E951 - Аспартам (Aspartame)

Акценти
|
Аспартамът е изкуствен подсладител, който се използва при производството на нискокалорични храни и напитки, както и на някои лекарства. Той е под формата на бели кристали без мирис. Сладостта му е 200 пъти по-голяма от тази на захарта или захарозата. Разтваря се добре във вода и алкохол, но е слабо разтворим в мастни разтворители.
При нагряване сладкият му вкус изчезва, а самото вещество се разрушава, затова се среща само в продукти, които не преминават термична обработка. Аспартамът започва да се разпада при 30 градуса, като се превръща във формалдехид и метанол с висока токсичност. Добавката Е 951 се получава при синтеза на L-аминокиселини (фенилаланин и аспаргинова киселина).
Въпреки широката му употреба и популярност, през последните години аспартамът се сдоби и с лоша слава заради потенциалните му негативни ефекти върху здравето.
Къде се използва аспартамът
Аспартамът е вторият най-разпространен в света подсладител. Той се произвежда както под формата на самостоятелен заместител на захарта, така и в промишлени количества за употреба в хранително-вкусовата индустрия. Добавката влиза в състава на безалкохолни и слабоалкохолни напитки, дъвки, горещ шоколад на прах, бонбони, дражета, енергийни барчета, подсладени млека и млечни продукти, сладкарски изделия. Списъкът с продукти, съдържащи аспартам е много дълъг. Е 951 намира приложение в производството на лекарства (сиропи против кашлица и дъвчащи витамини) и подсладители за хора, които страдат от захарен диабет или затлъстяване.
» СЗО препоръчва да не се използват изкуствени подсладители за отслабване
Вреден ли е аспартамът
Въпреки че се счита за относително безопасна хранителна добавка, има информация, че аспартамът действа неблагоприятно върху здравето, ако се приема редовно с храната. Продължителният прием може да причини главоболие, мигрена, алергични реакции, депресивни състояния, безсъние.
Някои учени свързват Е 951 дори с рак на главния мозък. Теорията им е частично потвърдена при опит, проведен върху плъхове, които ежедневно получават аспартам с храната си. Повечето от тях умират от злокачествени образувания.
Хората със затлъстяване, които редовно приемат подсладители на основата на аспартам, обикновено не само че не отслабват, но и напълняват, при това бързо. Напитките с аспартам пък вместо да утоляват жаждата, я засилват.
Продукти със съдържание на Е 951 са противопоказни за пациенти с фенилкетонурия.
Връзка между аспартама и теглото
В 1 грам подсладител се съдържат 4 калории, почти колкото и в захарта. Той обаче е 200 пъти по-сладък от нея, затова хората го предпочитат, когато спазват диета.
Оказва се обаче, че аспартамът може да доведе и до напълняване. Проучване върху животни от 2021 г. показва, че теглото и мазнините на лабораторни плъхове са се увеличили след приема на веществото. Според учените причината се крие в повишената енергийна ефективност.
Връзка между аспартама и апетита
Твърденията по този въпрос са противоречиви. Има проучвания, които доказват, че изкуственият подсладител може да повиши апетита, но има и такива, в които се твърди обратното.
През 2018 г. е проведено изследване върху 100 доброволци с нормално тегло и индекс на телесна маса между 18 и 25. То сочи, че приемът на Е 951 в продължение на 12 седмици не влияе на апетита, теглото и кръвната им захар.
Връзка между аспартама и метаболизма
Проучване върху животни от 2024 г. разкрива, че дългосрочната употреба на подсладители като аспартам не оказва негативен ефект върху метаболизма.
През 2021 г. пък друг екип открива възможна връзка между веществото и метаболитни нарушения като диабет тип 2. Авторите са на мнение, че вреда нанасят по-скоро метаболитните продукти от аспартама, не самият аспартам.
За да се установят дългосрочните метаболитни ефекти от Е 951, са необходими задълбочени изследвания върху хора.
Връзка между аспартама и състава на кръвта
През 2019 г. екип открива, че аспартамът има краткосрочни негативни ефекти върху кръвните и биохимичните показатели на женски мишки албинос за период от 30 дни.
Изследвания върху хора не са проведени.
Връзка между аспартама и нервната система на човека
Теория гласи, че подсладителят може да повлияе негативно в дългосрочен план на централната и периферната нервни системи. Твърди се, че той увеличава риска от невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер, множествена склероза, болест на Паркинсон и тумор на мозъка.
Възможно е да засегне и седалищния нерв.
Изследване от 2021 г. сочи, че аспартамът може да доведе също така до:
- дълготрайни поведенчески промени;
- стрес;
- затруднения при учене и запаметяване;
- контактен дерматит.
Връзка между аспартама и сърдечносъдовото здраве
Според изследване, проведено през 2023 г., изкуствените подсладители са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт, инсулинова резистентност, висока кръвна захар, високо кръвно налягане, затлъстяване в коремната област и дислипидемия (висока концентрация на липиди в кръвта).
Може ли аспартамът да причини рак
Доклад на здравното министерство в САЩ разглежда няколко проучвания, свързани с рисковете от приема на аспартам. Заключението на специалистите гласи, че липсват солидни доказателства за връзката между подсладителя и няколко случая на рак при мъже.
От Международното агенция за изследвания върху рака определят аспартама като „възможен канцероген“. В същата категория попадат оловото и бензиновите изпарения от автомобилите.
Is aspartame safe, and what are its side effects and health risks?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322266
Често задавани въпроси
Вреден ли е аспартамът?
Американската агенция за храните и лекарствата твърди, че аспартамът е безопасен за човешкото здраве. Според някои учени обаче той може да причини инсулт или инфаркт или да нанесе поражения на нервната система. Проучване сочи, че изкуственият подсладител може да доведе до напълняване.
Къде се използва аспартамът?
Е 951 се използва при производството на сладкарски изделия, нискомаслени млечни продукти, бонбони, енергийни барчета и други. Той се среща и в някои лекарства като например сироп за кашлица и дъвчащи витамини.
Какво представлява аспартамът?
Аспартамът е изкуствен подсладител под формата на бели кристали без мирис. Той е почти толкова калоричен колкото захарта, но е близо 200 пъти по-сладък от нея.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ИММУНОТРОФИНА D диспергиращи таблетки * 24
ВЕГАН ПРОТЕИН С ВКУС НА ШОКОЛАД пудра 1 кг НАТУРАЛ ФАКТОРС
Безплатна доставка за България! ПРОМОСТЕВИЯ СУИТЛИ ТРАПЕЗЕН ПОДСЛАДИТЕЛ течен 270 мл
ЕРИТРИТОЛ 500 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
НАНО БИОТИКС ПЛЮС саше * 8
НовАМИКС УЕЙ ПРО ФЮЖЪН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 2300 г
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Други
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- Еритритол
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Луо Хан Гуо
- Алтернативите на бяла захар - ползи и вреди
- Лукума
- Стевия, Медена билка
- Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи
- Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
Коментари към E951 - Аспартам (Aspartame)