E400 - Алгинова киселина (Alginic acid)
Характеристика
Алгиновата киселина е стабилизатор, запазващ консистенцията и увеличаващ вискозитета на продукта. Има структура на лепкаво вещество, което се извлича от по-големите водорасли ламинария и фукуси. Ламинарията съдържа около 30% алгинова киселина. Е 400 не се разтваря нито във вода, нито в повечето разтворители. Употребата на киселината в качеството й на сгъстител се обяснява със свойството й да абсорбира вода.
Добавката е полимерна верига, която се състои от мономери в различни пропорции и зависи от вида на водораслите, от които е извлечена киселината. Трябва да се знае, че алгиновата киселина не се преработва от човешкия организъм.
Употреба
Веществото се използва в производството на мармалади, желирани продукти и сладка. Също:
- за осигуряване на гланца при печатни продукти;
- за залепване на хартия;
- в производството на мастило за принтери;
- в направата на козметични средства;
- в производството на инсектициди;
- във фармакологията в състава на лекарства;
- в качеството си на стабилизатор при сладоледи и млечни коктейли;
Въздействие върху човека
Алгиновата киселина се съдържа в морската ламинария. Полезните свойства на морското зеле се дължат именно на наличието на Е 400. Киселината има способността да извежда радионуклиди и различни тежки метали от организма.
Въпреки полезните свойства на добавката, хората със заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да бъдат внимателни с употребата й, защото алгиновата киселина не се абсорбира от организма. Въпреки това, тя се приема за полезна за човека.
Е 400 не притежава алергенни свойства, не дразни кожата и лигавиците. В някои страни е разрешена за добавяне в детски и лечебни храни.
Коментари към E400 - Алгинова киселина (Alginic acid)