Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
Пшеничният грис се нарича още семола или семолина. Това е едро смляно "брашно", получено от твърда пшеница. Най-вече се използва в италианската кухня за приготвянето на паста. Семолината има златист цвят, ароматът й е мек и земен. Приготвените с нея ястия са с добро качество.
Хранителен състав на пшеничния грис
Грисът е висококалоричен и се характеризира голяма хранителна стойност. Усвоява се лесно от организма.
В гриса има много тиамин, фибри, фолат, рибофлавин, магнезий и желязо.
Богатството на витамини от група B, което се съдържа в гриса, го прави важна съставка за поддържането на различни функции в тялото.
Освен това грисът е по-добрият избор за храносмилането от обикновеното брашно.
Ползи за здравето от консумацията на грис от пшеница
Фибри/хранителни влакна в гриса
Основните положителни функции на семолината се дължат на фибрите. Те са много полезни за храносмилането. Богатата на фибри диета подпомага значително отслабването. Влакната подсилват чувството на ситост и така изпитваме по-малко глад. Фибрите са и храна за добрите чревни бактерии, а здравословният баланс в чревната флора е от значение за цялостното ни здраве – и имунно, и метаболитно.
Влакната стимулират и работата на червата и тяхното движение, намалявайки по този начин често срещания проблем, наречен констипация, познат повече като запек.
Още един от плюсовете на фибрите е, че включването им в менюто намалява риска от сърдечни заболявания. При хората с най-висок прием на фибри този риск се понижава с до 24%, в сравнение с тези с най-нисък прием на фибри. Хранителните влакна помагат и за поддържането на здравословни нива на холестерола и кръвното налягане.
Грисът не съдържа целулоза, което го прави подходящ за консумация при заболявания на стомашно-чревния тракт в следоперативен период.
Пшеничният грис е добър източник на желязо
Интересно е, че грисът съдържа около 25% от дневната необходимост желязо в 100 грама, което го прави един добър източник на ценния елемент.
Желязото е от съществено значение за здравето ни, помага за пренасянето на кислород в кръвта, участва в синтеза на ДНК, подпомага имунната система. И все пак имайте предвид, че ако страдате от дефицит на елемента, е много по-добре да изберете животински източници, чрез които да си го набавите, тъй като растителните не се усвояват така добре от човека.
Как се използва семолината в кулинарията?
Грисът от пшеница е богат на глутен, което го прави подходящ за добавяне в хляб, паста и други тестени изделия. Здравата и еластична текстура на гриса го прави едно от най-добрите "брашна" на пазара.
Грис може да използвате и за панировка, ако искате хрупкава коричка, да сгъстите сос или яхния, да добавите към пудинг или зърнената си закуска, да сложите във всички видове печива, които правите.
Противопоказания
Глутенът в пшеничния грис може да предизвика алергична реакция. Той прави лигавицата на червата по-тънка, което нарушава процесите на усвояване на полезните хранителни вещества.
Ако страдате от заболяването целиакия (глутенова непоносимост), не консумирайте продукта.
healthline.com
снимка: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 14.0 мл. |
Белтък | 11.3 гр. |
Мазнини | 0.7 гр. |
Въглехидрати | 73.3 гр. |
Калории | 326 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПРАСКОВИ С ГРИС 190 г
МЛЕЧНА БИО КАША С ПШЕНИЧЕН ГРИС 6+ месеца 200 г
ХИМАЛАЯ ПОДХРАНВАЩ БАЛСАМ ЗА УСТНИ 4.5 г
ГЕВОЛ MED ОЛИО / МАЗНИНА ЗА НОКТИ И КОЖИЧКИ 50 мл GEM203
УЕЛБЕТ X ФОРМУЛА МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА ДИАБЕТИЦИ таблетки * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС
БИОТОНА БИО ФИТО ДЕТОКС 200 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Ползи и вреди от консумацията на пшенични трици
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Ябълков сладкиш с грис
- Полезни свойства на лимеца
- Пшеница, Обикновена пшеница, Зимна пшеница, Обикновена зимна пшеница, Зимна обикновена пшеница, Мека пшеница, Хлебна пшеница, Кутрулица
- Вредно ли е бялото пшенично брашно
- Портокалово реване с грис
- Тиквен сладкиш с грис и ябълки
- Елиминирайте холестерола и свободните радикали със сок от житна трева
Коментари към Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето