E951 - Аспартам (Aspartame)
Характеристика
Аспартамът представлява бели кристали, които нямат мирис, имат силно изразен сладък вкус. Хранителната добавка е 200 пъти по-сладка от захарта или захарозата. Веществото се разтваря добре във вода, алкохол, характеризира се с ниска степен на разтворимост в мастни разтворители. При нагряване сладкият вкус изчезва, а самото вещество се разрушава, затова се използва само при продукти, които не се подлагат на термична обработка. При температура от 30 градуса аспартамът започва да се разпада, образувайки формалдехид и метанол с висока токсичност. Често се употребява в приготвянето на нискокалорични и диетични продукти. Добавката Е 951 се получава при синтеза на L-аминокиселини (фенилаланин и аспаргинова киселина).
Употреба
Аспартамът е вторият най-разпространен в света подсладител. Той се произвежда както под формата на самостоятелен заместител на захарта, така и в промишлени количества за употреба в хранително-вкусовата индустрия. Добавката влиза в състава на безалкохолни и слабоалкохолни напитки, дъвки, горещ шоколад на прах, всякакви бонбони, дражета, подсладени млека и млечни продукти, сладкарски изделия. Списъкът с продукти, съдържащи аспартам е много дълъг. Е 951 намира приложение в направата на лекарства като сиропи против кашлица, например, също подсладители за хора, страдащи от захарен диабет или затлъстяване. Но употребата на веществото може да не оправдае очакванията и килограмите да се увеличават стремглаво.
Въздействие върху човека
Въпреки че аспартамът се приема за хранителна добавка с малка опасност за човека, има информация, че той действа неблагоприятно върху здравето, ако се приема редовно с храната. Продължителният прием може да бъде причина за главоболие, мигрена, алергични реакции, депресивни състояния, безсъние. Някои учени поддържат теорията, че в определени случаи веществото е в състояние да предизвика развитието на рак на главния мозък. Теорията е частично потвърдена при опит, проведен върху плъхове, които ежедневно получават аспартам с храната си. Болшинството от тях умират от злокачествени образувания. Хората, страдащи от затлъстяване, които редовно приемат подсладители на основата на аспартам, най-често не понижават теглото си, а напротив - напълняват, при това доста бързо. Освен това, напитките със съдържание на веществото, не само че не утоляват жаждата, но и я засилват.
Продукти в наличие на добавката в състава си са противопоказни за страдащи от фенилкетонурия. Също така веществото възбужда апетита, което не се отразява добре върху общото състояние на човека.
Коментари към E951 - Аспартам (Aspartame)