Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E479(b) - Термично окислено соево масло с моно- и диглицериди на мастни киселини

E479(b) - Термично окислено соево масло с моно- и диглицериди на мастни киселини (Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids)

E479(b) - Термично окислено соево масло с моно- и диглицериди на мастни киселини (Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids) - изображение

Характеристика:

Термично окислените масла са стабилизатори, които запазват вискозитета и подобряват консистенцията на хранителните продукти. Добавката има структура на мазна или подобна на восък субстанция с жълт или кафяв цвят. При наличие на моноглицериди или глицерол по време на окислението се получава необходимото термично окислено масло. Възможни примеси: хидрокси киселина, водороден прекис, сулфити.

Употреба:

Термично окислените масла се използват за предотвратяване на разпенването и кристализирането на мазнини и масла. Е 479 намира приложение в качеството си на емулгатор за производството на емулсии, маргарини, хранителни восъци.

Добавката влиза в състава на:

- фритюрна мазнина;

- маргарини;

- масла и мазнини с продължителен срок на годност.

Получените от глицерол изкуствени мазнини могат да послужат като алтернатива на мазнините с животински произход. Добавката се приема за смес от вещества, които имат идентичен строеж с естествените мазнини. Често тя влиза в състава на крекери, бисквити и сухари.

В колбасарството Е 479 се употребява за предотвратяване на окислението и за разделяне на каймата и мазнината. Използва се за стабилизиране на суровини под формата на прах за производството на десерти, сосове, сладоледи и сухи сметани.

Въздействие върху човека:

Допустимата дневна доза от добавката е не повече от 15 мг. В някои страни е забранена за употреба в хранително-вкусовата промишленост. Термично окислените масла не са алергени. Не се добавят в бебешка храна. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да бъдат внимателни при консумацията на продукти със съдържание на веществото.

1.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноНовиниСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлСъставкиСпортПатологияЛеченияИсторияХрани и ястияРецептиХранене при...АнкетиБотаникаСнимкиДиетиПроизводители