Е 968 - Еритритол (Erythritol)
Еритритолът е изкуствен подсладител. Химически погледнато, това е захарен алкохол, така че принадлежи към въглехидратите.
Веществото не се усвоява от организма, бързо се абсорбира в тънките черва, метаболизира се слабо и няма известни функции в тялото, отделя се чрез урината непроменено.
Открито е през 1848 г. от шотландския химик Джон Стенхаус, а е изолирано за пръв път през 1852 г. Среща се естествено в някои плодови и ферментирали храни.
Еритритолът се произвежда по полу изкуствен начин чрез ферментация на глюкоза, получена от пшеница или царевично нишесте чрез използване на непатогенни дрожди като Moniliella pollinis или Trichosporonoides megachilensis. Направен е от глюкоза с добавени хидроксилни (ОН) групи.
Той не влияе на кръвната захар, не причинява кариес и е почти без калории.
Храни с еритритол
Еритритолът естествено се съдържа в незначителни количества в праскови, пъпеши, грозде, гъби и ферментирали храни като вино, бира, саке, соев сос, сирене, също така се открива в човешкото тяло.
Полусинтетичният еритритол може да се използва като некалоричен подсладител в различни бонбони, фондан, шоколад, сладолед, дъвки, млечни продукти, печива, кисело мляко, желета, кафе, сиропи, сладка, енергийни напитки, витамини и таблетки. Обозначава се като Е968.
Абсорбция и метаболизъм
Повече от 90% от еритритолът се абсорбира бързо в тънките черва и почти не се усвоява от организма. Когато се консумира в подходящите дози, се изхвърля от тялото с урината, като малка част от веществото преминава в дебелото черво, където за разлика от други захарни алкохоли, не ферментира и се отделя с изпражненията, без да предизвиква подуване на корема.
Хранителна стойност
Еритритолът има само 0,2 калории на грам, което се счита за подсладител с 0 въглехидрати.
Въздействие върху човека
Хората с диабет могат да консумират еритритол, той е с гликемичен индекс 0, а консумацията на 1 грам еритритол на килограм тегло не повишава нивата на глюкозата в кръвта както и инсулина, така че е подходящ за диабетици Тъй като подсладителят не ферментира в устата, не насърчава образуването на кариес. Еритритолът не причинява газове, така че е подходящ и за хора, страдащи от синдром на раздразненото черво. Еритритолът е признат за безопасен от Американската агенция по храните и лекарствата и има статут на "Приемлив дневен прием не е посочен" от съвременната експертна комисия по храните и земеделието. Одобрен е в Канада, Япония, Австралия, Европейския съюз. Няма данни да причинява някакви хронични заболявания или да оказва влияние върху черния дроб. Няма данни за вредно въздействие върху плода по време на бременност, но не са и направени достатъчно изследвания, за да се заяви категорично, че е безопасен по време на бременност. |
Възможни странични ефекти Когато се прекали с приема на еритритол може да извлече водата от чревните стени и да предизвика диария. Препоръчителните дози са около 0,66 грама на килограм за мъже и 0,8 грама при жените, което означава около 50 грама за мъже с тегло около 80 килограма и същото количество за жени тежащи 60 килограма. Еритритолът, консумиран заедно с фруктоза, увеличава риска от диария, така че не е подходящо тези вещества да се комбинират. В големи дози може да причини коремна болка и главоболие, както и алергични реакции при по-чувствителни хора. |
Употреба
Еритритолът се предлага като кристално вещество, което наподобява захарта, или в течна форма. Той е със 70% по-сладък от захарта, без миризма и без остатъчен вкус. Усеща се леко охлаждащо действие в устата, но ефектът се губи, когато се разтвори.
Не се разлага дори при температура от 180 градуса. Има ниска хигроскопичност и не задържа влагата.
nutrientsreview.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИТАМИКС ВИТАМИН C + ЦИНК + СЕЛЕН + D3 ДИРЕКТ ородисперсно саше * 30 ФОРТЕКС
Нов ПРОМООЛ НУТРИШЪН ЕРИТРИТОЛ 500 г
ЕРИТРИТОЛ 250 г ДРАГОН СУПЕРФУДС
НовОЛ НУТРИШЪН ЕРИТРИТОЛ 1 кг
ТИКВЕНО ЛАТЕ С ПОДПРАВКИ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
ЕРИТРИТОЛ 500 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
СТАТИЯТА е свързана към
- Усилващи вкус и аромат
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Алтернативите на бяла захар - ползи и вреди
- Изкуственият подсладител "Сукралоза" може да повиши риска от левкемия?
- Стевия, Медена билка
- Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи
- Луо Хан Гуо
- Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- СЗО препоръчва да не се използват изкуствени подсладители за отслабване
- Лукума
Коментари към Е 968 - Еритритол (Erythritol)
Гликемичният му индекс е 1 . Гликемичен индекс 0 има само стевията. Тя е 100% натурална , когато не е минала преработка, а е само на листа. Купувам я от Института по земеделие - Шумен.