E904 - Шеллак (Shellac)

Акценти
|
Е 904, или шеллак, е природна смола, която се произвежда от насекомите щитоносни въшки. Те паразитират по някои дървета в тропическите и субтропическите райони, предимно в страните от Югоизточна Азия и Индия. Веществото се разтваря добре в алифатни низши алкохоли, основи. В бензол разтворимостта е слаба, а в бензен, ацетон, вода, етер и масла не се разтваря.
Избеленият шеллак представлява бяла гранулирана аморфна смола. Избеленият шеллак без восък е светложълта гранулирана аморфна смола.
Добавката се топи при 80°С и е относително водо- и светлоустойчива. E 904 има и добри изолационни характеристики.
Употреба на Е 904 (шеллак)
Шеллакът се използва в хранително-вкусовата промишленост преди всичко като глазиращ агент за пресни плодове (пъпеши, праскови, ананаси, ябълки, круши) и цитруси. Добавката влиза в състава на глазури за шоколад, мюсли, декоративни пръчици, бонбони, дражета, тестени изделия с глазури. С помощта на шеллака се получава покритието на дъвки, кафе на зърна, ядки. Освен това, веществото намира приложение при производството на изолационни материали, маслени бои, крайни покрития на дървени изделия и музикални инструменти. Е 904 се употребява във фотографията, както и в пиротехниката заради способността си да се запалва и гори.
Интересен факт е, че веществото е използвано за изработката на звукозаписните материали, предшестващи появата на винила през 40-те години на миналия век.
Шеллакът е добре познат и в козметичната индустрия, като част от някои козметични продукти и лакове за нокти.
Влияние на Е 904 върху човешкия организъм
Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) извършва преоценка на безопасността на шеллака, използван в храните, както и на възможността за разширяване на употребата му в специални храни за медицински цели.
Специалистите изчисляват, че дневната безопасна доза шеллак без восък е 4 мг на килограм телесно тегло.
Химическа и физическа обработка на шеллак
Обработваните чрез физическо избелване форми на Е 904 се смятат за безопасни. Обработените чрез химическо избелване обаче се считат само за временно безопасни, тъй като няма достатъчно данни за замърсителите, които могат да се съдържат в тях.
Препоръчва се на Европейската комисия да направи някои промени в регулациите за шеллак, да уточни различията между химическото и физическото му обработване и да въведе нови ограничения за токсични вещества като олово и хлороформ.
Към настоящия момент становището на учените е, че добавката Е 904 не е токсична и не предизвиква неблагоприятни реакции у човека при добавяне в храните.
- Re-evaluation of shellac (E 904) as a food additive and a new application on the extension of use of shellac (E 904) in dietary foods for special medical purposes: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8897
- What Is E904 Food Additive and What Is It Used Fo: https://www.echemi.com/cms/1479476.html
Коментари към E904 - Шеллак (Shellac)