Е 968 - Еритритол (Erythritol)
Акценти
|
Еритритолът е захарен алкохол и като такъв принадлежи към въглехидратите. Той се абсорбира бързо в тънките черва и се отделя чрез урината непроменен. Също като сорбитола и ксилитола, еритритолът (Е 968) се съдържа в повечето плодове и зеленчуци. Характерно за веществото е, че съдържа многократно по-малко калории от захарта, а осигурява до 70% от нейната сладост.
Еритритолът се произвежда по частично изкуствен начин чрез ферментация на глюкоза, получена от пшеница или царевично нишесте, като за целта се използват непатогенни дрожди, например Moniliella pollinis или Trichosporonoides megachilensis. В състава му присъстват глюкоза и добавени хидроксилни (ОН) групи. Той не влияе на кръвната захар, не причинява кариес и е почти без калории.
Е 968 не се разлага дори при температура от 180°С. Има ниска степен на хигроскопичност и не задържа влага.
Абсорбция и метаболизъм на еритритола
Повече от 90% от Е 968 се абсорбират бързо в тънките черва и почти не се усвояват от организма. Когато се консумира в умерени количества, се изхвърля от тялото с урината. Само малка част от веществото преминава в дебелото черво, където, за разлика от други захарни алкохоли, не ферментира и се отделя с изпражненията, без да предизвиква подуване на корема.
|
» Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт » Изкуствените подсладители затрудняват пречистването на черния дроб |
Употреба на еритритол
Еритритолът се предлага в течна форма или под формата на кристали като захарта. Той се съдържа в незначителни количества в праскови, пъпеши, грозде, гъби и ферментирали храни като вино, бира, соев сос и сирене.
Полусинтетичният еритритол може да се използва като некалоричен подсладител в различни бонбони, фондан, шоколад, сладолед, дъвки, млечни продукти, печива, кисело мляко, желета, кафе, сиропи, сладка, енергийни напитки, витамини и таблетки.
Хранителната му стойност е само 0,2 калории на грам.
Въздействие върху човека
Хората с диабет могат да консумират еритритол, тъй като е с гликемичен индекс 0, а консумацията на 1 г еритритол на килограм телесно тегло не повишава нивата на инсулин и глюкоза в кръвта.
Тъй като подсладителят не ферментира в устата, той не причинява кариес.
Еритритолът е подходящ и за пациенти със синдром на раздразненото черво, защото не образува газове.
Е 968 е признат за безопасен от Американската агенция по храните и лекарствата, като все още не е посочен „приемлив дневен прием". Одобрен е в Канада, Япония, Австралия и Европейския съюз.
Няма данни да причинява хронични заболявания или да оказва негативно влияние върху черния дроб. Не са установени и вреди върху плода по време на бременност, но е важно да уточним, че проведените изследвания са малко.

Възможни странични ефекти
При прекомерна употреба еритритолът може да извлече водата от чревните стени и да предизвика диария. Препоръчителните дози са около 0,66 г на килограм за мъже и 0,8 г за жени, което означава около 50 г за мъже с тегло 80 кг и същото количество за жени с тегло 60 кг.
Не се препоръчва едновременен прием с фруктоза, тъй като нараства рискът от диария.
Според специалисти в големи дози Е 968 може да причини коремна болка и главоболие, или алергична реакция при по-чувствителните хора.
Има ли връзка между еритритола и риска от инсулт
През 2025 г. учени от Университета на Колорадо Boulder откриха, че популярният подсладител не е толкова безобиден, колкото се твърди. Според тях еритритолът може да доведе до промени в кръвоносните съдове в мозъка и да увеличи риска от инсулт.
Проф. ДеСуза и екипът му излагат човешки мозъчни кръвоносни съдове на приблизително същото количество Е 968, което се съдържа в обикновена напитка без захар. Клетките се третират в продължение на три часа, за да се симулира реалното излагане на действието на подсладителя. Специалистите се натъкват на следните изменения:
- По-ниска концентрация на азотен оксид – Молекулата подпомага отпускането и разширяването на кръвоносните съдове. Когато количеството азотен оксид е малко, те са стеснени.
- Повече endothelin-1 – Това е протеинът, който допълнително свива кръвоносните съдове.
- По-слаба реакция при унищожаване на кръвни съсиреци – Клетките произвеждат по-малко количество от специален химикал, който се справя с кръвните съсиреци.
- Повече свободни радикали – Увреждането на молекулите възпалява тъканите и ускорява тяхното стареене.
| Е 968 e открит през 1848 г. от шотландския химик Джон Стенхаус, а е изолиран за първи път през 1852 г. |
- Erythritol — Like Sugar Without the Calories?: https://www.healthline.com/nutrition/erythritol
- Popular Artificial Sweetener Linked to Higher Risk of Strokes: https://www.newsweek.com/sugar-substitute-erythritol-artificial-sweetener-stroke-risk-2099117
- What is Erythritol? Understanding this Sugar Alternative: https://www.nutrisense.io/blog/what-is-erythritol?srsltid=AfmBOooedTHl6htnJLFpr7z6-hUUZaJwBBDLhDROekeY2I514tGLa3Rb
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОСТРОВИТ НИСКОКАЛОРИЧЕН ПОДСЛАДИТЕЛ ЕРИТРИТОЛ 1000 г
БАТЕРИ НУТРИШЪН ПОДСЛАДИТЕЛ ШУГЪР ФРИЙ 500 гр.
ЕРИТРИТОЛ НИСКОКАЛОРИЧЕН ПОДСЛАДИТЕЛ 200 г ЗДРАВНИЦА
ТРИМАРТ ЕРИТРИТОЛ 1000 г
ЕРИТРИТОЛ 500 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ВИТАМИКС ВИТАМИН C + ЦИНК + СЕЛЕН + D3 ДИРЕКТ ородисперсно саше * 30 ФОРТЕКС
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Усилващи вкус и аромат
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- E951 Аспартам
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Стевия, Медена билка
- Лукума
- Алтернативите на бяла захар - ползи и вреди
- Сироп от кокосов нектар-полезна алтернатива на захарта
- Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
- Неотам – подсладител от ново поколение, който се съдържа в храни и вейпове
Коментари към Е 968 - Еритритол (Erythritol)
tom
Време е за новите факти. Тъй като не мога да преведа термините качествено, същноста е: Нарушава функцията на клетките на мозъчните кръвоносни съдове, което представлява потенциален риск от инсулт. https://medicalxpress.com/news/2025-06-major-sugar-substitute-impair-brain.html
Благодарим Ви! Ще допълним информацията.
Време е за новите факти. Тъй като не мога да преведа термините качествено, същноста е: Нарушава функцията на клетките на мозъчните кръвоносни съдове, което представлява потенциален риск от инсулт. https://medicalxpress.com/news/2025-06-major-sugar-substitute-impair-brain.html
Гликемичният му индекс е 1 . Гликемичен индекс 0 има само стевията. Тя е 100% натурална , когато не е минала преработка, а е само на листа. Купувам я от Института по земеделие - Шумен.