E401 - Натриев алгинат (Sodium alginate)
Натриевият алгинат (хранителна добавка Е401) е натриева сол на алгиновата киселина, естествен полизахарид. В зависимост от степента на пречистване цветът му може да бъде бял, кремав или светлокафяв. Веществото се разтваря във вода бавно, но напълно, то задържа влагата, има стабилизиращо действие и като цяло е желиращ агент. Получава се от червени и кафяви водорасли.
Знаете ли, че при разтваряне натриевият алгинат може да абсорбира вода 300 пъти повече от собственото си тегло? |
Ефективност и безопасност
Натриевият алгинат е изолиран като чисто химично съединение още в края на 19 век от английския фармацевт Е. Станфорд.
Лечебните свойства на алгиновата киселина са известни от 70-те години на 20 век, когато се търси ефективно и безопасно съединение, което да свързва и извежда солите на тежките метали и радионуклидите. Материал за изследване е взет от кафяви водорасли (фукус и ламинария), които са богати на алгинова киселина и нейни производни. Изследванията, които се провеждат едновременно в повече от 10 страни, показват висока ефективност на алгинатите в борбата с радиацията. Много от лечебните свойства на морското зеле (ламинария) се обясняват именно с наличието на алгинова киселина в състава му.
Редица изследвания, проведени през 40-70-те години на XX век, потвърждават безопасността на натриевия алгинат за човешкия организъм и дават възможност веществото да се използва в качеството на хранителна добавка (Е 401). В повечето страни по света тя е призната за безопасна и е разрешена за употреба в хранително-вкусовата промишленост.
Допустима дневна доза
През 2017 година Европейският орган по безопасност на храните (European Food Safety Authority, EFSA) публикува резултати от Повторна оценка на алгиновата киселина и нейните натриеви, калиеви, амониеви и калциеви соли (E 400–E 404) като хранителни добавки, според които няма нужда от определяне на допустима дневна доза за алгинова киселина и нейните соли (E 400, E 401, E 402, E 403 и E 404), тъй като се считат за безопасни при възрастни.
Но на базата на данните от проучването не може да се даде адекватна оценка за безопасността на алгиновата киселина и нейните соли при бебета и малки деца. В тази връзка се препоръчва провеждането на допълнителни изследвания, които да гарантират, че използването на тези добавки в храни за бебета и малки деца не крие риск за тяхното здраве.
Приложение
Натриев алгинат се използва в хранително-вкусовата промишленост, медицината, фармацевтиката и козметиката.
В хранителната индустрия
Добавката Е 401 се добавя в храните в качеството си на сгъстител и стабилизатор. Използва се основно заради способността да образува гелове. Широко употребявана е:
- като желиращ агент, сгъстител и стабилизатор при производството на бонбони, желета, мармалади, различни десерти, топени сирена, някои сосове, зеленчукови, месни и гъбени консерви, млечни и тестени изделия, сладолед.
- за избистряне на сокове и за помътняване на безалкохолни напитки;
- при производството на детски храни.
В медицината
Солите на алгиновата киселина са добри ентерособренти, които свързват и извеждат радионуклидите и тежките метали от организма, ускоряват процеса на зарастване на рани, понижават нивото на холестерола в кръвта. Натриевият алгинат намира приложение в медицината:
- във връзка със способността на веществото да извежда от организма тежките метали (живак, олово);
- като антиацид (средство за неутрализиране на стомашни киселини);
- при лечението на редица заболявания на стомашно-чревния тракт, дизентерия, салмонелоза и други;
- в лечение на изгаряния, трофични язви и рани от залежаване;
- в състава на средства за отслабване и много биологично активни добавки.
Във фармацевтичната промишленост
Веществото се характеризира с противовъзпалителни свойства, подпомага зарастването на рани, допринася за подобряване състава на кръвта, има хемостатично действие (кръвоспиращо). Във фармацевтиката се употребява при производството на:
- таблетки и капсули;
- супозитории (свещички);
- мехлеми и мази.
В козметиката
В козметичната индустрия натриев алгинат се използва:
- като стабилизатор при приготвянето на кремове и лосиони;
- като среда за производство на мехлеми, червила, рол-он дезодоранти, шампоани, козметични маски и други.
Коментари към E401 - Натриев алгинат (Sodium alginate)
Ивайло Димитров
МДД според Вас 20г/кг според други сигурни източници 50мг/кг
Здравейте,
Благодарим Ви за сигнала! Ще направим справка и ще актуализираме информацията.
МДД според Вас 20г/кг според други сигурни източници 50мг/кг