Ползи и вреди от консумацията на пшенични трици
Пшеничните трици са един от трите слоя на пшеничното зърно. Те са богати на много растителни съединения, отличен източник са на фибри. Имат детоксикиращи свойства. Хранителният профил на продукта може да подобри здравето и да намали риска от някои хронични заболявания.
Какво представляват пшеничните трици?
Пшениченото зърно се състои от трици, ендосперм и зародиш. По време на процеса на смилане триците се отстраняват от външния слой на пшеничното зърно и се превръщат във вторичен продукт. Те са изключително богати на основни за нашето здраве витамини и минерали, затова не бива да се подценяват като храна. Освен това, са много засищащи, тъй като след консумация увеличават обема си.
Имат сладък, ядков вкус. Може да се използват за придаване на текстура и плътен вкус на хляба, кексчетата и други печени изделия.
Хранителна стойност на пшеничните трици
В порция от половин чаша (29 грама) трици се съдържат:
- калории - 63 грама;
- мазнини - 1,3 грама;
- наситени мазнини - 0,2 грама;
- протеин - 4,5 грама;
- въглехидрати - 18,5 грама;
- диетични фибри - 12,5 грама (99% от дневната потребност);
- тиамин - 0,15 милиграма;
- рибофлавин - 0,15 милиграма;
- ниацин - 4 милиграма;
- витамин B6 - 0,4 милиграма;
- желязо - 3,05 милиграма;
- магнезий - 177 милиграма;
- фосфор - 294 милиграма.
Пшеничните трици осигуряват и над половината от дневната потребност селен и повече от дневната нужда от манган. Освен това са нискокалорични, бедни на мазнини и холестерол. Добър източник са на растителен протеин и са богати на фибри.
Ползи от консумацията на пшенични трици
Те са идеални за консумация при спазване на хранителни режими. Освен че спомагат за бързото и трайно регулиране на телесната маса, нормализират кръвното налягане, насърчавайки кръвообращението. Богати са на желязо, цинк, фосфор, а това от своя страна е в полза на имунната система, метаболизма, костната и опорно-двигателната системи. Пшеничният продукт съдържа витамини от група B, които подпомагат функциите на мозъка и стимулират паметта.
Витамин D предпазва от евентуални сърдечни заболявания, развитието на диабет и невромускулни спазми, както и хронични болки. Благодарение на богатия хранителен състав, те са чудесна добавка за бременни жени и кърмачки.
1. Предотвратяват запек
Триците са източник на неразтворими фибри, които помагат за облекчаване или предотвратяване на запек и поддържане на редовното движение на червата. Пшеничните трици могат да намалят храносмилателните симптоми като подуване на корема и дискомфорт. Продуктът е богат източник на пребиотици - несмилаеми фибри, които действат като източник на храна за чревните бактерии, увеличавайки броя им и насърчавайки здравето на червата. Благоприятстват баланса на чревната микрофлора и стимулират обмяната на веществата. Освен това, имат и диуретични свойства.
2. Предотвратяват развитието на някои видове рак
Пшеничните трици имат важна роля за предотвратяване на някои видове рак, един от които е ракът на дебелото черво (третият най-често срещан рак в света). Множество проучвания свързват диетата с високо съдържание на фибри с намаления риск от развитие на рак на дебелото черво. Триците съдържат естествени антиоксиданти като фитохимични лигнани и фитинова киселина, които също имат важна роля в превенцията.
3. Здраво сърце
Диетите с високо съдържание на диетични фибри намаляват нивата на общия холестерол и триглицериди в кръвта. Високите нива на този вид мазнина, открити в кръвта, са свързани с по-голям риск от сърдечни заболявания. Следователно добавянето на пшенични трици към ежедневната диета може да увеличи общия прием на фибри и да предотврати развитие на заболявания на сърцето.
Вреди и противопоказания на пшеничните трици
Въпреки че пшеничните трици са храна с множество ползи за здравето, могат да имат и някои недостатъци.
1. Съдържат глутен
Глутенът е протеин, който се намира в някои зърнени храни, включително и в пшеницата. Повечето хора могат да го консумират, без да изпитват неблагоприятни странични ефекти, докато други могат да имат затруднения с усвояването му. Цьолиакията е автоимунно заболяване, при което тялото погрешно разпознава глутена като заплаха, причинявайки храносмилателни симптоми като коремна болка и диария. Освен това, може да увреди стената на червата при някои пациенти.
Хората с цьолиакия и чувствителност към глутен трябва да избягват приема на зърнени храни, съдържащи глутен, включително пшенични трици.
2. Съдържат фруктани
Фруктаните са вид олигозахарид - въглехидрат, изграден от верига от молекули на фруктоза с молекула глюкоза в края. Тази верига е несмилаема и ферментира в дебелото черво. Този процес може да доведе до газове и други неприятни странични ефекти от храносмилането като оригване, коремна болка и диария, особено при хора със синдром на раздразнените черва. Пшеницата е с високо съдържание на фруктани, затова трябва да избягвате приема на трици.
3. Съдържат фитинова киселина
Фитиновата киселина е хранително вещество, което се намира във всички растителни семена, включително в пълнозърнестите продукти. Особено концентрирана е в пшеничните трици. Тази киселина може да възпрепятства усвояването на някои минерали като цинк, магнезий, калций и желязо. Ето защо понякога я причисляват като антинутриент. Ако консумирате храни с високо съдържание на фитинова киселина, може да развиете дефицит на тези жизненоважни хранителни вещества с течение на времето.
Как да консумираме пшенични трици?
Пщеничните трици намират приложение в козметиката, фармацевтиката и кулинарията.
В кулинарията триците се използват за приготвянето на протеинови шейкове и смутита. Консумират се самостоятелно, смесени с прясно или кисело мляко, пресни или сушени плодове. От тях се приготвят здравословни палачинки и други ястия. Този универсален продукт може да бъде добавен или да замести част от брашното, за да подобри вкуса, текстурата и хранителната стойност на готовите изделия.
Пшеничните трици може да намерите в аптеките, хипермаркетите и био магазините.
От триците се приготвят различни лосиони, кремове за лице и тяло, шампоани и маски за коса. Освен това влизат в състава на хранителни добавки и други медикаменти.
Добавянето на големи количества пшенични трици към диетата може да причини храносмилателни проблеми, поради високото съдържание на фибри. Ето защо е най-добре да започнете с по-малки количества и постепенно увеличите приема, позволявайки на тялото да се адаптира. Също така не забравяйте да пиете много течности, за да усвоите адекватно фибрите.
healthline.com
Снимки: freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 13.6 гр. |
Мазнини | 8.7 гр. |
Въглехидрати | 44 гр. |
Калории | 338 кал. |
Витамини и минерали
Витамин D, витамин C, витамин B |
Други
Други полезни | желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛОГОНА ШАМПОАН С ЛАЙКА ЗА РУСИ ИЛИ ОЦВЕТЕНИ РУСИ КОСИ 250 мл.
ЛОГОНА ШАМПОАН С ЕСТЕСТВЕНА КЪНА ЗА ЧЕРВЕНИ ИЛИ ОЦВЕТЕНИ В ЧЕРВЕНО КОСИ 250 мл
ЛОГОНА ШАМПОАН С ЛЕШНИК ЗА КЕСТЕНЯВИ ИЛИ ОЦВЕТЕНИ В КЕСТЕНЯВО КОСИ 250 мл.
ЛОГОНА БАЛАНСИРАЩ ШАМПОАН - БАЛСАМ С МАТОЧИНА ЗА МАЗНА КОСА И ЧУВСТВИТЕЛЕН СКАЛП 250 мл.
ЛОГОНА ШАМПОАН С КОПРИВА ЗА ЧЕСТА УПОТРЕБА ЗА НОРМАЛНА КОСА 250 мл
ОВЕСЕНИ ТРИЦИ 750 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Полезни свойства на лимеца
- Оризовите трици пречат на образуването на съсиреци
- Пшеница, Обикновена пшеница, Зимна пшеница, Обикновена зимна пшеница, Зимна обикновена пшеница, Мека пшеница, Хлебна пшеница, Кутрулица
- Вредно ли е бялото пшенично брашно
- Елиминирайте холестерола и свободните радикали със сок от житна трева
- Пшеничен хляб
- Как Норман Борлауг спаси милиарди животи и поведе света към Зелената революция
- Дани Макдоналд победи рака на стомаха, пиейки сок от пшеница
Коментари към Ползи и вреди от консумацията на пшенични трици
Дилян Дерменджиев
От скоро консумирам на закуска 1 с. л. пшеничени трици в овесените ядки. Не съм наясно обаче,дали минералите се приемат от организма.
Здравейте! Организмът абсорбира полезните вещества (витамини и минерали) в пшеничните трици.
От скоро консумирам на закуска 1 с. л. пшеничени трици в овесените ядки. Не съм наясно обаче,дали минералите се приемат от организма.