Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Тритикале

Тритикале

Тритикале - изображение

Тритикале е житна култура, хибрид между ръж и пшеница. Устойчива е на студ, гъбични и вирусни болести, не е взискателна към плодородието на почвата, съдържа много протеин.


Състав

Високата хранителна стойност на културата се дължи на белтъка, който се отличава с голямо съдържание на аминокиселини, незаменими вещества, като лизин, валин, треонин, глицин, аргинин и други.

Големи са количествата и на фосфора, калия, медта, цинка, калция, натрия, желязото, мангана в продукта. Витамините в състава му са В, РР, Е.


Полезни свойства

Благодарение на оптималното съдържание на полезни вещества в културата, тя е подходяща за консумация от хората, които водят здравословен начин на живот, за спортуващите, полезна е за добавяне към лечебно меню, както и да се включва в храненето на деца и стари хора.

Диетичните свойства на тритикале позволяват хибридът да се употребява от тези, които се грижат за фигурата си.


Употреба в кулинарията

Тритикале намира широко приложение в сладкарството. Брашното от зърната се използва при приготвянето на торти, кексове, хляб, кифлички, рула.

 

Противопоказания

Житната култура е противопоказна за прием при индивидуална непоносимост.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: calorizator.ru
Снимка: foodandhealth.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък12,8 гр.
Мазнини2,1 гр.
Въглехидрати54,5 гр.
Калории274 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини В, РР, Е; минарали: цинк, манган, желязо, натрий, калий, калций, мед

ДРУГИ

Други полезниаминокиселини

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлИнтервютаИстория