E474 - Захароглицериди (Sucroglycerides)
Характеристика
Захароглицеридите са стабилизатори, запазващи вискозитета и подобряващи консистенцията на хранителните продукти. Използват се в качеството си на емулгатори, като средства за обработка на брашното и за направата на покрития на хранителните продукти. В някои страни добавката не е разрешена за употреба. Представлява полутвърда маса или бял прах, без силно изразен мирис. В състава й влизат хранителни елементи като захар, мазнина или мастни киселини, но сложността на получаването им не позволява естерите да се приемат за идеални емулгиращи агенти. Е 474 се разтваря трудно във вода, обработката й изисква задължително разтваряне в алкохол или гликол.
Употреба
Захароглицеридите се отнасят към емулгаторите за системата масло-вода. За разлика от моно- и триестерите, неразтворими в мазнини и във вода, работят отлично в състава на подобрители за тестени изделия.
Добавката намира широко приложение в производството на:
- заместители на сметани, млечни напитки, сладоледи, плодови пълнежи;
- десерти, сладкарски изделия, мусове, кремове;
- диетични продукти;
- тестени изделия;
- прахове за приготвяне на напитки и сосове;
- за повърхностна обработка на плодове.
Въздействие върху човека
Няма определена максимално допустима дневна доза за Е 474. Добавката се разгражда в човешкия организъм с помощта на ензимите на захар и мастни киселини. Приема се за условно вредна, в някои страни не е разрешена за употреба.
Хората с нарушена обмяна на веществата, следва да избягват консумацията на продукти със съдържание на веществото. То е забранено за добавяне в храна за деца.
Коментари към E474 - Захароглицериди (Sucroglycerides)