E221 - Натриев сулфит (Sodium sulphite)
Характеристика:
Е 221 е консервант. Антиоксидант е, има избелващ ефект, използва се като стабилизатор на цвета. Представлява бял или розов прах с лек мирис и охлаждащ солен вкус. Концентратът лесно се окислява във въздуха, разтваря се добре във вода, по-малко в алкохол и изобщо не се разтваря в масла и мазнини.
Натриевият сулфит се получава чрез взаимодействието на разтвор на натриев карбонат със серен диоксид. Е 221 е страничен продукт от производството на фенол от бензен сулфонова киселина. Допустимата дневна доза е 0,7 мг на килограм телесно тегло.
Употреба:
Добавката се използва в качеството на възстановител, избелващо, консервант, охладител, антиоксидант при производството на редица продукти: сушени, консервирани и замразени плодове и зеленчуци, желиращи плодови екстракти, течен пектин, картофени и гъбени продукти, мармалади, конфитюри, сладка с ниско съдържание на или без захар и други подобни продукти, безалкохолни напитки, бира, желатин, бонбони и сладкарски изделия с голямо количество захар, главоноги, подправки на основата на лимонов сок, солена и сушена риба, колбаси. Е 221 намира добро приложение във винопроизводството: помага за свързването на ацеталдехида, което стабилизира цвета; допринася за получаването на нужния окисляващ и възстановителен потенциал, което повишава устойчивостта на виното на микробиологично ниво; предотвратява различни бактериални изменения във виното.
Въздействие върху човека:
Консервантът Е 221 не е опасен за човешкия организъм, но може да предизвика стомашно разтройство. Освен това, съществува риск от появата на астматични пристъпи, разрушава витамини В1 и Е. Не се препоръчва употребата му от деца.
Коментари към E221 - Натриев сулфит (Sodium sulphite)