Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E405 - Пропилен гликол алгинат

E405 - Пропилен гликол алгинат (Propylene glycol alginate)

E405 - Пропилен гликол алгинат (Propylene glycol alginate) - изображение

Характеристика:

Добавката е стабилизатор, който се използва за осигуряване на необходимите консистенция и вискозитет на продукта, запазва състоянието на течностите, предотвратявайки утаяване. Мътните частици в течностите могат да бъдат малки части от меката част на плодовете, етерични масла и подобни на тях вещества. Е 405 съществено увеличава вискозитета на течностите, затруднявайки помътняването.

Употреба:

Пропилен гликол алгинатът се използва при производството на ароматизирани напитки, способна е да увеличи плътността на маслените частици на етеричните масла, които се употребяват като ароматизатори. Етеричните масла не се утаяват на дъното, а се издигат на повърхността, което може да доведе до образуването на мазни петна. Повишената плътност на напитката, благодарение на емулгаторите, препятства разпадането на течността.

За стабилизиране на напитки като шоколадово мляко се използват сгъстители, защото частиците на какаото могат да се утаяват. Алгинатите намират приложение точно за стабилизиране на какаосъдържащи напитки.

Въздействие върху организма:

Допустимото дневно количество е не повече от 1 г/кг. Употребата на пропилен гликол алгинат е разрешено само в комбинация с други подобни алгинати. Тези вещества намират приложение във фармакологията. Е 405 помага за освобождаването на организма от тежки метали като олово и живак. Основните полезни свойства на морската ламинария се обясняват именно с наличието на алгинова киселина в състава й. Предвид това, че организмът на хората със стомашни заболявания не може да абсорбира алгинатите, те трябва да бъдат внимателни, употребявайки продукти, съдържащи добавката.

Хранителната добавка помага за образуването на неразтворими железни и калиеви соли, което води до намаляване на усвояването на калиевия алгинат. Получената от алгинатите киселина не се абсорбира от човека, но е в състояние да се разпадне леко в условията на стомашната микрофлора.

Веществото не е алерген.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниСоциални грижиАлт. медицинаСпортЛеченияХранене при...