Спирулина – ползи за здравето и възможни нежелани реакции
Спирулина е микроскопично синьо-зелено водорасло, което се консумира от векове поради високата си хранителна стойност и множетсвото ползи за здравето. На практика в него се съдържат всички компоненти, които биха могли да се намерят в идеалната храна – значителна част протеини, минерални соли, витамини, въглехидрати, пигменти, микроелементи и есенциални мастни киселини. Освен това, за разлика от други водорасли, спирулината се консумира изключително лесно.
Хранителна стойност
100 грама спирулина съдържат:
протеини | 63 грама |
въглехидрати | 2.2 грама |
витамин А | 212 милиграма |
витамин В1 | 3.5 милиграма |
витамин В2 | 4 милиграма |
витамин В3 | 13 милиграма |
калций | 1000 милиграма |
фосфор | 800 милиграма |
магнезий | 400 милиграма |
желязо | 58 милиграма |
калий | 1400 милиграма |
хлорофил | 600 милиграма |
манган | 5 милиграма |
диетични фибри | 7 грама |
минерали | 8 грама |
Ползи за здравето
Изследователите все още проучват ползите за здравето от спирулината, но има множество доказателства, че синьо-зеленото водорасло може да помогне при редица състояния, като например хипертония и анемия.
Предпазва от рак
Налични са доказателства, че спирулината може да предпазва от различни видове рак. Систематичен преглед от 2021 г. установява, че синьо-зелените водорасли действат като противоракови агенти в човешкото тяло. С други думи, спирулината може да забави или спре растежа на раковите клетки.
Важно е обаче да се отбележи, че констатациите не означават, че приемът на добавки със спирулина, закупени онлайн или от магазин за здравословни храни, задължително ще предотврати развитието на рак.
>>> Диетата с ниско съдържание на протеини може да намали растежа на раковите клетки
Богат източник на антиоксиданти
Спирулината представлява мощен антиоксидант, който има противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Суперхраната може да повиши ефективността на имунната система, стимулирайки функцията на клетките естествени убийци (вид бели кръвни клетки, които унищожават заразени или ракови клетки). Освен това спирулината може да подобри чревното здраве чрез неутрализиране на свободните радикали – нестабилни атоми, които могат да увредят клетките, причинявайки заболявания и стареене.
Понижава кръвното налягане
Има редица доказателства, че спирулината може да регулира кръвното налягане и да предотврати развитието на хипертония. Скорошно проучване, включващо хора с хипертония, установява, че тези, които приемат 4,5 грама спирулина дневно в продължение на шест седмици, отчитат понижение на кръвното налягане. Друго изследване посочва, че 2 грама, приемани в продължение на три месеца, понижават систолното кръвно налягане (горна граница) със 7 mmHG и диастолното кръвно налягане (долна граница) с 6 mmHG.
Намалява холестерола
Има обещаващи данни, според които спирулината може да намали нивата на холестерола и да помогне за цялостното метаболитно здраве. Проучване, проведено през 2013 г., установява, че 1 грам дневно в продължение на три месеца намалява нивата на триглицеридите и понижава общия холестерол. Констатациите са потвърдени и от метанализ от 2019 г.
Ефективно средство при анемия
Спирулината е добър източник на желязо, поради което се смята, че може да е изключително полезна за хората с анемия – състояние, характеризиращо се с понижаване на хемоглобина в кръвта. Малко проучване дори установява, че приемът на полезното водорасло в продължение на дванадесет седмици има положителен ефект върху нивата на хемоглобина сред хората на 50 и повече години.
>>> Близо 2 милиарда души в световен мащаб страдат от анемия
Регулира нивата на кръвната захар
Хората, диагностицирани с диабет, както и тези, които са изложени на риск от развитие на метаболитното заболяване, често търсят ефективни начини за поддържане на кръвната захар под контрол.
Систематичен преглед от 2021 г. установява, че приемът на спирулина в дози, вариращи от 0,8 до 8 грама дневно, може да подобри нивата на кръвната захар на гладно, както и липидните профили при хора с диабет тип 2.
Възможни нежелани реакции
Със закупуването на спирулина трябва да се подхожда внимателно, тъй като има опасност човек да вземе замърсена, а не така с високо качество. Некачественият продукт може да има следните нежелани реакции:
- поражения на черния дроб;
- стомашни болки;
- гадене;
- повръщане;
- слабост;
- жажда;
- сърцебиене;
- шок и дори смърт.
Освен това бременните жени и децата не бива да консумират водорасли, поради което е препоръчително преди прием на спирулина да се проведе консултация със специалист.
- Spirulina Benefits: 10 Reasons to Use This Superfood: https://draxe.com/nutrition/spirulina-benefits/
- Health Benefits of Spirulina: https://www.health.com/spirulina-7497604
- https://www.healthline.com/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МИКО ВЕДЖИ прах 400 гр. DXN
Безплатна доставка за България!СПИРУЛИНА таблетки * 250 ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА
ХАЯ ЛАБС ХРАНИТЕЛНО БАЗИРАНИ ЖЕНСКИ МУЛТИВИТАМИНИ таблетки * 60
ПРОМОАЛГОГЛОБИН капсули 335 мг * 30 ALPHYCA
СПИРУЛАРИН СЕРУМ ЗА НОКТИ NS 30 мл
БИОВЕА СПИРУЛИНА табл. 500 мг. * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Водорасли АФА - с какво са полезни и какви рискове крият
- Хлорела и спирулина - с какво са полезни и с какво се различават
- Алготерапия - лечебните свойства на водораслите
- 23 ползи от употребата на спирулина
- Спирулина
- Направете си маска за лице от спирулина, банан и лимон
- Направете си маска за лице от мед и спирулина
- Спирулина в натурална симбиоза с оригинални български пробиотични щамове!
- Възстановете увредената коса със спирулина, алое и яйце
- Микроводораслите и техните ползи за здравето на червата и черния дроб
Коментари към Спирулина – ползи за здравето и възможни нежелани реакции