Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Лимец

Лимец

Лимец - изображение

Лимецът е полудив сорт пшеница, който се характеризира с множество полезни, дори лечебни, свойства. Засиленият интерес днес към тази култура съвсем не е случаен. В нея се съдържа почти идеално съчетание на необходимите за човешкия организъм витамини, минерални вещества, микроелементи, белтъчни, въглехидрати и мазнини. Основните баластни вещества, които регулират храносмилането, също са в достатъчно количество. Белтъчините са повече, отколкото в кокошето яйце (между 27% и 37%). Наличието на желязо и витамини от група В е по-голямо, в сравнение с обикновената пшеница. Съдържанието на глутен е ниско.

На практика, лимецът събира в себе си всички хранителни вещества, необходими на човека, при това в балансирано съчетание в цялото зърно, а не само в обвивката му. Това означава, че дори при най-финото смилане хранителната стойност на продукта се запазва.

Редовната консумация на храни с културата стабилизира теглото, защото въглехидратите, които съдържа, се усвояват бавно и постепенно и не се изпитва чувство на глад.

Лимецът увеличава кръвообращението помага за поддържането на постоянни стойности на кръвното налягане.

За пореден път се убеждаваме в истинността на думите, че всичко ново е добре забравено старо и че кашите от приказките могат и трябва да бъдат част от традиционната храна на нашата трапеза.

Лимецът е по-богат на протеини, ненаситени мастни киселини, хранителни влакна в сравнение с обикновената пшеница. Съдържащите се в него специфични разтворими въглехидрати (мукополизахариди) имат способността да укрепват имунната система. Полезните вещества в продукта са с висока степен на разтворимост, затова те лесно се усвояват от организма.

Изследвания показват, че глутенът в лимеца не води до алергии в половината от случаите, при които до такива се стига вследствие употребата на обикновена пшеница.

Тази житна култура е източник на: витамини А (поддържа и подпомага сърдечно-съдовата и половата системи, извежда свободните радикали от тялото), В и Е, също на магнезий, цинк, фосфор и манган.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода11.0 мл.
Белтък15.0 гр.
Мазнини2.0 гр.
Въглехидрати70.0 гр.
Калории340 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А, В, Е; цинк, фосфор, манган, магнезий

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаХрани и ястияЛайфстайлИнтервютаИстория