норман Борлауг спаси милиарди животи и поведе света към Зелената революция
- Салата с лимец, нахут и зеленчуци
- Използвайте брашно от лимец за 3 здравословни ползи
- Вкусен и полезен хляб от лимец и семена на Нора Връбчева
Коментари към Полезни свойства на лимеца