Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Полезни свойства на селена и хранителни източници

Полезни свойства на селена и хранителни източници

от 23 окт 2013г., обновено на 01 фев 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Полезни свойства на селена и хранителни източници - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Селенът е основен минерал, който влиза в състава на повечето хормони и в над 200 от най-важните ензими в човешкия организъм. Освен това, глутатион пероксидазата - най-мощният антиоксидант, който предпазва клетките ни от увреждане, причинено от свободните радикали и токсичните вещества - не функционира без селен. Необходим е в много малки количества, но има основна роля във важни процеси в тялото ни, включително метаболизма на щитовидната жлеза.

Ползи на селена

1. Действа като мощен антиоксидант

Антиоксидантите са съединения в храните, които предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали (това са нормални странични продукти от процеси като обмяната на веществата, които се образуват в тялото ни ежедневно). Те се смятат за вредни, но всъщност са от съществено значение за здравето на човек, тъй като изпълняват важни функции - предпазват от болести. Пушенето, пиенето на алкохол и стресът могат да причинят излишък на свободни радикали, който да доведе до оксидативен стрес, свързан с хронични заболявания като сърдечни болести, Алцхаймер и рак, както и преждевременно стареене и риск от инсулт.

Селенът е силен антиоксидант, който помага за намаляването на оксидативния стрес като пречиства и неутрализира свободните радикали от клетките. По този начин ги предпазва от увреждания. Освен това извежда от организма солите на тежките метали и синтетичните лекарства. Подпомага клетъчното възпроизвеждане и възстановява тъканната структура на клетъчно ниво.

2. Може да намали риска от някои видове рак

Това се дължи на способността на селена да намалява увреждането на ДНК, както и това, причинено от оксидативния стрес. Минералът стимулира имунната система, открива раковите клетки и се бори с тях, като ги унищожава. Проучвания установяват, че високите нива на селен в кръвта са свързани с по-нисък риск от някои видове рак - на гърдата, белия дроб, дебелото черво и простатата. Този ефект е свързан само със селен, получен чрез храни, а не от добавки.

3. Предпазва от сърдечни заболявания

Ниските нива на селен са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания, а диета богата на минерала помага за поддържането на сърцето здраво. Може да понижи и маркерите на възпаление в тялото - също важен рисков фактор. Предотвратява развитието и на онкологични заболявания, инфекции и алергии.

Проучвания установяват, че приемането на селен под формата на добавка намалява нивата на възпалителния маркер C-реактивен протеин. Освен това повишава нивата на мощния антиоксидант - глутатион пероксидаза. Това доказва, че селенът може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, намалявайки възпалението и оксидативния стрес. За целта включете богати на минерала храни в диетата си.

4. Предотвратява умствения спад

Счита се, че оксидативният стрес участва както в появата, така и в прогресията на неврологични заболявания като Паркинсон, множествена склероза и Алцхаймер. Проучвания установяват, че пациенти с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на селен в кръвта. Освен това е доказано, че антиоксидантите, както в храните, така и в добавките могат да подобрят паметта при хора с болест на Алцхаймер.

Добавянето на един бразилски орех на ден подобрява говора и други умствени функции при пациенти с леко когнитивно увреждане. Средиземноморската диета, която е богата на храни с високо съдържание на селен, като морски дарове и ядки, е свързана с по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

5. За здрава щитовидна жлеза

В тъканите на щитовидната жлеза се съдържат по-големи количества селен от всеки друг орган в човешкото тяло, което прави минерала особено важен за правилното й функциониране. Жлезата регулира метаболизма и контролира растежа и развитието на човек. Селенът я предпазва от окислително увреждане и има съществена роля в производството на хормоните й. Недостигът му е свързан със заболявания като тиреоидит на Хашимото, вид хипотиреоидизъм, при който имунната система атакува щитовидната жлеза.

Проучване установява, че ниските серумни нива на минерала са свързани с повишен риск от автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм. Приемането на добавки селен могат да са полезни при хора с Хашимото.

6. Повишава имунната система

Имунната система поддържа тялото здраво, като идентифицира и се бори с потенциални заплахи - бактерии, вируси и паразити. Селенът има важна роля като антиоксидант, който повишава имунитета, намалявайки оксидативния стрес. Дефицитът му уврежда функциите на имунните клетки и може да доведе до по-бавен имунен отговор.

Добавките селен могат да помогнат за укрепване на имунната система при хора с грип, туберкулоза и хепатит C.

7. Намалява симптомите на астма

Астмата е хронично заболяване, което засяга дихателните пътища, които пренасят въздух в и извън белите дробове. Тези пътища се възпаляват и започват да се стесняват, причинявайки симптоми като хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица. Астмата е свързана с повишени нива на оксидативен стрес и възпаление в организма. Поради способността на селена да предотвратява развитието на възпалителни процеси, някои изследвания предполагат, че този минерал може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с хроничното заболяване.

Изследвания показват, че хората с астма имат по-ниски нива на селен в кръвта. Приемането на добавки, съдържащи минерала също могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Храни, богати на селен

Богати на селен храни са стридите, бразилския орех, яйцата, рибата и други.

  • 85 грама стриди - 238% от дневната потребност (ДП);
  • 5 грама бразилски орех - 174% от ДП;
  • 159 грама риба камбала - 171% от ДП;
  • 85 грама жълтопереста риба тон - 167% от ДП;
  • 100 грама яйца - 56% от ДП;
  • 48 грама сардини - 46% от ДП;
  • 28 грама слънчогледови семена - 27% от ДП;
  • 84 грама пилешки гърди - 12% от ДП;
  • 97 грама гъби шийтаке - 10% от ДП.

Други продукти, в които се съдържа са: пшенични трици, соя, кафяв ориз, черен дроб, чесън, морска риба, свинска сланина, бели гъби, шамфъстък, домати, бирена мая.

Количеството селен в растителните храни варива в зависимост от съдържанието на минерала в почвата, в която са отгледани.

Концентрацията на селен в бразилските орехи варира значително в зависимост от региона. Докато един бразилски орех от един регион осигурява до 288% от препоръчителния дневен прием, други осигуряват само 11%. Затова е важно да се спазва балансирана и разнообразна диета, която да включва повече от един добър източник на този важен елемент.

Опасности от прекомерен прием на селен

Въпреки че селенът е необходим, за да сме здрави, консумацията на твърде големи количества от него може да бъде токсична и дори фатална. Селеновата интоксикация е много рядка, но все пак не трябва да се надвишава допустимата горна граница от 400 микрограма на ден и да се приемат количества близки до препоръчителните 55 микрограма за деня.

Консумирането на прекомерни количества бразилски орех може да доведе до токсичност, предизвикана от високото съдържание на селен в ядките. Вероятността от селенова интоксикация е много по-голяма при прием на добавки, отколкото от ядене на храни, съдържащи минерала.

Признаци на предозиране със селен:

  • косопад;
  • виене на свят;
  • гадене;
  • повръщане;
  • зачервяване на лицето;
  • треперене;
  • дъх на чесън от устата;
  • нарушено емоционално състояние;
  • болки в мускулите.

В тежки случаи острата селенова интоксикация може да доведе до сериозни чревни и неврологични симптоми, инфаркт, бъбречна недостатъчност и смърт.

Последици при недостиг на селен:

  • сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, кардиомиопатия, стенокардия, инфаркт на миокарда);
  • захарен диабет, алергия, бронхиална астма;
  • понижаване на имунитета (чести простудни и вирусни заболявания, онкология);
  • по време на бременност: аномалии на плода, риск от спонтанен аборт;
  • кожни заболявания: дерматит, екзема, възпалителни процеси;
  • поражения на съединителната тъкан: ревматични заболявания, артрити.

Причини за дефицит на селен в организма:

Този елемент не се произвежда самостоятелно в организма и трябва да се набавя чрез храната. Недостатъчното му количество може да се дължи на това, че след термична обработка на продуктите, те губят около 50% от него. Причина може да бъде и лошото усвояване на микроелемента от организма, по-добре се абсорбира в кисела среда, затова се препоръчва да се приема заедно с витамин С.

Други причини за недостиг на селен: злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, небалансирано хранене (голямо количество въглехидрати при недостиг на протеини), дисбактериоза и заболявания на стомашно-чревния тракт (нарушава се абсорбацията на селен).

Източник:

healthline.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Сярата в храните и как влияе върху организма Сярата в храните и как влияе върху организма
  • Хлор - въздействие върху организма и хранителни източници Хлор - въздействие върху организма и хранителни източници
  • За какво е полезен манганът и кога става вреден за здравето За какво е полезен манганът и кога става вреден за здравето
  • Кобалт - влияние върху организма и хранителни източници Кобалт - влияние върху организма и хранителни източници
4.0/5 7 оценки

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

ЦЕНТРУМ A - Z МЪЖЕ таблетки * 30
24.80лв.

ЦЕНТРУМ A - Z МЪЖЕ таблетки * 30

ФИТО КОСМЕТИК БАЛСАМ ЗА КОСА С КАМЧАТСКА ВУЛКАНИЧНА ЧЕРНА ГЛИНА 270 мл
5.80лв.

ФИТО КОСМЕТИК БАЛСАМ ЗА КОСА С КАМЧАТСКА ВУЛКАНИЧНА ЧЕРНА ГЛИНА 270 мл

СОЛИ ЗА ВАНА АДДА С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛ 400 гр.
2.40лв.

СОЛИ ЗА ВАНА АДДА С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛ 400 гр.

СОЛИ ЗА ВАНА АДДА С АРОМАТ НА БОР 400 г
2.40лв.

СОЛИ ЗА ВАНА АДДА С АРОМАТ НА БОР 400 г

СОЛИ ЗА ВАНА АДДА С АРОМАТ НА МЕНТА 400 г
2.40лв.

СОЛИ ЗА ВАНА АДДА С АРОМАТ НА МЕНТА 400 г

БИО НАТУРАЛ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МЕД И МЛЯКО 250 МЛ.
3.60лв.

БИО НАТУРАЛ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО С МЕД И МЛЯКО 250 МЛ.

Коментари към Полезни свойства на селена и хранителни източници

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Полезни свойства на селена и хранителни източници
    www.framar.bg 
    на 09 March 2021 в 11:29
    Коментирайте "Полезни свойства на селена и хранителни източници"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Минерали и микроелементи
  • Полезни свойства на селен
  • Добавки в помощ на щитовидната жлеза
  • Йоден недостиг и природни източници на йод
  • Използването на селен в спорта
  • Сярата в храните и как влияе върху организма
  • Селен и цинк - каква е ролята им за здравето и борбата с инфекции
  • Хлор - въздействие върху организма и хранителни източници
  • За какво е полезен манганът и кога става вреден за здравето
  • Лечение с помощта на минерали
  • Кобалт - влияние върху организма и хранителни източници

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Хранителни алергии - мнения и въпроси

преди 775 дни, 15 часа и 30 мин.

Лечение с билки и хранителни добавки - мнения и въпроси

преди 775 дни, 17 часа и 36 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 2 дни, 23 часа и 59 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 9 дни, 10 часа и 39 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 11 дни, 22 часа и 15 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 18 дни, 23 часа и 54 мин.
Всички

АНКЕТА

Вярвате ли, че изборите могат да променят нещо в България

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах