Ламинария (ядливи морски водорасли) – ползи за организма и противопоказания
Ламинария са род водорасли, познати още като морско зеле, които растат по морското дъно. Най-често се срещат около скалисти брегове, а размерите и цветовете им варират, като нюансите могат да бъдат от зелени до тъмночервени и кафяви. Тези морски растения са ядливи и спокойно могат да се добавят към хранителния ни режим. Освен това те притежават редица полезни за човешкия организъм свойства и са широко разпространени в кулинарията. В азиатските страни ги използват като основна съставка при приготвянето на салати, супи, смутита и дори суши.
Състав и полезни свойства на ядливите морски водорасли
Морското зеле е богат източник на Омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които успешно неутрализират натрупването на свободни радикали в организма. В растението се съдържат още фибри, протеини, желязо, манган, цинк, мед, йод, бром, витамини B1 и B2, K.
Една супена лъжица от водораслите на прах съдържа:
- 20 калории;
- 1,7 грама въглехидрати;
- 4 грама протеин;
- 0,5 грама мазнини;
- 0,3 грама фибри;
- 11% витамин B1;
- 15% витамин B2;
- 11% желязо;
- 7% манган;
- 21% мед.
Забележителният състав на морското зеле определя и здравните ползи от консумацията на продукта за човешкия организъм.
Ламинарията подобрява състоянието на хора с диабет и чревни проблеми
Приемът на ядливи водорасли регулира нивата на кръвна захар и инсулин на страдащите от диабет, което се дължи на високото съдържание на фибри в растението. Проучване, проведено през 2018 година, показва, че съединенията, открити в един от видовете водорасли, са способни напълно да премахнат маркерите на диабет тип 2. Също така благодарение на високото си съдържание на соли на алгинова киселина, която увеличава пластичността на червата, ламинарията предпазва от стомашни заболявания и неразположения.
Морското зеле подпомага отслабването
Освен че регулират нивата на кръвната захар, фибрите, съдържащи се в морското зеле, засищат за дълго време, защото забавят преждевременното изпразване на стомаха. Съответно, се нуждаем от по-малко храна и отслабваме.
Ядливите водорасли значително понижават риска от сърдечни заболявания
Друг начин, по който растението помага на организма, е чрез понижаване на нивата на холестерол в кръвта. В натовареното ни ежедневие, съпроводено от напрежение и нездравословно хранене, рискът от заболявания на сърцето е значителен. В световен мащаб над 30% от смъртните случаи се дължат именно на тях. Чрез полизахаридите, които отделят, водораслите намаляват риска от образуване на тромби в кръвта и по този начин спомагат за добро здраве.
>>> Водорасли Уакаме – състав и полезни свойства
Ламинарията регулира бързо нивата на стрес
Тъй като съдържа бром, морското зеле помага за бързото преодоляване на стреса, а това е от изключително значение в напрегнатото ни съвремие.
Има ли странични ефекти от приема на водорасли
Въпреки полезните си свойства, морското зеле може да повлияе и неблагоприятно върху организма. Прекаляването с приема му би могло да доведе до пренасищане на тялото с вещества, а оттам да последва влошаване на здравословното състояние.
Риск за щитовидната жлеза
Предозирането с йод, който е една от съставките на ламинарията, възпрепятства правилното функциониране на щитовидната жлеза и може да бъде причина за развитие на хипертиреоидизъм (състояние на повишена функция на жлезата). Прекаляване с количествата от ядливото водорасло може да предизвика дисбаланс на хормонално ниво.
Съдържание на метали
Морските растения виреят във води, често замърсени с различни метали (арсен, олово, кадмий), вследствие на корабоплавателната дейност. За да не попаднат в организма ни, е добре да си набавяме водорасли от специализирани магазини за органична храна, където растенията са обработени в чист вид и готови за прием.
Как да включим морско зеле в храненето си
В кулинарията морското зеле има широко предназначение. Би могло да се добави към почти всички храни. Даваме ви няколко интересни идеи как да го имплементирате във вашите рецепти и да експериментирате у дома.
Морско зеле като подправка
Все по-често срещана практика в ресторантите е поръсването на различни ястия с изсушено и стрито морско зеле. То добавя приятен завършек на порцията храна и не е натрапчиво. Използва се като подправка за паста, зеленчуци, салати.
Водорасли в сок или супа
Ако сте любители на витаминозните пасирани сокове смути, може да прибавите към енергийната си бомба няколко стръка пресни или сушени водорасли. Същото можете да направите и със зеленчуковата си крем супа. Ламинарията не само ще обогати вкуса, но и ще ви зареди с енергия и витамини, за да се чувствате бодри и сити дълго време.
>>> Спирулина – хранителен състав и здравни ползи
Чипс от келп (ламинария)
Келпът е вид водорасли от рода Ламинария. Печен е приятна алтернатива на вредния картофен чипс. Нужно е само да запечете във фурна няколко листа водорасли за 3-4 минути и вече имате здравословен зелен чипс. В специализираните веган магазини той се продава и пакетиран.
Добавка към паста
Многобройни и различни са рецептите за приготвяне на паста. На пазара се предлага дори и оцветена такава, към която са прибавени билки или подправки. В домашни условия можете да си направите зелена паста с помощта на водораслите. Тънки лентички от тях се добавят към спагетите по време на варенето. След това се сервират заедно, гарнирани със сос по избор, като в него също може да се сложи от морското растение.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НОВА КОЗМЕТИКС СЕРУМ ЗА ПРОБЛЕМНА КОЖА 30 мл
РИОР АКНЕСТОП ПОЧИСТВАЩА ДВУФАЗНА ПЯНА С МОРСКИ ВОДОРАСЛИ 150 мл
БАРБЕЛ ДРЕКСЕЛ ЙОД НАТУРАЛ таблетки * 108
ФИТОМЕР РАСТИТЕЛЕН ЕНЗИМЕН ПИЛИНГ 50 мл
МАТИСЪН РОЯЛ КОМБУ (КАФЯВИ ВОДОРАСЛИ ЛАМИНАРИЯ) капсули * 60 MT1442
ФИТОМЕР ПОЧИСТВАЩ МЕК КРЕМ 150 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Алготерапия - лечебните свойства на водораслите
- Уакаме (водорасли) – здравни ползи и противопоказания
- Салата от морско зеле с царевица, рулца от раци и майонеза
- Салата от морско зеле с ябълки и зеленчуци
- Хлорела
- Медицински ползи на таласотерапията
- Използвайте морско зеле вместо сол
- Видове таласотерапия
- Как лекува морето
- Салата от кълнове и морско зеле
Коментари към Ламинария (ядливи морски водорасли) – ползи за организма и противопоказания