E403 - Амониев алгинат (Ammonium alginate)

Характеристика
Амониевият алгинат е стабилизатор, който се използва за запазване консистенцията на продукта и е в състояние да увеличава вискозитета му. Е 403 представлява гранули или прах със слаб мирис на амоняк. В естествен вид влиза в състава на алгиновата киселина. Отделя се от морските водорасли като ламинария, посредством обработката им с амонячен разтвор. В получената субстанция може да има примеси (допустимо количество) на морска вода и водорасли.
Употреба
Хранителната добавка Е 403 се използва като сгъстител, желиращ агент; намира приложение в производството на разтворими капсули и като овлажнител.
Амониевият алгинат може да се срещне в: различни десерти, топени сирена, домашно приготвени сирена, някои сосове, зеленчукови, месни и гъбени консерви, хлебни изделия, сладолед.
Въздействие върху човека
Допустимата дневна доза от добавката е не повече от 10г/кг. Употребата на амониевия алгинат е разрешена само в комбинация с други подобни алгинати. Те се използват във фармакологията в приготвянето на антиациди.
Е 403 е в състояние да извежда от организма тежки метали като живак и олово. Основните и полезни свойства на морската ламинария се обясняват именно с наличието на алгинова киселина в състава й.
Предвид невъзможността на алгинатите да се усвояват от хора със стомашни заболявания, същите трябва да бъдат внимателни при употребата на продукти със съдържание на веществото.
В човешкия организъм, образуващата се киселина от алгинатите не се абсорбира, но може да се разпада малко в съществуващата чревна микрофлора.
Амониевият алгинат не е алерген, при директен контакт с кожата не предизвиква дразнене.
Коментари към E403 - Амониев алгинат (Ammonium alginate)