Хляб от лимец със закваска и ленено семе
Необходими продукти
За закваската:
5 грама пшеничен квас с влажност 100%
27 грама брашно от лимец
30 милилитра вода
25 грама ленено семе
75 милилитра вода
За тестото:
85 грама брашно от лимец
125 грама пшенично брашно
10 грама мед
4 - 5 грама сол
85 милилитра вода
накиснатото ленено семе
закваската
Начин на приготвяне:
Смесете всички продукти за закваската и оставете сместа за 8 - 12 часа, за да ферментира (времето зависи от температурата в стаята, но тя не трябва да бъде по-ниска от 25 градуса). Готовата закваска е покрита с мехурчета, тя става "жива" (най-добре е да се приготви през нощта).
Накиснете лененото семе във водата и оставете също за 1 нощ. В случай че забравите, на сутринта може да го сложите в топла вода, защото в нея по-бързо набъбва.
Смесете всички продукти за тестото и месете, докато то започне да се отделя от стените на съда и от него може да се оформи топка. На края добавете накиснатото ленено семе. Оформете тестото на топка и го сложете във форма, подмазана с олио, около 2 - 2,5 часа. След 40 минути разстелете тестото по работната повърхност, сгънете краищата към вътрешността, прищипете ги и върнете обратно в купата. След още 40 минути повторете процедурата.
След като ферментира, сложете го върху дъска и махнете мехурчетата, внимавайки да не спадне. Придайте желаната форма и поставете в подходящ съд, покрийте с кърпа и сложете в плик или пакет.
Загрейте фурната до 230 градуса. Направете разрези с остър нож по повърхността на тестото и го сложете да се пече в подходящ съд, посипан с брашно (поставете го с дървена шпатула, посипана с брашно) или върху каменна плоча за фурна, ако разполагате с такава. Ако печката ви има функция за печене с пара, използвайте я, като имате предвид, че парата е изключително важна през първите 5 - 7 минути от печенето.
Хлябът се приготвя в продължение на 25 минути, докато се зачерви. Преценете дали има нужда от още 5 минутки печене.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
ЗАКВАСКА БОЛГАРИ саше * 7 СЕЛУР ФАРМА
САПУН БИОХЕРБА С ЛИМЕЦ 60 гр.
ФЛЕЙКС ОТ ЛИМЕЦ 250 г ЗЕМЕЛА
ЛИМЕЦ ЕДНОЗЪРНЕСТ 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
АЛВЕО СИЛ капсули * 20 ТИЙМПРО
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ленено семе - как се приема и за какво е полезно
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Как да приемаме ленено семе против запек – рецепти и начин на действие
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Ленено семе – ползи и вреди за здравето
- Лигнани - фитоестрогени с невероятни ползи за здравето
Коментари към Хляб от лимец със закваска и ленено семе