Начало Хранене Групи храни и ястия Риба и морски продукти Морско зеле/ ламинария (водорасли)

Морско зеле/ ламинария (водорасли)

Морско зеле/ ламинария (водорасли) - изображение

Морското зеле е продукт, който снабдява нашия организъм с огромни количества полезни вещества: йод, фосфор и различни микроелементи. То е много богато на целулоза, която е основата на всяка здравословна диета и осигурява нормалната работа на стомашно-чревния тракт и на целия организъм, като цяло. Благодарение на високото съдържание на йод, ламинарията регулира дейността на щитовидната жлеза. Съдържа витамини A, B1, B11, B12, пантотенова (В5) и фолиева (В9) киселини, съединения на желязото, натрия, калия, мангана.

Морското зеле е полезно за червата. В състава му влизат соли на алгиновата киселина. Алгинатите подобряват работата на червата и увеличават подвижността им, по този начин премахват запека. Активно се използва при диети за отслабване.

Солите на алгиновата киселина и влакната на ламинарията поглъщат излишния холестерол, което е профилактика срещу атеросклероза.

Полизахаридите в състава възпрепятстват образуването на тромби, намаляват нивото на холестерола в кръвта и регулират водно-солния баланс.

Тъй като съдържа бром, морското зеле помага за бързото преодоляване на стреса. При хипертония е задължителна консумацията на този продукт.

Още по темата:

4.5, 4 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода88.0 мл.
Белтък0.9 гр.
Мазнини0.2 гр.
Въглехидрати3.0 гр.
Калории5 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини: А, В1, В11, В12, В5, В9; желязо, натрий, калий, манган

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиАлт. медицина