Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E477 - Пропилен гликол естери на мастни киселини

E477 - Пропилен гликол естери на мастни киселини (Propylene glycol esters of fatty acids)

E477 - Пропилен гликол естери на мастни киселини (Propylene glycol esters of fatty acids) - изображение

Характеристика:

Добавката се използва за запазване на вискозитета и подобряване на консистенцията на хранителните продукти. Тя се отнася към веществата, които се приемат за безвредни за човешкия организъм и е разрешена за употреба в хранително-вкусовата промишленост. Представлява прозрачна течност или пластинки с бял цвят. Получава се чрез естерификация на пропилен гликол на мастни киселини с последваща дестилация на веществото, с цел да се обогати с мономери. Допустими примеси: сложни естери на пропилен гликол.

Употреба:

Е 477 намира широко приложение при производството на:

- емулгирани мазнини и други средства, използвани при направата на печива;

- маргарини, майонези, течни смеси за сладоледи и мастни емулсии;

- готови подправки и ястия, пикантни сосове;

- мазнини за готвене, масла, антиразпенващи средства, мазнини за пържене;

- ароматизатори и основи за напитки;

- дъвки и бонбони;

- биологично активни добавки към храната;

- козметични средства, кремове, лосиони, гелове;

- твърди мазнини (в качеството си на регулатор на кристалообразуването).

Въздействие върху човека:

Допустимата дневна доза за употребата от добавката е 25 мг.

Добавката пропандиол не е разрешена за използване в хранително-вкусовата промишленост. Дадените естери, с помощта на фермента липаза, се разграждат в организма, а свободните пропандиолови вещества се отделят чрез бъбреците.

С внимание към продукти със съдържание на Е 477 трябва да се отнасят хората, които имат стомашно-чревни заболявания. Добавката е разрешена за употреба в някои страни от ЕС, но съществува информация, че прекомерният й прием може да доведе до увеличаване на черния дроб и бъбреците, също до нарушаване на обменните процеси в организма. 

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиНовиниАлт. медицинаСъставкиСпортПатологияЛеченияИсторияХранене при...Анкети